Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή
Κύριε Πρόεδρε
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είθισται οι κυβερνήσεις να θέλουν τις πρώτες 100 μέρες να δείξουν ένα θετικό πρόσωπο για να επιβεβαιώσουν τον θυμόσοφο λαό ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Νομίζω ότι κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας καταλαβαίνουν ότι οι δικές σας 100 πρώτες μέρες κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, είναι τα αποκαλυπτήρια μιας κυβέρνησης αυξημένης αλαζονείας, αυξημένης αυταρέσκειας και μηδενικής αποτελεσματικότητας.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μιας «οργανωμένης ανευθυνότητας» στη διαχείριση κρίσιμων προβλημάτων του ελληνικού λαού.
Η ακρίβεια στη χώρα μας συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό, εξακολουθεί να συρρικνώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών και η κυβέρνηση απλώς επιδοτεί την αισχροκέρδεια με τα υπερπλεονάσματα από τους έμμεσους φόρους.
Οι τιμές στα τρόφιμα καλπάζουν με διψήφια ποσοστά και αναμένεται νέος ανοδικός κύκλος τον Σεπτέμβριο. Η βενζίνη προσεγγίζει τα 2 ευρώ ανά λίτρο στα αστικά κέντρα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα τα έχει υπερβεί.
Το στεγαστικό πρόβλημα διογκώνεται ραγδαία, τα ενοίκια αυξάνονται, με αποτέλεσμα οι φοιτητές να μη μπορούν να βρουν φτηνή και ποιοτική κατοικία.
Το επιτελικό κράτος που τόσο έχετε διαφημίσει,
αποδεικνύεται πως είναι ένας μηχανισμός συγκέντρωσης εξουσίας αλλά και διάχυσης της ευθύνης για να καλύπτονται οι πραγματικά υπεύθυνοι.
Για το δυστύχημα στα Τέμπη φταίει για εσάς μόνο ο μοιραίος σταθμάρχης, όχι αυτός που τον διόρισε παράνομα στη θέση του, ούτε αυτοί που για 7 χρόνια άφηναν τα τρένα να πηγαίνουν στα τυφλά, δίνοντας αλλεπάλληλες παρατάσεις στη σύμβαση 717/2014.
Έχετε να μας πείτε για αυτό; Για τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που έχει διαβιβαστεί στη Bουλή και αφορά στους κυρίους Καραμανλή και Σπίρτζη;
Για την επέλαση των 200 νεοναζί χούλιγκαν που, παρά τις προειδοποιήσεις των αρχών των γειτονικών κρατών, παρά την απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων από την UEFA, διέσχισαν ανενόχλητοι όλη τη χώρα και δολοφόνησαν έναν άνθρωπο στο κέντρο της Αθήνας, για εσάς φταίνε κάποια περιφερειακά στελέχη της τροχαίας και ορισμένοι αξιωματικοί της αστυνομίας που μετακινούνται σε άλλες θέσεις. Ενώ ο αρμόδιος Υπουργός γυρνά στα κανάλια ως δημοσιογράφος-σχολιαστής.
Και να ‘ταν μόνο αυτά;
Οι φωτιές απείλησαν νευραλγικές υποδομές του κράτους. Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν μια ανάσα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Προφανέστατα σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει εκκένωση και προστασία. Το πρόβλημα είναι γιατί κατάφερε να φτάσει η φωτιά κοντά στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.
Η πυρκαγιά στη Μαγνησία μπήκε μέσα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Νέα Αγχίαλο προκαλώντας εκρήξεις πυρομαχικών.
Δεν φταίει κανείς για όλα αυτά;
Ο κ. Χαρδαλιάς θεωρεί πως παραγράφονται αυτά που μόλις ανέφερα, επειδή -κατόπιν εορτής- πήγε για μια επιθεώρηση σε στρατιωτικές μονάδες για να ελέγξει αυτά που όφειλε να έχει ελέγξει προηγουμένως. Μάλιστα πάνω στη αγωνία του, να δείξει ότι κάτι κάνει, δημοσίευσε μέχρι και απόρρητους στρατιωτικούς χάρτες.
Υποσχεθήκατε κύριε Μητσοτάκη ασφάλεια και αξιοκρατία. Προβάλατε τη δήθεν αποτελεσματικότητά σας ως ένα συγκριτικό σας πλεονέκτημα, προεκλογικά. Όμως, αυτές οι πρώτες 100 μέρες και η πραγματικότητα σας διαψεύδει.
