Κοινή δήλωση Παύλου Χρηστίδη, Βουλευτή Νοτίου Τομέα Αθηνών και Υπευθύνου Κ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής και του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής
Με χθεσινή κοινή δήλωσή τους, 20 συνολικά οργανώσεις, καταγγέλλουν την παράνομη κράτηση σε Σάμο και Λέσβο περίπου 4.000 ατόμων, τα οποία βρίσκονται εν αναμονή της καταγραφής των αιτημάτων ασύλου τους (https://www.gcr.gr/media/k2/attachments/Joint-Statement-Unlawful-detention-and-worsening-conditions.pdf).
Οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι η αποτυχία των αρχών να διαχειριστούν τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις διαχείρισης των νεοεισερχομένων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει οδηγήσει στην εφαρμογή μιας πολιτικής αυτόματης και γενικευμένης de facto κράτησης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, χωρίς να ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Μάλιστα καταγγέλλουν και περιπτώσεις, τόσο στη Λέσβο όσο και στη Σάμο, όπου παιδιά κρατούνται μαζί με ενήλικες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις για τα καταγγελλόμενα αυτά περιστατικά μαζικής παραβίασης του δικαιώματος στην ελευθερία, σύμφωνα με το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς και για τον, ρητά αναφερόμενο στην κοινή δήλωση των οργανώσεων, κίνδυνο παραβίασης της απαγόρευσης του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ κατά των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.
Το κυριότερο όμως είναι να αναστοχαστεί σε σχέση με τη βιωσιμότητα των κυβερνητικών πολιτικών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μια ολιγόμηνη αύξηση των παράτυπων εισόδων αρκούσε για να αποδειχθεί πως το «μεταναστευτικό success story» της κυβέρνησης ήταν μια φενάκη. Ήδη, όλες οι δομές είναι στα όρια τους ή τα έχουν ξεπεράσει. Το στελεχιακό δυναμικό που εμπλέκεται στην υποδοχή των νεοεισερχομένων, είτε αυτό αφορά την καταγραφή, ταυτοποίηση και υποβολή αιτημάτων ασύλου, είτε την παροχή ιατροκοινωνικής φροντίδας, δεν επαρκεί. Απαιτείται διαφάνεια στη διαχείριση και βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων. Απαιτούνται πολιτικές που θα αποτρέπουν τον πολύμηνο και άσκοπο εγκλωβισμό στα νησιά και τον Έβρο.
Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ιστορικά και αξιακά, δε νοείται ούτε βήμα πίσω σε ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έζησαν μια ανθρωπιστική κρίση, μια ανθρωπιστική κρίση που ήταν αποτέλεσμα κυβερνητικών αποφάσεων, την περίοδο 2016-2020. Δεν πρέπει να αφήσουμε να επαναληφθεί. Δεν πρέπει να ζήσουμε νέες Μόριες.