Real estate: Μεγάλη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών

Νέα δεδομένα από τα έργα υποδομών και τις αναπτύξεις υπερτοπικού χαρακτήρα – Ζήτηση και για ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών

Ζήτηση ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και αναπτύξεις υπερτοπικού χαρακτήρα καθορίζουν γενικότερα τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, αναφορικά με τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ερευνών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, βρίσκονται στο στόχαστρο Ελλήνων και ξένων επενδυτών αλλά και πολιτών έχοντας ανεβάσει σημαντικά τις τιμές στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς το απόθεμα κατοικιών εξαντλείται και η ζήτηση υπολείπεται σημαντικά της προσφοράς.

Οι προδιαγραφές των ακινήτων της κατηγορίας αυτής χαρακτηρίζονται τόσο από την περιοχή που βρίσκονται, τα τετραγωνικά τους, το έτος κατασκευής τους όσο και από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (ενεργειακά αναβαθμισμένα με ενσωματωμένες όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και τα χαρακτηριστικά).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών είναι αυτή που έδωσε ώθηση γενικότερα στην αγορά ακινήτων τόσο το 2022 όσο και το 2023 στην χώρα μας παρά τις όποιες προκλήσεις έχουν εμφανιστεί σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα και με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την ίδια στιγμή οι αναπτύξεις υπερτοπικού χαρακτήρα σε συνδυασμό με την εξέλιξη σημαντικών έργων υποδομής στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια δημιουργούν νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, κάτι που επίσης επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ.

Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη και η ενσωμάτωσή της, σε αρκετές περιπτώσεις, στην εταιρική πολιτική των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν ήδη δώσει ώθηση στην ανάπτυξη νέων ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και θα οδηγήσουν σταδιακά στη μετακίνηση των χρηστών προς αυτά.

Οι αναπτύξεις υπερτοπικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με επίκεντρο τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αστική ανάπλαση στην Ευρώπη που είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Ελληνικό, με τα έργα να έχουν πάρει τον δρόμο των παραδόσεων, συγκεντρώνουν και το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης που αναφέρονται στην μεγάλη ζήτηση για προπωλήσεις ακινήτων από το ξεκίνημα του έργου. Γεγονός που ήδη έχει μετατραπεί σε πράξη καθώς το υπάρχον απόθεμα προς διάθεση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά υψηλών προδιαγραφών και πράσινης ανάπτυξης στο Ελληνικό έχει ήδη εξαντληθεί.

Μεγάλη η διαφορά τιμών μεταξύ πολυτελών και τυπικών θερινών κατοικιών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ζήτηση πολυτελών κατοικιών ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας μεγάλες διαφορές στις τιμές πώλησης σε σχέση με μια τυπική θερινή κατοικία.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παρατηρητήριο Θερινών Εξοχικών Κατοικιών 2023 της GEOAXIS που αναφέρεται σε θερινές κατοικίες για τα νησιά Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο και Κέα καταγράφεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αύξηση των διάμεσων ζητούμενων τιμών πώλησης θερινών εξοχικών κατοικιών. 

Ιδιαίτερα σημαντική  αναδεικνύεται η διαφορά στις διάμεσες τιμές ζήτησης μεταξύ των πολυτελών και των τυπικών κατοικιών, αφού στην Μύκονο και Σαντορίνη μια πολυτελής κατοικία μπορεί να κοστίζει μέχρι και 5,5 φορές περισσότερο από μια τυπική θερινή κατοικία, ενώ στην Σέριφο ο αντίστοιχος δείκτης είναι 2,3 φορές.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα η αγορά των πολυτελών κατοικιών εκτιμάται ότι καταλαμβάνει περίπου το 5-15% της συνολικής πίτας, ανάλογα το νησί, και απευθύνεται κυρίως σε αγοραστές εκτός Ελλάδος οι οποίοι αναζητώντας ιδιαίτερα ακίνητα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικές υπεραξίες.

Σε σύγκριση με πέρυσι, καταγράφεται οριζόντια άνοδος των ζητούμενων τιμών πώλησης σε μια διάμεση τιμή της τάξης του 3,4% και για τα πέντε νησιά.

Από πλευράς επιφανειών, οι μεγαλύτερες θερινές κατοικίες καταγράφονται στην Πάρο και στη Μύκονο με διάμεση επιφάνεια 262τμ και 240τμ αντίστοιχα. Στα υπόλοιπα τρία νησιά, οι διάμεσες επιφάνειες κινούνται μεταξύ 110 – 160τμ. Η διάμεση ηλικία των κατασκευών που υπάρχουν στην αγορά σε όλα τα νησιά είναι άνω των 15 έτών .

Ζήτηση και για ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών

Η χαμηλή πάντως προσφορά σύγχρονων ακινήτων οδηγεί σταδιακά στη διάχυση των αυξήσεων των τιμών προς ακίνητα χαμηλότερων τεχνικών προδιαγραφών, όπως αναφέρει και η ΤτΕ συγκλίνουσες εκτιμήσεις ειδικών από τον τομέα ακινήτων.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με την αύξηση των τιμών ακινήτων χαμηλότερων προδιαγραφών αυξάνεται και το κόστος μιας ριζικής ανακαίνισης των ακινήτων της κατηγορίας αυτής που πλέον ξεκινά από τα 800 ευρώ το τ.μ στην Αθήνα και φθάνει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με τις επιλογές του κάθε αγοράστή, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών έχουν αυξηθεί σημαντικά στην διάρκεια της τελευταίας διετίας. Οι τιμές μιας ριζικής ανακαίνισης στην περιφέρεια ξεκινούν από τα 500 ευρώ το τμ περίπου. Με τα προγράμματα «Εξοικονομώ» πολλές από τις δαπάνες μιας ριζικής ανακαίνισης που περιλαμβάνει και ενεργειακές αναβαθμίσεις επιδοτούνται με αποτέλεσμα το τελικό κόστος ανά τ.μ να μειώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα για ένα σημαντικό αριθμό πολιτών.

Γενικότερα εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς στρέφεται προς βιώσιμες επενδύσεις και προς ακίνητα με χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, μεγαλύτερη ευελιξία και επίπεδα ποιότητας που θα διασφαλίζουν την αποκόμιση εισοδήματος και υπεραξιών για μεγάλο χρονικό ορίζοντα. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Leave a Reply