Αυτό που βιώνουν οι πολίτες είναι: ανασφάλεια, αναξιοκρατία και αναποτελεσματικότητα.
Με περισσή αλαζονεία είχατε πει μάλιστα ότι θα είστε και αντιπολίτευση του εαυτού σας, αλλά τελικά δεν μπορείτε να ασκήσετε με επάρκεια ούτε τα κυβερνητικά σας καθήκοντα.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πάνω από 1,6 εκατομμύριο στρέμματα καμένης γης, συνάνθρωποι μας που έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες είναι ο μέχρι τώρα οδυνηρός απολογισμός του φετινού καλοκαιριού.
Λυπάμαι που ο Πρωθυπουργός προσήλθε στη Βουλή με διάθεση δημιουργικής λογιστικής, μιμούμενος την εποχή του κ. Καραμανλή.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν αναγνώρισε κανένα λάθος στην προετοιμασία της κρατικής μηχανής και θέλησε με αριθμητικές αλχημείες και σοφιστείες και φωτογραφίες να μας πείσει ότι δεν έγινε και κάτι στον Έβρο και τη Ρόδο.
Έφτασε μάλιστα στο έσχατο σημείο, να επιχειρήσει να θέσει ως ασπίδα στη δική του αποτυχία τους ανθρώπους, τους πυροσβέστες, τους εθελοντές που δίνουν ακούραστα τη μάχη.
Απ’ ό,τι κατάλαβα μάλλον αμφισβητείτε και εσείς, κ. Μητσοτάκη, τα στοιχεία του δορυφορικού συστήματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, όπως έκαναν συστηματικά τις προηγούμενες μέρες και προβεβλημένοι Υπουργοί σας.
Άλλωστε, δεν είναι και έκπληξη αυτή η πρακτική.
Το ίδιο κάνατε και με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, που ανέφερα πριν έναν μήνα όταν αποκαθήλωσαν το αφήγημα σας ότι τάχα χτυπήσατε την ακρίβεια και προστατεύσατε το πραγματικό εισόδημα του ελληνικού λαού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Η πύρινη κόλαση στη Δαδιά χαρακτηρίζεται ως η καταστροφικότερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά το 2001, που υπάρχει καταγραφή δεδομένων, πυρκαγιά.
Πάνω από 810.000 στρέμματα έχουν καεί στον Έβρο.
Επί 13 μέρες παρακολουθούμε την καταστροφή ενός μοναδικού οικοσυστήματος απαράμιλλης ομορφιάς και βιοποικιλότητας. Ενός πολύτιμου μνημείου φυσικής κληρονομιάς.
Στη Ρόδο απαιτήθηκαν προσπάθειες δέκα ημερών
για να ελεγχθεί το πύρινο μέτωπο.
Η Πάρνηθα, ο ζωοδότης της Αττικής, κάηκε και φέτος το καλοκαίρι.
Δεν μπορεί να θεωρείται κανονικότητα η καταστροφή του φυσικού μας πλούτου και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Η πιθανότητα ερημοποίησης περιοχών δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά το μέλλον που μας επιφυλάσσεται, αν δεν κάνουμε κάτι όλοι μαζί άμεσα.
Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε πυροσβέστες, αστυνομικούς, πιλότους και εθελοντές που ηρωικά δίνουν κάθε μέρα τη μάχη στα πύρινα μέτωπα.
Κύριε Μητσοτάκη, αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται και σηκώνουν στις πλάτες τους την ευθύνη που εσείς προσπαθείτε να κρύψετε πίσω από αυτούς.
Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, γι’ αυτό θα βρισκόμαστε αντιμέτωποι -και τα επόμενα χρόνια- με διαρκώς κλιμακούμενα ακραία φαινόμενα. Ποτέ το κόμμα μας, ένα κόμμα του ορθού λόγου, δεν αρνήθηκε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Άλλωστε και προσωπικά, προσπάθησα, αγωνίστηκα για τη δημιουργία του μηχανισμού RescEU, που βοηθά συστηματικά τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.
