ΑΑΔΕ: Ξεκινά μπαράζ ελέγχων – Για ποιους χτυπά η καμπάνα

Η βεντάλια των ελέγχων θα διευρυνθεί, καθώς το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα διασταυρώσεων μαμούθ για τους φορολογούμενους εκείνους που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στις 17.00 το απόγευμα λήγει η διορία για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα αρχίζει ένας μεγάλος κύκλος εκτενών ελέγχων και διασταυρώσεων από την ΑΑΔΕ.  

Στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι ανήκουν ούτως ή άλλως σε επαγγελματικές ομάδες που χαρακτηρίζονται από υψηλή φοροδιαφυγή, αλλά και όσοι υποδειχθούν από το σύστημα έμμεσων τεχνικών ελέγχου που εφαρμόζει η ΑΑΔΕ. Πιο συγκεκριμένα η καμπάνα χτυπάει για τους εξής φορολογούμενους:  

  • Όσοι υπέβαλαν αρχική φορολογική δήλωση που ήταν χρεωστική και στη συνέχεια έκαναν τροποποιητική η οποία έβγαζε επιστροφή φόρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις στην τροποποιητική δήλωση συνήθως δηλώνονται λιγότερα εισοδήματα ή «φουσκώνουν» οι δαπάνες. Ενίοτε μειώνονται και οι τεκμαρτές δαπάνες.  
  • Όσοι υπέβαλαν αρχική δήλωση που ήταν μηδενική ή προέβλεπε μικρή επιστροφή φόρου η οποία διογκώθηκε με την τροποποιητική δήλωση.  
  • Όσοι υπέβαλαν αρχική δήλωση με την εκκαθάριση να δείχνει υψηλό φόρο ο οποίος με την τροποποιητική δήλωση μειώθηκε σημαντικά.  
  • Όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν χρεωστικά εκκαθαριστικά και φέτος προέκυψε επιστροφή φόρου 
  • Οι φορολογούμενοι με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες αλλά κι όσοι εμφάνισαν φέτος σημαντικά λιγότερες τεκμαρτές δαπάνες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.  
  • Όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα και ειδικά από βραχυχρόνιες μισθώσεις. 
     

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν γενικά όσοι έχουν επιστροφή φόρου – είτε από την αρχική είτε την τροποποιητική δήλωση – οι οποίοι φέτος σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία προσεγγίζουν τις 1.039.000. Οι μισοί έχουν πάρει ήδη τα χρήματα τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν διαφύγει τον κίνδυνο.  

Και φυσικά, η βεντάλια των ελέγχων θα διευρυνθεί, καθώς το επόμενο διάστημα η ΑΑΔΕ θα τρέξει ένα πρόγραμμα διασταυρώσεων μαμούθ για τους φορολογούμενους εκείνους που δήλωσαν ετήσιο εισόδημα έως 10.000€, οι οποίοι και ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια. Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα αντιπαραβάλλουν τα δηλωθέντα εισοδήματα με τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, τυχόν έσοδα από το εξωτερικό, αγορές με κάρτες, τις δαπάνες για αποπληρωμή δανείων , ασφάλισης , εκπαίδευσης κι αποπληρωμής λογαριασμών κοινής ωφέλειας και όσοι βρεθούν ότι έχουν …απλώσει τα πόδια τους πέρα από το στρώμα , θα κληθούν για εξηγήσεις.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply