Δευτερολογία Νίκου Ανδρουλάκη στη Βουλή – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Δευτερολογία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στη Βουλή

Το πολιτικό σας θράσος είναι απεριόριστο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τι λέει; Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί, ναι ή όχι; Ο ΟΟΣΑ τι λέει; Μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί ή όχι; Απαντήστε στον ελληνικό λαό. 

Και αφήστε τα 40%, τα έχετε πει πολλές φορές. 

Δηλαδή ό,τι και να γίνεται τα επόμενα χρόνια θα λέτε 40%; Αυτή είναι η απάντηση; 

Όλοι οι οργανισμοί λένε ότι μειώθηκαν οι πραγματικοί μισθοί στη χώρα. Αυξάνονται οι ανισότητες. Είμαστε τρίτοι από το τέλος σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. 

Και πραγματικά για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής, ή κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ή υπάρχει θέμα πρόσληψης. 

Εσείς μιλάτε για αγορά κατοικίας, εμείς μιλάμε για ενοικίαση κατοικίας. Είναι δύο διαφορετικές φιλοσοφίες. Αυτό που προτείνουμε εμείς, γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που προτείνετε εσείς, είναι μια ειδική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. 

Γιατί; Αγοράζοντας μια κατοικία δεν δημιουργείς ανταγωνισμό μέσα από το χαμηλό κόστος ενοικίασης προς τα κάτω, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Το καταλάβατε; Πόσες φορές πρέπει να το πω; 

Καθώς τυγχάνει να είμαι και μηχανικός, το κόστος κατασκευής το ξέρουμε. Δεν είναι όλα νεόδμητα. Πουθενά σε όλη την Ευρώπη δεν είναι νεόδμητα. Και τι λέτε “τα παλιά δεν έχουν κόστος”; Γιατί θα τα αγοράσουμε τα παλιά; Είπαμε εμείς ποτέ για αγορά παλιών κατοικιών στο πρόγραμμά μας, στο δημόσιο λόγο; Πού τα ακούσατε αυτά; 

Απλά, ξέρετε γιατί έχετε αυτή την πολιτική συμπεριφορά; Γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως ό,τι και να λέτε, τα μίντια που σας στηρίζουν, δεν θα πουν τίποτα για να ψέξουν αυτή τη στρατηγική, που είναι οπορτουνιστική και βαθιά γκεμπελιστίκη. 

Να υπονομεύεις προτάσεις, οι οποίες έχουν άλλο χαρακτήρα, άλλα δεδομένα και είναι πολύ συγκεκριμένες.  Στηρίζεστε στη μιντιακή κάλυψη και όχι στον ορθό λόγο.

Η Ιταλία έχει εκατοντάδες χιλιάδες κοινωνικές κατοικίες. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έβαλε 10.000. Εσείς βάλατε 100. Ακόμη και πληθυσμιακά, αν κάνετε την αναλογία, πάλι εκτός σχεδιασμού είστε. 

Να δοθούν, επίσης, φορολογικά κίνητρα και κίνητρα ανακατασκευής για να ανοίξουν κλειστές κατοικίες ή άνθρωποι που έχουν υψηλό ΕΝΦΙΑ, να βάλουν τα σπίτια τους στην κοινωνική δεξαμενή προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη χωρητικότητα. Και μετά να βάλουμε και νεόδμητες, όπως κάνουν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Τι σχέση, λοιπόν, έχει αυτό που λέμε εμείς εδώ και ένα χρόνο, με αυτά τα οποία είπατε μόλις τώρα; Καμία σχέση. Αλλά, σας είπα, δεν φοβάστε ότι θα εκτεθείτε διότι εδώ θα τα ακούσουμε.

Πάμε παρακάτω. 

Υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης: «Έχετε συμπεριφορά ΚΚΕ του Κέντρου». 

Προσωπικά σέβομαι πολύ το ΚΚΕ. Τι θέλετε να πείτε; Στην άρνηση αναφέρεστε; 

Το κάθε κόμμα έχει μία πολιτική συμπεριφορά και μία ιδεολογία.

Ψηφίζουμε τα άρθρα με τα μέτρα τα οποία στηρίζουν τους ευάλωτους Έλληνες. Με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και πάρα πολλά που εμπεριέχει όμως, είμαστε αρνητικοί και γι’ αυτό επί της αρχής καταψηφίζουμε. 

Δεν το καταλαβαίνετε αυτό;

Είμαστε ενάντια στην στεγαστική πολιτική, όπως την έχετε. 

Θεωρούμε αδιανόητο τον χειρισμό του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Θεωρούμε αδιανόητη την αναξιοκρατική συμπεριφορά στα θέματα των επιδομάτων. 

Δεν έχετε ένα ολοκληρωμένο, αξιοκρατικό μισθολόγιο για να δώσουμε μία προοπτική στους δημοσίους υπαλλήλους. 

Και δεν αντιμετωπίζετε τα δομικά προβλήματα με ελέγχους στην αγορά, αλλά, συνεχίζετε την πολιτική των pass.

Εμείς, λοιπόν, βάζουμε τη μεγάλη εικόνα. Και λέμε πράγματα που, από τη στιγμή που υλοποιήθηκαν σε άλλα κράτη και έφεραν αποτελέσματα, δεν καταλαβαίνουμε γιατί εσείς δεν θέλετε να τα κάνετε πράξη.

Και κλείνω με το εξής, γιατί χρησιμοποιείτε πολλούς χαρακτηρισμούς: 

Εσείς πήρατε κάποιο φάκελο, κ. Χατζηδάκη; 

Γιατί είστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. 

Αν πραγματικά είστε από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας, φιλελευθερισμός και ανοχή σε παρακρατικές πρακτικές δεν πάνε μαζί, κ. Χατζηδάκη. 

Γι’ αυτό, μαθήματα όχι στο ΠΑΣΟΚ!


Πηγή

Leave a Reply