Το ΠΑΣΟΚ μίλησε πρώτο για την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Εμείς ενημερώσαμε τους πολίτες πολύ νωρίς γι’ αυτό που έρχεται σε παγκόσμιο επίπεδο, για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Εσείς τι κάνατε εκείνα τα χρόνια; Προετοιμάσατε τη χώρα; Προετοιμάσατε την κοινή γνώμη; Εσείς κάνατε λόγο για «πράσσειν άλογα». Αυτή ήταν η σχέση σας με την κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή που σήμερα βρίσκουμε μπροστά μας.
Μπορεί η ρητορική σας να έχει αλλάξει, όμως η πρακτική σας παραμένει η ίδια.
Αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Νόμο για την αποκατάσταση της Φύσης, όπου οι Ευρωβουλευτές σας, ακολουθώντας το Λαϊκό Κόμμα και την ακροδεξιά, καταψήφισαν.
Αλήθεια εσείς τί σκοπεύετε να κάνετε; Γιατί η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση τον ψήφισε τον νόμο στο Συμβούλιο. Θα ακολουθήσετε την εθνική γραμμή ή τη γραμμή του κυρίου Βέμπερ και του Λαϊκού Κόμματος; Ο Κανονισμός προβλέπει μεταξύ άλλων και την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, τη φύτευση στην Ευρώπη τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων μέχρι το 2030. Και παρά την κινδυνολογία, δεν απειλείται η αγροτική παραγωγή -μιλώ για το άλλοθι του Λαϊκού Κόμματος για να μην ψηφίσει κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών.
Ποια άλλη απόδειξη χρειαζόμαστε για να ομολογήσετε, μετά από αυτά τα γεγονότα, την ανεπάρκειά σας στον σχεδιασμό,
την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, όταν φέτος είχαμε
τις λιγότερες αριθμητικά φωτιές, τις λιγότερες αριθμητικά εστίες αλλά με τα καταστροφικότερα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη; Αυτά είναι τα πραγματικά στοιχεία και αφήστε τις φωτογραφίες.
Και, μάλιστα, πρέπει να δούμε γιατί η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ 20 μεσογειακών χωρών σε καμένες δασικές εκτάσεις. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Μολονότι οι φετινές μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα ήταν κατά 52% λιγότερες από το μέσο όρο της προηγούμενης 20ετίας, οι καμένες εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 195%!
Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: Στην Ισπανία οι μεγάλες πυρκαγιές αυξήθηκαν κατά 78%, αλλά οι καμένες εκτάσεις μόλις 2%. Στη Γαλλία ο αριθμός των μεγάλων πυρκαγιών αυξήθηκε κατά 194% αλλά οι καμένες εκτάσεις κατά 66%.
Την ίδια ώρα που καταγράφεται αυτή η αποκαρδιωτική επίδοση, η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία, κατευθύνει τον δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό για πυροπροστασία και διαθέτει πλήθος εναέριων και επίγειων μέσων. Περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά, κατά δήλωσή σας. Ο ίδιος έχετε παραδεχθεί ότι στην Ελλάδα επιχειρούν τα 10 από τα 35 πυροσβεστικά ελικόπτερα Erickson, που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.
Κάτι, λοιπόν, πάει στραβά. Μήπως αυτό που πάει στραβά στο «βασίλειο» του πολυδιάστατου… αποσυντονισμού, είναι ότι δεν υπάρχει ούτε συντονισμός ούτε ένα πραγματικά ισχυρό σχέδιο πρόληψης;
Στο μεταξύ, απ’ όλα είχε ο μπαχτσές σε επίπεδο κυβερνητικών δηλώσεων για τις αιτίες της μεγάλης καταστροφής.
Η κ. Βούλτεψη μας ενημέρωσε ότι η κλιματική κρίση «ήρθε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε». Μάλλον, η κυρία Βούλτεψη πήρε το νήμα από την εποχή του Καραμανλή.
Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε «15 παράλληλες (!) εστίες στη Δαδιά».
Ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Κικίλιας, που τη μια το Μαξίμου τον «άδειαζε» και την άλλη τον «στήριζε», υποσχόταν ότι θα τιμωρηθούν οι αλιτήριοι.
O κ. Βορίδης διερωτήθηκε δημόσια αν πίσω από την πυρκαγιά στη Ρόδο είναι ξένοι πράκτορες.
Αν έχετε, κύριε Μητσοτάκη, στοιχεία για πράκτορες και οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, προσκομίστε τα σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.
