«Ο ανθρωπισμός και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στη διαχείριση του μεταναστευτικού πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο με Θέα» του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Στον απόηχο της τραγωδίας ανοικτά της Πύλου, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «η μετανάστευση, η προσφυγιά και η ανθρώπινη κινητικότητα είναι ένα διαρκές χαρακτηριστικό της ανθρωπότητας που θα συνεχίσει να εντείνεται. Δεν πρέπει να φέρνουμε ένα διεθνές πρόβλημα στα μέτρα της εσωτερικής επικαιρότητας και να το μετατρέπουμε σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης.

Είναι άνθρωποι. Είναι ζωές. Είναι ανθρώπινα δικαιώματα. Και δεν έχει ούτε η αριστερά την πρωτοβουλία και το μονοπώλιο της ευαισθησίας στα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε η δεξιά την πρωτοβουλία και το μονοπώλιο στον πατριωτισμό. Εδώ χρειάζεται συνολικά ως κοινωνία, ως Ελλάδα και κυρίως ως Ευρώπη να βρούμε, να διαφυλάξουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη μία “χρυσή τομή”. Δεν είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ο κίνδυνος. Η εργαλειοποίησή τους είναι ο κίνδυνος».

Ως προς τα θαλάσσια σύνορα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι αυτά «πρέπει να φυλάσσονται όπως ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, το λιμενικό σώμα, η Frontex, όμως υπάρχει και ο ανθρωπισμός της Ευρώπης. Υπάρχει η αλληλεγγύη που θα πρέπει κάθε φορά να δοκιμάζεται και να αποδεικνύεται στην πράξη, με τις διεθνείς συνθήκες και τους διεθνείς κανόνες εμπλοκής, έρευνας και διάσωσης. Αυτό πρέπει να γίνεται πάντοτε απαρέγκλιτα».

Απαντώντας, στη συνέχεια, σε αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, ο κ. Μάντζος τόνισε πως «το ΠΑΣΟΚ ως εταίρος στη συγκυβέρνηση ζήτησε από τότε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Η διερεύνηση έγινε και υπήρξε ένα πόρισμα το οποίο είναι καταδικαστικό για τη χώρα. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί».

«Είμαστε βέβαιοι ότι τα μαθήματα έχουν ληφθεί και πως γίνεται μία προσπάθεια στο Λιμενικό Σώμα  χρόνια ολόκληρα να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού που έχει δείξει χώρα μας και η Ευρώπη. Όμως, δεν σταματάμε εκεί. Δεν είναι η λύση δηλαδή μία Ελλάδα και μία Ευρώπη-φρούριο. Η λύση είναι να έχουμε μία συνεκτική και αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε ο Δ. Μάντζος, επισημαίνοντας την ανάγκη όλα τα πολιτικά κόμματα να απαιτήσουν και να αναμείνουν την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Δημήτρης Μάντζος επανέλαβε την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την αναθεώρηση του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ», επισημαίνοντας, όμως, ότι αυτός «δεν πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση της εξαγοράσιμης αλληλεγγύης στην οποία κατευθύνεται το Συμβούλιο των Υπουργών. Δεν είναι εμπορεύματα οι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τους κοστολογούμε κατά κεφαλή. Και δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας να γίνει μία αποθήκη ψυχών αντί τιμήματος από τις χώρες της Ευρώπης που δεν θέλουν να αναλάβουν το κόστος που αναλογεί στην πραγματική αλληλεγγύη.

Παράλληλα, υπάρχει και ο γεωπολιτικός άξονας για την αντιμετώπιση και των δικτύων παράνομων διακινητών. 

Η Ευρώπη και η Δύση συνολικά οφείλουν να αναλάβουν ειρηνευτικές, διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες για τη σταθεροποίηση χωρών που είναι εστίες μετανάστευσης και προσφυγιάς, αλλά και για την διασφάλιση ασφαλούς απόπλου από τη Βόρεια Αφρική, πολλώ δε μάλλον για τη διατήρηση των νησίδων ασφαλείας που λειτουργούν ήδη μέσα στην Αφρική».

Θύμισε, παράλληλα, το παράδειγμα της Ρουάντα, που έγινε ασφαλής προορισμός για πρόσφυγες εντός της Αφρικής, εκτιμώντας ότι «πρέπει να δούμε το ζήτημα ολιστικά και να στηριχθούν αναπτυξιακά όλες αυτές οι χώρες. Ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι μόνο η Μεσόγειος, αλλά είναι και η Σαχάρα που αυτήν τη στιγμή γίνεται τάφος για χιλιάδες κατατρεγμένους  συνανθρώπους».

«Είναι όλα μπροστά στην πόρτα μας. Είναι ένα διεθνές ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να έχει από την επόμενη κιόλας ημέρα, όποια και αν είναι η κυβέρνηση, την πρωτοβουλία κινήσεων στην Ευρώπη», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply