“Οι ευθύνες του «επιτελικού κράτους» είναι δεδομένες” – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ο Τάσος Νικολαΐδης βουλευτής Ν. Δράμας του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝ.ΑΛ. είναι από τα νέα πρόσωπα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος. Στη βαριά σκιά που έχουν αφήσει οι καταστροφικές πυρκαγιές στη χώρα και λίγο πριν την πολιτική σύγκρουση που αναμένεται στη Βουλή, αποφεύγει να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής για τις πολιτικές ευθύνες παρά το ότι, τις θεωρεί δεδομένες. Στρέφει το βλέμμα του όμως στην επόμενη μέρα τονίζοντας πως «Η ενίσχυση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας μεπροσωπικό, πόρους και τεχνολογικά μέσα, οι συχνοί καθαρισμοί των δασών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι βασικά στοιχεία σε επίπεδο προετοιμασίας». Ερωτηθείς για το ράλι ακρίβειας εμφανίζεται αντίθετος στην επιδοματική πολιτική καθώς όπως λέει «λειτουργεί με πρόσκαιρο χαρακτήρα, ανακυκλώνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ουσιαστικό τρόπο».

-Η χώρα για ακόμη μια φορά γίνεται «παρανάλωμα». Γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το φαινόμενο και τι πάει λάθος κάθε χρόνο στον σχεδιασμό της αντιπυρικής προστασίας;

Δυστυχώς ζούμε ένα ακόμη καλοκαίρι με τεράστιες καταστροφές, απώλειες ανθρώπινων ζωών και περιουσίων και σοβαρές πληγές στο φυσικό περιβάλλον της πατρίδας μας. Ακόμη και κρίσιμες υποδομές για την κρατική λειτουργία είτε κινδύνευσαν είτε βρέθηκαν στο έλεος της φωτιάς. Οι ευθύνες της κυβέρνησης και του «επιτελικού κράτους» είναι δεδομένες.

Μετά την κατάσβεση των πυρκαγιών, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πλήρη στήριξη των πληγέντων συμπολιτών μας, στην έναρξη των διαδικασιών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και στην αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις περιοχές που επλήγησαν.

Αποτελεί εθνική ανάγκη η θωράκιση της χώρας με έμφαση στην πρόληψη και η εκπόνηση ενός νέου σχεδίου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Η ενίσχυση της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας με προσωπικό, πόρους και τεχνολογικά μέσα, οι συχνοί καθαρισμοί των δασών και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών είναι βασικά στοιχεία σε επίπεδο προετοιμασίας. Οι διαδικασίες για την πρόληψη θα πρέπει να ξεκινούν με τη λήξη κάθε αντιπυρικής περιόδου και όχι μέσα στο καλοκαίρι.

-Το κύμα ακρίβειας απειλεί και πάλι την καθημερινότητα των πολιτών. Εν αναμονή και της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για νέα πακέτα στήριξης;

Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κοινωνία δεν είναι η συνέχιση της επιδοματικής πολιτικής από πλευράς κυβέρνησης, αλλά η στόχευση στη ρίζα του προβλήματος της ακρίβειας, η οποία αδιαμφισβήτητα οδηγεί εδώ και καιρό σε αδιέξοδο τα νοικοκυριά. Η επιδοματική πολιτική λειτουργεί με πρόσκαιρο χαρακτήρα, ανακυκλώνει και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ουσιαστικό τρόπο.

Ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει έγκαιρα συγκεκριμένες προτάσεις και ζητήσαμε την υιοθέτηση ειδικών μέτρων για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η ακρίβεια. Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών από το άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων (που έχει ήδη γίνει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία) και οι ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη της αισχροκέρδειας, μπορούν να αντιμετωπίσουν με άμεσο τρόπο το πρόβλημα της ακρίβειας. Αντίθετα, παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις μας, η κυβέρνηση επιλέγει να παραμένει αδρανής.