Αλλά να σας πω τι πιστεύω, γιατί το έζησα στο πετσί μου και πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Επενδύετε πάλι σε επικοινωνιακά παιχνίδια, συνωμοσιολογίες, «θολούρες», για να κρύψετε τις αστοχίες, τις αδυναμίες, τις αποτυχίες σας, φέρνοντας μας στο μυαλό τις «δορυφορικές αποδείξεις»… που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Τσίπρας μετά την τραγωδία στο Μάτι. Και δίνοντας τροφή στη μισαλλοδοξία των αυτόκλητων «σερίφηδων».
Η παράταξή μας έχει μέτωπο απέναντι στον ανορθολογισμό
απέναντι στο ψέμα και τη φαυλότητα.
Απέναντι στην προκατάληψη και σε ό,τι εμποδίζει την πραγματική αποτύπωση των δεδομένων ώστε, ως σοβαρό ευρωπαϊκό κράτος, να αξιολογήσουμε σωστά και να επιλέξουμε λύσεις οι οποίες μπορούν αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες αδυναμίες.
Είναι ανεπίτρεπτο μπροστά σε τόσο σοβαρά ζητήματα να επιλέγετε την παραπληροφόρησητη συσκότιση και όχι τον ειλικρινή δημόσιο διάλογο.
Όταν έρχεστε σε δύσκολη θέση, το ξαναλέω -το θυμόμαστε από πέρυσι το καλοκαίρι- επιστρατεύετε τα fake news, τη συνωμοσιολογία, μιμούμενοι τις πρακτικές των υπολοίπων ορόφων της δεξιάς πολυκατοικίας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Έχω πει πολλές φορές ότι εθνικής εμβέλειας προβλήματα, απαιτούν εθνικές λύσεις μακριά από κομματικούς ανταγωνισμούς.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και πολιτικής προστασίας που έχει ανάγκη η πατρίδα μας. Πρώτα, όμως, θα μου επιτρέψετε να εντοπίσω κάποιες αδυναμίες και παθογένειες.
Χθες συζήτησα με επιστήμονες και όλους τους εμπλεκόμενους στην πρόληψη, τη δασοπροστασία και την κατάσβεση.
Μια συζήτηση που έπρεπε να έχει κάνει η Κυβέρνηση προ καιρού, αν πραγματικά σήμερα ήθελε να έρθει προετοιμασμένη και με διάθεση να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και να αλλάξει κακώς κείμενα.
Αντίθετα, προτιμήσατε να κάνετε μια επικοινωνιακού τύπου σύσκεψη και να εξαγγείλετε τα αυτονόητα και ήδη προβλεπόμενα από το Σύνταγμα: ότι δηλαδή θα κηρυχθούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις.
Γιατί; Μπορούσατε να κάνετε και αλλιώς; Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης ο σεβασμός στο Σύνταγμα;
Σημείο πρώτο: Το 2021 μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια, Ηλεία και Βαρυμπόμπη ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υπαγωγή των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαδικασία που δυο χρόνια μετά έχει εξελιχθεί σε ένα μετέωρο διοικητικά βήμα.
Ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων στη δασική υπηρεσία είναι τα 58 έτη. Τα δασαρχεία φαίνεται να είναι δραματικά υποστελεχωμένα. Το δασαρχείο Πάρνηθας διαθέτει μόλις έναν δασολόγο, έναν τεχνολόγο και επτά δασοφύλακες για να διαχειριστεί μια έκταση 450.000 στρεμμάτων. Το δασαρχείο στο Σουφλί για 425.000 στρέμματα δασικής έκτασης δεν διαθέτει κανέναν δασολόγο και το δασαρχείο Καπανδριτίου μόλις έναν.
Σταματήστε λοιπόν τις παραστάσεις και προχωρήστε στην προκήρυξη των θέσεων επιστημόνων που ζητούν οι δασικές υπηρεσίες και έχουν εγκριθεί.
Χωρίς αυτές, κανένα πρόγραμμα, κανένας σχεδιασμός και καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.
Ήρθε η ώρα η νομοθεσία να ορίζει επακριβώς τα καθήκοντα της δασικής υπηρεσίας όσον αφορά στην πρόληψη, γιατί αυτή τη στιγμή ορίζεται μόνο τι ΔΕΝ μπορεί να κάνει.
