Ναυάγιο στην Πύλο: Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το κατάμεστο πλοίο

Οι φωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται κυριολεκτικά πάνω στο πλοίο, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι και στους εσωτερικούς χώρους

Φωτογραφίες από το πλοίο που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, λίγη ώρα πριν ανατραπεί και παρασύρει στον βυθό δεκάδες δυστυχισμένους ανθρώπους.

Οι φωτογραφίες δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται κυριολεκτικά πάνω στο πλοίο, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων ήταν κλεισμένοι στο αμπάρι και στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου.

Δείτε τις φωτογραφίες: 

Πύλος

Πυλος

Πύλος

Μυστήριο καλύπτει τις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή και τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πύλου, που έχει οδηγήσει επιβεβαιωμένα, έως τώρα, στο θάνατο 79 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των αγνοούμενων φτάνει σε εκατοντάδες. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες στο αλιευτικό επέβαιναν πάνω από 400 άνθρωποι, από το Πακισταν, την Αιγυπτο, τη Συρια και την Παλαιστινη, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων ανεβάζουν αυτό τον αριθμό ακόμη και στους 700. 

Οι φόβοι των σωστικών συνεργείων είναι ότι το αλιευτικό που βυθίστηκε αμέσως μετά την ανατροπή του είναι ότι μετέφερε άγνωστο αριθμό ανθρώπων στα αμπάρια του και τους παρέσυρε μαζί του στο βυθό, σε μεγάλο βάθος. Οι διασωθέντες είναι 104, και έχουν ήδη μεταφερθεί στην Καλαμάτα όπου φιλοξενούνται, ενώ 29 από αυτούς έχουν διακομισθεί στο νοσοκομείο της πόλης. 
Την ώρα του ναυαγίου στη θαλάσσια περιοχή που έπλεε το αλιευτικό με προορισμό την Ιταλία επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, όμως, για άγνωστο λόγο σταμάτησαν οι μηχανές του. Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία της τραγωδίας που συνδυάζεται με μαρτυρίες ότι η ανατροπή και η βύθιση έγινε «ξαφνικά» είναι να μετακινήθηκαν ομαδικά άνθρωποι στα αμπάρια και να δημιούργησαν συνθήκες «μετατόπισης φορτίου». Μάλιστα, εικάζεται ότι στα αμπάρια βρίσκονταν γυναικόπαιδα, ενώ καμία γυναίκα ή παιδί δεν βρίσκεται ανάμεσα στους διασωθέντες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου είπε: «Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο».

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτος.

μετανάστες- Πύλος

μετανάστες- Πύλος

Επί ώρες ωστόσο, το αλιευτικό που είχε εντοπιστεί τόσο από παραπλέοντα σκάφη, όσο και από τη FRONTEX είχε αρνηθεί βοήθεια και κατ΄επανάληψη είχε απαντήσει αρνητικά στον ελληνικό θάλαμο επιχειρήσεων για παροχή συνδρομής, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού. Το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ στη Λιβύη και οι χειριστές του δήλωσαν ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία προς την οποία συνέχιζε τον πλου του έως τη στιγμή της βύθισης τα ξημερώματα σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τρεις εκ των διασωθέντων έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου και ανακρίνονται. 

μετανάστες- Πύλος

μετανάστες- Πύλος

μετανάστες- Πύλος

Η κινητοποίηση των σωστικών συνεργείων από την ελληνική πλευρά ήταν άμεση και πολύ μεγάλη: Οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με μία φρεγάτα του ΠΝ, ένα αεροσκάφος C-130 και ένα ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και με ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού. Από την Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο αντίδρασης σε περίπτωση μαζικών απωλειών, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε το ΕΚΑΒ στην Πελοπόννησο, όπως και τα νοσοκομεία της περιφέρειας Πελοποννήσου με στελέχη να σπεύδουν επί τόπου στην Καλαμάτα.

μετανάστες- Πύλος

Ωστόσο, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μετέβη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά και ενημερώθηκαν για την πορεία των ερευνών για τον εντοπισμό και διάσωση τυχόν επιζώντων. Παράλληλα, το πολύνεκρο ναυάγιο που εξελίσσεται σε ένα από τα χειρότερα των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο, ανέτρεψε και το προεκλογικό πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να ακυρώνει την επίσκεψη και ομιλία του στην Πάτρα, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα να ακυρώνει την επίσκεψή του στη Σητεία. και όλες τις κομματικές εκδηλώσεις σήμερα Κλιμάκια των κομμάτων μεταβαίνουν στην Καλαμάτα. Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μεταβαίνει ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε από την Καλαμάτα: «Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι οι νεκροί. Ελπίζω να κινητοποιηθεί η αλληλεγγύη των κατοίκων».

Σακελλαροπούλου- Καλαμάτα

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply