Οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ για 4ετία: Νομοσχέδιο τον Αύγουστο – Τι περιλαμβάνει

Αλλαγές σε αφορολόγητο, τέλος επιτηδεύματος και τεκμήρια – Τι προβλέπεται για τους συνταξιούχους και τον ιδιωτικό τομέα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι Έλληνες φορολογούμενοι θα ξέρουν και με το νόμο τι τους «περιμένει» στο κομμάτι των φόρων σε ορίζοντα τετραετίας. Η ΝΔ – σε περίπτωση επανεκλογής της στην κυβέρνηση – σχεδιάζει όπως αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει ψηφίσει έως τον Αύγουστο όλα τα μέτρα των εξαγγελιών της για την περίοδο 2023-2024

Το οικονομικό νομοσχέδιο που θα είναι από τα πρώτα που μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει προς ψήφιση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:  

-Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000€/τέκνο που σημαίνει ελάφρυνση από 90€ για οικογένειες με 1 παιδί έως 220€ για νοικοκυριά με 2 και περισσότερα παιδιά.  
-Από το 2025 αρχίζει η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 20%. Το 2026 θα μειωθεί επιπλέον 30% και το 2027 θα αποτελεί παρελθόν όσο θα περιορίζεται και η φοροδιαφυγή.  
-Επίσης από το 2025 θα αρχίσουν να μειώνονται και τα τεκμήρια με στόχο το 30% σε ορίζοντα τετραετίας. 

Για τους συνταξιούχους προβλέπονται:  

-Αύξηση συντάξεων 3,4% από την πρωτοχρονιά του 2024 με βάση τις παραδοχές του προϋπολογισμού για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης. Και φυσικά αυξήσεις κάθε χρόνο. 
-Οι συνταξιούχοι που δεν θα λαμβάνουν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς θα συνεχίσουν σύμφωνα με τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη να λαμβάνουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 200-300€ μέχρι να την μηδενίσουν.  
-Εξαιτίας της καλύτερης του αναμενόμενου πορείας της οικονομίας φέτος θα υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης έκτακτου βοηθήματος τα Χριστούγεννα του 2023 για τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά το πρότυπο της επιταγής ακρίβειας. 
-Θα μονιμοποιηθεί η απαλλαγή των συνταξιούχων που έπαιρναν ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.  

Για τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού με στόχο τα 950€ στο τέλος της τετραετίας. Επίσης τότε, στόχος είναι ο μέσο μισθός να έχει αυξηθεί κατά 25% ώστε να φτάσει στα 1500€ 

Επιπλέον η πτώση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ξεκλειδώσει και τις τριετίες από το 2026 ενώ η ΝΔ δεσμεύεται και για περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 1 μονάδα.  

Αυξήσεις μισθών 500εκατ€ θα δουν από την πρωτοχρονιά του 2024 και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα αυξηθούν ο εισαγωγικός μισθός, τα επιδόματα τέκνων αλλά και τα επιδόματα ευθύνης και θα εφαρμοσθούν μπονους επίτευξης στόχων.   

Φυσικά κάθε φορά που θα δημιουργείται ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος, ήδη φέτος έχει δημιουργηθεί, η κυβέρνηση θα προβαίνει σε επιπλέον ενισχύσεις νοικοκυριών κι επιχειρήσεων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για παράδειγμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνδέσει την καλύτερη πορεία της οικονομίας με τη μείωση των έμμεσων φόρων.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply