«Ένα κράτος κομματικό είναι απέναντι στον πολίτη, όχι στο πλευρό του»

Στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο μίλησε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς το φλέγον ζήτημα των υψηλών τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο Δ. Μάντζος επισήμανε ότι «εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου από τον Ιούλιο του 2022 για κάτι που ερχόταν και το βλέπουμε ακόμη και σήμερα, στα απόνερα της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Λύσεις υπήρχαν και υπάρχουν αλλά δεν υιοθετήθηκαν ποτέ. Εμείς μιλήσαμε για επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου -το οποίο ήταν ιδέα και πρόταση του ΠΑΣΟΚ από το 2007-, για μείωση του ΦΠΑ και στα εισιτήρια όσο διαρκεί αυτή η κρίση και για έναν ελεγχόμενο και ενιαίο τρόπο καθορισμού των λιμενικών τελών. Υπήρχε ένα πακέτο προτάσεων και μέτρων, όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση αδιαφόρησε ακόμα και να το ακούσει».

Εκτίμησε, δε, ότι «μία κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται με βάση το αν προλαμβάνει και το πώς αντιμετωπίζει τις μεγάλες κρίσεις. Είναι πια μία παράμετρος σταθερή: οι τιμές των καυσίμων μειώνονται, ο γενικός πληθωρισμός μειώνεται, όμως οι τιμές σε κοινωνικά αναγκαία αγαθά και υπηρεσίες όπως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται. Υπάρχουν οικογένειες -όσες καταφέρουν να πάνε διακοπές- οι οποίες αγόρασαν εισιτήρια πάρα πολύ ακριβά. Τελικά αυτό είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια μένει και επιμένει και πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά».

«Πάντως δεν μπορούν να λύνονται όλα με συσκέψεις κατόπιν εορτής και με εντολή Μητσοτάκη. Πρέπει να γίνεται προληπτικά η παρέμβαση της Κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στην ακρίβεια στο ράφι και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, παρά τη μείωση του γενικού πληθωρισμού. «Επιμένουμε στη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά αγαθά όσο διαρκεί η κρίση. Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει επιτυχημένα εφαρμοστεί  στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Πορτογαλία όπως αναφέρει η εαρινή έκθεση της Κομισιόν. Το λέει η Κομισιόν και όχι το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε ο Δημήτρης Μάντζος.

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα φαινόμενα πολεοδομικών παραβάσεων στη Μύκονο, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε για «μηδενική ανοχή στην ανομία, οπουδήποτε στη χώρα. Υπάρχει πολεοδομική, ποινική, περιβαλλοντική και τουριστική νομοθεσία και πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιοχές της χώρας μας. Η Αστυνομία, η Εισαγγελία, το Δικαστικό Σώμα, το Κράτος το ίδιο με τους εποπτικούς του φορείς, οφείλουν να κάνουν τη δουλειά τους αταλάντευτα», ενώ αναφέρθηκε και στον βαρυσήμαντο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο ζήτημα. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λογοδοτεί στις τοπικές κοινωνίες και οι πολίτες να ψηφίζουμε με κριτήρια ουσίας και όχι μόνο επικοινωνίας. Δεν το λέω για τη Μύκονο, αλλά ευρύτερα. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της πραγματικά ανεξάρτητα και το κράτος να σπάσει τους όποιους δεσμούς υπάρχουν με οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Ένα κράτος το οποίο δυστυχώς κομματοκρατείται και το οποίο βρίσκεται σε συναλλαγή με συμφέροντα, είναι ένα κράτος το οποίο δεν βοηθά τον πολίτηΔεν είναι στο πλευρό του, είναι απέναντί του. Το να υπάρχει ανοχή σε κραυγαλέες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις είναι ένα πρόβλημα της Πολιτείας μας. Δεν είναι πρόβλημα ενός κόμματος ή ενός υπουργείου. Αν δεν έχουμε ισχυρή και ανεξάρτητη από τα κομματικά γραφεία και τα οικονομικά συμφέροντα Τοπική Αυτοδιοίκηση, ιδίως στους μικρούς δήμους, δεν μπορούμε να μιλάμε για πραγματική περιφερειακή ανάπτυξη που είναι τόσο αναγκαία σήμερα στη χώρα μας».


Πηγή

Leave a Reply