Σημείο δεύτερο: η Κυβέρνηση επαίρεται ότι φέτος δόθηκε νωρίτερα από ποτέ κονδύλι για την αντιπυρική προετοιμασία στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Σήμερα προαναγγέλλει ένα σύστημα παρακολούθησης αν τα κρατικά χρήματα αξιοποιήθηκαν σωστά ή όχι. Μάλιστα θα δημοσιοποιείται, ποιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες έκαναν ή δεν έκαναν καλά την δουλειά τους.
Άραγε, σταθμίσατε αυτό το δεδομένο όταν δώσατε χρίσματα στις περιφερειακές εκλογές; Γιατί εσείς μιλάτε για ανθρώπους που προσφέρουν, που αγωνίζονται, που φέρνουν αποτέλεσμα και όχι για κομματικές σημαίες. Με αυτά τα κριτήρια δώσατε το χρίσμα στον κ. Χατζημάρκο στο Νότιο Αιγαίο; Τα κατάφερε καλά ο κ. Χατζημάρκος με αυτήν την καταστροφή που έπαθε η Ρόδος; Μήπως, με τα ίδια κριτήρια, δώσατε το χρίσμα στον κ. Μέτιο στον Έβρο και στη Ροδόπη; Τα κατάφερε και αυτός το ίδιο καλά;
Σας άκουσα να προαναγγέλλετε το πρόγραμμα καθαρισμού δασών Αντινέρο 3, αλλά δεν μας είπατε ότι οι εργασίες του Αντινέρο 2 ξεκίνησαν μετά τη φωτιά στη Ρόδο. Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, όταν ήταν ήδη πολύ αργά.
Σημείο τρίτο: Πριν δυο χρόνια ιδρύθηκε αυτόνομο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που αποδείχτηκε ένα κέλυφος κενό περιεχομένου.Είναι στην πραγματικότητα ένα «Υπουργείο Πυροσβεστικής». Δέκα τρία περιφερειακά επιχειρησιακά σχέδια υποσχεθήκατε, δεν καταρτίστηκε κανένα. Δυο χρόνια μετά εκκρεμούν οι κανονιστικές πράξεις για να είναι το Υπουργείο λειτουργικό. Ο πολυδιαφημισμένος ν. 4662/2020 για την πολιτική προστασία παραμένει κατά το μεγαλύτερο μέρος του ανενεργός, είτε γιατί παραπέμπει σε προγενέστερα νομοθετήματα είτε γιατί η εξαγγελθείσα αναπροσαρμογή του, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Σημειώνεται ότι ο νόμος είχε 60 εξουσιοδοτήσεις για κανονιστικές πράξεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας εκ των οποίων ωστόσο δε φαίνεται να έχει εκδοθεί ούτε μια.
Υπάρχει απάντηση γιατί μετά το 2020 αρνείστε να αξιοποιήσετε το μοντέλο πρόβλεψης διασποράς πυρκαγιών του Εθνικού Αστεροσκοπείου;
Είναι περιττή πληροφορία να γνωρίζουν στο συντονιστικό κέντρο μισή ώρα μετά την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, πού θα είναι το μέτωπο μετά από 6 ώρες;
Σημείο τέταρτο: το περίφημο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ.
Για να καλύψετε τις αδυναμίες σας εξαγγέλλετε ξανά και ξανά προμήθειες, που έχουν ανακοινωθεί πολλάκις.
Σας το είπα και τον Ιούλιο. Η αγορά εναέριων μέσων είναι απαραίτητη. Άλλωστε ήμουν ο εισηγητής και στη δημιουργία αλλά και στον προϋπολογισμό του RescEU όπου εξασφαλίσαμε την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων για να ανοίξει η γραμμή παραγωγής στον Καναδά με 100% χρηματοδότηση
από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δυνατότητα η χώρα μας να συντηρεί τα αεροπλάνα της με ευρωπαϊκά χρήματα.
Όμως πέρα από τις εξαγγελίες πρέπει να περάσουμε και στην εφαρμογή.
Ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα η νέα γραμμή παραγωγής των Canadair, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν εξαρτάται από εμάς. Μακάρι να έρθουν το συντομότερο δυνατό.
Όμως αυτό δεν αλλάζει ότι ως τώρα έχετε αξιοποιήσει μόλις το 20,2% του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος Αιγίς. Τα drones και τα ραντάρ τα υπόσχεστε εδώ και δυο χρόνια ενώ θα έπρεπε τουλάχιστον να τα έχετε παραγγείλει.
