Σε κοινή δήλωσή τους ο Αναστάσιος Νικολαΐδης, Βουλευτής Νομού Δράμας και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αθλητισμού, και ο Θανάσης Ζαννιάς, Γραμματέας Τομέα Αθλητισμού ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ανέφεραν τα εξής:
Η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της UEFA κ. Αλεξάντερ Τσέφεριν, τους Προέδρους των ΠΑΕ, της ΑΕΚ κ. Δημήτρη Μελισσανίδη, του Ολυμπιακού κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, του Παναθηναϊκού κ. Γιάννη Αλαφούζου και του εκπροσώπου του ΠΑΟΚ κ. Αρτούρ Νταβιντιάν, παρουσία των αρμόδιων Υπουργών της Κυβέρνησης, αποτελεί μια ακόμη τρανταχτή απόδειξη ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα με επικοινωνιακούς όρους και όχι με στόχο την ουσιαστική επίλυση των σοβαρών προβλημάτων και των κοινά διαπιστωμένων παθογενειών. Η συγκεκριμένη σύσκεψη προέκυψε μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή λόγω της οδυνηρής δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή και υπό το βάρος των τεράστιων λαθών και παραλείψεων σε επίπεδο πρόληψης, παρά την έγκαιρη ενημέρωση που υπήρχε. Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την «επιχειρησιακή αστοχία» της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς βέβαια να αποδώσει την αντικειμενική πολιτική ευθύνη στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη της Κυβέρνησής του.
Η κυβερνητική προσέγγιση στο θέμα της οπαδικής βίας καθιστά τους πολίτες θεατές στο ίδιο έργο, καθώς μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό ήδη έχουν ψηφιστεί από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όμως δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη. Ουσιαστικά θεσμοθετημένες νομοθετικές παρεμβάσεις, με ευθύνη της Κυβέρνησης έμειναν στα χαρτιά. Πρόκειται για ακόμη μια περίπτωση που το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της εύλογης απαίτησης που έχουν οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς σε κάθε πτυχή της ζωής τους.
Το πρόβλημα για τη βία στον αθλητισμό δεν είναι το νομικό πλαίσιο το οποίο υπήρχε και υπάρχει, είναι αυστηρό και ισχυρό, αλλά το ότι δεν εφαρμόζεται. Τα νομοθετημένα ηλεκτρονικά εισιτήρια, η κάρτα φιλάθλου, οι κάμερες και οι έλεγχοι στα γήπεδα δεν έχουν εφαρμοστεί επαρκώς. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κάρτας φιλάθλου, για την οποία πρόσφατα ψηφίστηκε παράταση χρόνου έναρξης εφαρμογής της υποχρέωσης προμήθειάς της. Στην ίδια κατεύθυνση, οι έλεγχοι ώστε να διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία ανάμεσα στον φίλαθλο και στον κάτοχο του εισιτηρίου ουδέποτε εφαρμόστηκαν αυστηρά.
Όσον αφορά τη διάχυση της οπαδικής βίας εκτός γηπέδων και εκτός αθλητικών συναντήσεων, οι αναφορές του Πρωθυπουργού ήταν γενικόλογες και υποδηλώνουν την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. Το τρίπτυχο πρόληψη – έλεγχος – τιμωρία δείχνει τον δρόμο, με προτεραιότητα να γίνουν περισσότερα στο επίπεδο της πρόληψης και του ελέγχου, καθώς και να υπάρχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταστολή. Όμως απαιτείται και πολιτική βούληση χωρίς συμβιβασμούς ή στρογγυλοποιήσεις και κυρίως κατανόηση και αποδοχή του γεγονότος ότι η οπαδική βία είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο φαινόμενο και όχι ένα αμιγώς αθλητικό ζήτημα, όπως αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση. Για αυτό και μέσα από ευρείες κοινωνικές συναινέσεις και βαθιά ανάλυση όλων των προεκτάσεων της οπαδικής βίας, μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά η εκρίζωση των πρωτογενών αιτιών της.
Η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της οπαδικής βίας σε κάθε επίπεδο αποτελεί εδώ και καιρό επιτακτική ανάγκη και άλλες καθυστερήσεις δεν χωρούν. Η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας είναι αυτονόητη, όμως απαιτούνται και βαθιές τομές. Η προβολή θετικών αθλητικών προτύπων, η ενεργοποίηση του Υπουργείου Παιδείας για την επαφή των νέων παιδιών με τις αξίες του αθλητισμού, η αξιοποίηση παλαίμαχων αθλητών, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ίδιες τις ομάδες για την εμπέδωση φίλαθλης κουλτούρας, η δημιουργία και τήρηση ενός κώδικα δεοντολογίας όλων των εμπλεκομένων με τον αθλητισμό, η υλοποίηση ενός Ταμείου Μόνιμης Χρηματοδότησης καινοτόμων ερευνών, τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και εκπαίδευσης για τη βία στον αθλητισμό και την αθλητική συμμετοχή, είναι πρωτοβουλίες που στοχεύουν βαθύτερα από μια πρόσκαιρη επικοινωνιακή αντιμετώπιση του ζητήματος της οπαδικής βίας.
Η Κυβέρνηση έδειξε πως ενδιαφέρεται για την εικόνα της και όχι για τη σοβαρή αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας, καθώς και των προεκτάσεών της. Από το «μαντείο» του Μαξίμου δεν βγήκε χρησμός για μία ακόμη φορά! Η εφαρμογή ήδη ψηφισμένων νομοθετικών ρυθμίσεων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σοβαρή κυβερνητική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής και στον τομέα του αθλητισμού ασκεί υπεύθυνη, σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, μακριά από τον εύκολο λαϊκισμό. Στο πλαίσιο αυτό, είναι έτοιμο να συμβάλλει, με αυστηρή και εποικοδομητική κριτική, αλλά κυρίως με ουσιαστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις, εφόσον υπάρξει ανάλογη πρωτοβουλία από πλευράς Κυβέρνησης για έναν ευρύ και ειλικρινή διάλογο.