– Το νέο κρούσμα οπαδικής βίας ανέδειξε σημάδια παθογενειών της ΕΛ.ΑΣ. που δεν περιορίζονται μόνο στη αντιμετώπιση της οπαδικής βίας αλλά στην ασφάλεια γενικότερα. Υπάρχει ρεαλιστικός τρόπος για την αναμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ. και πού πρέπει να εστιαστούν οι πρώτες αλλαγές;

Η οργάνωση και λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ. διαπνέεται από παθογένειες, τις οποίες γνωρίζει πολύ καλά ελληνική κοινωνία, καθώς υφίσταται τις συνέπειές τους. Ένα γενικευμένο πρόβλημα ασφάλειας των πολιτών επικρατεί σε πολλαπλά επίπεδα, παρά το φιλότιμο και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι γυναίκες και άνδρες αστυνομικοί του σώματος. Ενώ, λοιπόν, αυτές οι παθογένειες είναι γνωστές, η κυβέρνηση, στην προηγούμενη θητεία της, απέτυχε να τις αντιμετωπίσει. Αναδείχτηκαν για ακόμη μια φορά, δυστυχώς, με εκκωφαντικό τρόπο με τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, η οποία συνέβη αφού μια μεγάλη ομάδα χούλιγκαν από την Κροατία διέσχισε ανενόχλητη τη χώρα κι ενώ υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση για αυτή τη μετακίνηση. Πάντως, παρά τα τεράστια λάθη και τις παραλείψεις που υπήρξαν, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη ούτε αναλήφθηκε από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ούτε αποδόθηκε από τον Πρωθυπουργό.

Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. είναι εξαιρετικά κρίσιμος, όμως ελάχιστη βελτίωση θα μπορέσει να υπάρξει στην επιτέλεσή του, όσο αντιμετωπίζεται ως μια ακόμη δημόσια υπηρεσία. Η Αστυνομία πρέπει να θωρακιστεί δημοκρατικά και νομοθετικά, καθώς και να εκσυγχρονιστεί. Η θεσμική προστασία των αστυνομικών πρέπει να είναι δεδομένη κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ επιπλέον θα πρέπει να εφαρμοστούν και οι αρχές της δια βίου εκπαίδευσης. Όσον αφορά το ζήτημα της οπαδικής βίας, αυτονόητος θεωρείται ο εκσυγχρονισμός της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας.

-Ποιο είναι το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Είναι εμπεδωμένη στην ελληνική κοινωνία η στενή σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς πρόκειται για το κόμμα που έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του πραγματικού ρόλου της. Δυστυχώς, οι πολιτικές μας για χειραφέτηση της αυτοδιοίκησης, με ενίσχυση της αυτονομίας και αυτοτέλειάς της, καθώς και ισχυροποίησης των ΟΤΑ με αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό, δεν συνεχίστηκαν.

Στις περιφερειακές εκλογές, οι οποίες έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς και σε μεγάλους Δήμους της χώρας, στηρίζουμε συγκεκριμένες υποψηφιότητες, με ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τα οποία συμβαδίζουν με τις θέσεις μας και το όραμα που έχουμε για τον χώρο της αυτοδιοίκησης. Με τις συγκεκριμένες επιλογές δεν επιζητούμε την επίδειξη πολιτικής ισχύος, αλλά τη διατήρηση της δυναμικής της σταθερής ανόδου, όπως αυτή καταγράφηκε στις διπλές κάλπες του Μαΐου και του Ιουνίου.

– Πού αποδίδετε τις αποχωρήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ, πολλών εκ των οποίων μάλιστα αξιοποιούνται από τη ΝΔ;

Κάθε στέλεχος έχει δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του και φυσικά κρίνεται για αυτές. Εφόσον, λοιπόν, κάποιος ή κάποια δεν «χωρά» πλέον στο κόμμα του, μπορεί να επιλέξει μια διαφορετική πορεία. Το θέμα, όμως, δεν είναι όσες και όσοι διαλέγουν έναν άλλον, ίσως ευκολότερο, δρόμο, αλλά αυτές και αυτοί που παραμένουν στον χώρο μας και δίνουν τον αγώνα τους για την πρόοδο της κοινωνίας και την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών.

Όλοι εμείς, λοιπόν, που συνειδητά υπηρετούμε τις αξίες και τις αρχές της παράταξής μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια έτσι ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει και πάλι την κύρια προοδευτική δύναμη στη χώρα και μία εναλλακτική σοσιαλδημοκρατική επιλογή για τη διακυβέρνησή της.


Πηγή

Leave a Reply