Αυτές τις καθυστερήσεις, τις πληρώνει η χώρα.
Σημείο πέμπτο: Τί γίνεται με την πρόληψη;
Έχετε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο; Η φετινή χρονιά αποδεικνύει ότι
κάτι γίνεται λάθος. Είμαστε η χώρα που έχει ενεργοποιήσει τις περισσότερες φορές το RescEU. Μόνο φέτος δύο φορές.
Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ότι κάτι κάνουν οι άλλοι καλύτερα από εμάς.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σας δίνει τη δυνατότητα να ζητήσετε ευρωπαϊκή συνδρομή στη σύνταξη των σχεδίων πρόληψης. Το έχετε κάνει;
Μάλιστα, σε συνεργασία με τον κ. Στυλιανίδη, όταν ήταν Επίτροπος, είχαμε βάλει ειδική διάταξη που προβλέπει ότι όταν χώρες ζητούν πολλές φορές ευρωπαϊκή βοήθεια να υπάρχει παροχή τεχνογνωσίας από την Eυρωπαϊκή Επιτροπή και να ελέγχονται ξανά τα μέτρα πρόληψης.
Είναι μία δυνατότητα που πρέπει να αξιοποιήσετε.
Σημείο έκτο: Αποκατάσταση.
Έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία στην Ηλεία. Ακόμα και σήμερα, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται έργα του (πρώην) Ταμείου «Μολυβιάτη».
Ως αποτέλεσμα αυτών των καθυστερήσεων, οι αμιγώς εξαρτώμενοι από τη γεωργία και την κτηνοτροφία κάτοικοι, δεν έχουν ορθοποδήσει ακόμη οικονομικά.
Άλλωστε στην Ηλεία είχαμε το μνημείο πολιτικής υποκρισίας καθώς κατά δήλωση του τότε Υπουργού της Νέας Δημοκρατίας επιλέξατε να μοιράζετε σακούλες με χρήματα, μόνο και μόνο για να κερδίσετε τις εκλογές.
Και, μάλιστα, έχετε τόσο πολύ… μετανιώσει από αυτήν την πρακτική, που επαναφέρατε, από ό,τι διάβασα, τον κ. Δούκα στη Νέα Δημοκρατία. Να τον χαίρεστε, κ. Μητσοτάκη, και τον κ. Δούκα και αυτές τις πρακτικές εκείνης της εποχής!
Στην Εύβοια, δύο χρόνια μετά την καταστροφή επίσης παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα.
Από τα 400 σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς στη Λίμνη Ευβοίας, μόνο 3 κατασκευάστηκαν καθώς οι αποζημιώσεις δεν επαρκούν.
Υπάρχει πρόβλεψη για την απασχόληση των ρητινοπαραγωγών για ακόμη 5 χρόνια, όταν η παραγωγή ρητίνης στο καλό σενάριο θα αρχίσει μετά από 20 χρόνια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Καταθέτω μια δέσμη προτάσεων για να αποκτήσει η χώρα
την απαιτούμενη ανθεκτικότητα και όχι να είναι έρμαιο των πυρκαγιών κάθε χρόνο.
1ον είναι επείγον να επικαιροποιηθεί το πλαίσιο προστασίας των δασών, το προεδρικό διάταγμα 575, που ισχύει από το 1980. Επιπλέον, απαιτείται η εκπόνηση ολοκληρωμένων σχεδίων προστασίας οικισμών που βρίσκονται σε δασικές περιοχές ή περιοχές μίξης αστικού και δασικού περιβάλλοντος.
Το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών «ΙΟΛΑΟΣ 2» πρέπει να αναβαθμιστεί στα νέα δεδομένα και να μην εξαντλείται σε έναν κατάλογο χρήσιμων τηλεφώνων την ώρα της κρίσης.
2ον οι δασικές υπηρεσίες πρέπει να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και να στελεχωθούν επαρκώς. Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν το 2001.
3ον δεν νοείται ενιαίο συντονιστικό κέντρο χωρίς τη συμμετοχή επιστημονικού προσωπικού και την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων που μπορούν να συμβάλλουν όπως το Αστεροσκοπείο ή άλλα ερευνητικά ιδρύματα.
