«Η κλιματική κρίση είναι αιτία αλλά όχι δικαιολογία» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη ήταν σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Αφού ένωσε τη φωνή του με όσους στέλνουν τις ευχές και τις σκέψεις τους στους ανθρώπους που παλεύουν να σώσουν ό,τι σώζεται στα πύρινα μέτωπα της χώρας, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «η κλιματική κρίση πράγματι είναι η αιτία για την επίταση των φαινομένων, αλλά δεν μπορεί να είναι δικαιολογία. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μοιρολατρικά ότι κάθε χρόνο θα καίγεται η χώρα μας και ότι θα έχουμε και οικιστικές περιοχές πλέον να παραδίδονται στις φλόγες συστηματικά. Η αντίδραση μιας Πολιτείας απέναντι σε αυτό το φαινόμενο είναι ο καλύτερος προληπτικός σχεδιασμός. Επιβάλλονται αύριο το πρωί σωστά και αποτελεσματικά επιχειρησιακά σχέδια πολιτικής προστασίας».

Τόνισε ότι «το μοντελο “εκκενώνω, αποζημιώνω και προχωράμε παρακάτω” δεν οδηγεί πουθενά, παρά μόνο σε καμένη γη σε όλη την Ελλάδα. Άρα πρέπει να επιμείνουμε στην πρόληψη, διότι δεν έχει λυθεί το μεγάλο ζήτημα ενός πολύπλοκου αντιφατικού νεφελώδους θεσμικού πλαισίου για την πολιτική προστασία. Έχουμε σωστά ένα ενιαίο υπουργείο, αλλά ο σχετικός νόμος 4662/2020 δεν εφαρμόζεται διότι πάρα πολλές κανονιστικές διατάξεις δεν έχουν εκδοθεί».

«Πρόληψη σημαίνει να είναι όλοι έτοιμοι, στις θέσεις τους, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο διοίκησης και διαχείρισης, που δεν το έχουμε ακόμη και σήμερα με ένα ενιαίο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Και, επίσης, όταν ξεκινά ένα συμβάν να εντοπίζεται γρήγορα εν τη γενέσει του και να υπάρχουν οι πρώτες ενέργειες επί του πεδίου. Δεν το έχουμε ούτε αυτό ακόμη και δεν το λέω αντιπολιτευτικά. Το λέω ρεαλιστικά, ενώνοντας τη φωνή μου με όλους όσοι αισθάνονται την ίδια ανάγκη», σημείωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Υπογράμμισε παράλληλα και την ανάγκη για ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στελεχιακού δυναμικού. Υπάρχουν κοντά στις 4.000 οργανικές θέσεις αυτήν τη στιγμή ακάλυπτες, είναι συνεχώς μειούμενο κατ’ έτος το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, μεγαλώνει σε ηλικία και αντικαθίσταται από συμβασιούχους, οι οποίοι βρίσκονται σε μία εργασιακή ομηρία. Πρέπει να πάμε επιτέλους σε ομογενοποίηση του πυροσβεστικού σώματος, να μην έχουμε εργαζόμενους δύο και τριών ταχυτήτων».

Ο Δημήτρης Μάντζος δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στον προσωπικό αγώνα των εθελοντών, σημειώνοντας ότι «δεν είναι απλώς ήρωες της καθημερινότητας. Θα πρέπει να υπάρχει και πιστοποίηση και ασφάλιση και όλα τα μέτρα για τη μεταφορά, τη σίτιση, τον εξοπλισμό τους. Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα και τα ευχαριστώ. Χρειάζεται πραγματική πολιτική βούληση πρόληψης και διαχείρισης των μεγάλων φυσικών καταστροφών».

Σχολιάζοντας, τέλος, τον ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Αποκατάσταση της Φύσης, τόνισε πως «δεν κατανοώ γιατί χρειάστηκε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να επιστρατεύσει fake news και αντιεπιστημονικές απόψεις για να μην στηρίξει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έναν Κανονισμό τον οποίο η κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε. Η αντίφαση εντός της ΝΔ και τελικά της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι έντονη. Ο κανονισμός μιλά για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος. Ποιος ευρωβουλευτής και ποια ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη μπορεί να είναι αντίθετη σε αυτό και γιατί;».


Πηγή

Leave a Reply