4ον η πρόληψη πρέπει να σταματήσει να είναι ο φτωχός συγγενής. Όπως συναινούν όλοι οι ειδικοί οι φωτιές σβήνουν τον χειμώνα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση μέτρων πρόληψης και αποκομιδής της καύσιμης ύλης. Με ουσιαστικό έλεγχο και λογοδοσία. Τα λεφτά των φορολογουμένων θα πιάνουν τόπο. Δεν επιτρέπεται οι εργολάβοι, που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, να αφήνουν τα κομμένα κλαδιά μέσα στο δάσος. Στη Δαδιά και στην Αλεξανδρούπολη υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα.
5ον είναι αναγκαία η κατάρτιση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές Natura 2000 στις οποίες περιλαμβάνεται
το σύνολο των δασών.Πρέπει οι διαχειριστικές μελέτες να προβλέπουν και τη διαχείριση της βιομάζας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Αυτήν τη στιγμή γίνεται με πίνακες υλοτομίας, μία απαρχαιωμένη μέθοδο.
6ον Ουσιαστική αξιοποίηση της πληθώρας των διαθέσιμων εθελοντικών ομάδων βάσει της εξειδίκευσης που διαθέτουν με κατάλληλα προγράμματα εκπαίδευσης και καλύτερη ενσωμάτωσή τους στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
7ον κάλυψη των κενών στο πυροσβεστικό σώμα και αναβάθμιση του εξοπλισμού τους. Υπάρχουν παραδείγματα και από τη Ρουμανία και από τη Γαλλία που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Ζούμε το παράδοξο το 2023 οι πυροσβέστες να μην μπορούν
να επικοινωνήσουν μέσω ασυρμάτων. Επαναπροσδιορισμός του δόγματος της δασοπυρόσβεσης με βάση τα σύγχρονα δεδομένα που καταγράφονται από την εμπειρία, καθώς και συλλογή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων. Επιτέλους πρέπει να καταγράφονται τα πραγματικά αίτια κάθε πυρκαγιάς γιατί έτσι θα μπορούμε να σχεδιάσουμε με αντικειμενικό και ολοκληρωμένο τρόπο την πρόληψη.
Και όχι να γίνεται ένα κυνήγι μαγισσών για να πετούν από την πλάτη τους τις ευθύνες οι δήθεν αρμόδιοι και να χύνουν κάθε καλοκαίρι κροκοδείλια δάκρυα πάνω από τα καμένα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Το φετινό καλοκαίρι πρέπει να μας γίνει μάθημα. Πέρυσι η φωτιά στη Δαδιά έσβησε με τη βροχή. Φέτος η καταστροφή στον Έβρο είναι ολοκληρωτική και στην Πάρνηθα, κάηκαν περισσότερες εκτάσεις σε σχέση με τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007. Ακόμη και περιοχές, που μόλις είχαν αρχίσει να αναζωογονούνται.
Κύριε Μητσοτάκη, θα μας απαντήσετε. Και θα έπρεπε να είστε πιο ευγενικός στους χαρακτηρισμούς σας. Διότι, είστε ο Πρωθυπουργός που στα χέρια του καταστράφηκε το κόσμημα της Δαδιάς. Είστε ο Πρωθυπουργός που θα αφήσει μία γενιά Ελλήνων να περιμένουν 50 χρόνια για να ξανακούσουν τους ήχους αυτού του οικοσυστήματος που είχε η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Αυτού του κοσμήματος της ορνιθοπανίδας παγκοσμίως. Για αυτό, να είστε λίγο πιο προσεκτικός στους χαρακτηρισμούς σας.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Έχουμε χρέος να είναι εθνική μας προτεραιότητα η προστασία των δασών μας και του λιγοστού πράσινου που έχει απομείνει στη χώρα. Αφορά στην ποιότητα ζωής των πολιτών, τα παιδιά μας, το μέλλον μας.
Για αυτό, εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε λύσεις και όχι να υποστούμε τα σενάρια συνωμοσιολογίας που ακούγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Προτάσεις και όχι περιγραφές.
Για αυτό είναι εδώ το ΠΑΣΟΚ, κ. Μητσοτάκη, και όχι για να ακούει εσάς και τους υπουργούς σας στα κανάλια να έχουν μόνο μία αγωνία: να μην αναμετρώνται με το πολιτικό κόστος.
Έχουμε διαφορετικές αγωνίες και αυτό το αποδεικνύει η πολιτική μας διαδρομή.
Σας ευχαριστώ πολύ.