«Απόψε συναντήθηκε η ιστορική μνήμη με την ελπίδα για καλύτερες μέρες» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ομιλία Νίκου Ανδρουλάκη, Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Λαέ του Ηρακλείου,

Λαέ της Κρήτης

Είμαι βαθιά συγκινημένος από τη  θερμή σας  υποδοχή εδώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Που από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, είναι ταυτισμένη με δημοκρατικούς αγώνες.

Εδώ από το μεγάλο κάστρο της δημοκρατικής παράταξης συναντάται απόψε το βράδυ η μνήμη με την ελπίδα.

Σε αυτή εδώ την πλατεία σας δεσμεύτηκα ότι στις 21 Μαΐου θα είμαστε νικητές.

Σήμερα σας δεσμεύομαι ότι την Κυριακή το βράδυ θα ξαναπιάσουμε το νήμα της Ιστορίας.

Γι΄ αυτό καλώ από το δημοκρατικό Ηράκλειο κάθε πατριώτη κάθε προοδευτικό, κάθε δημοκράτη ό,τι κόμμα και αν ψήφισε στις 21 Μαΐου να εμπιστευτεί το Κίνημά μας σε αυτή τη νέα πορεία, στην ανανέωση, στην ελπίδα, στην προοπτική.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό,με μπροστάρη τη νέα γενιά, με μπροστάρη τον ελληνικό λαό.

Γυρνάμε σελίδα, ξαναγινόμαστε πρωταγωνιστές.

Και δεσμεύομαι εδώ από το δημοκρατικό Ηράκλειο ότι θα είμαστε δίπλα στον πολίτη καθημερινά αγκαλιάζοντας τις αγωνίες του για καλύτερες μέρες, για αξιοπρέπεια, για προοπτική, για δικαιοσύνη.

 Σήμερα όμως είναι ημέρα μνήμης, γιατί πέρασαν 27 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου ιδρυτή μας Ανδρέα Παπανδρέου.

Του Ανδρέα που αγάπησε όσο κανέναν άλλον ο ελληνικός λαός. Του πολιτικού που σφράγισε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας. Αγωνίστηκε για κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια. Εγγυήθηκε την προκοπή όλων των Ελλήνων και πάλεψε για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης των λαών. Και είναι ο πιο γνωστός Έλληνας πολιτικός μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρα από τα όρια της Ευρώπης.

Φίλες και φίλοι

Κλείνει σήμερα μια μακρά προεκλογική εκστρατεία, στη διάρκεια της οποίας  συνάντησα χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε μέρος της χώρας. Αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν πολλά από εμάς κι έχουμε χρέος να τους προσφέρουμε ισχυρή ελπίδα.

Έχουμε χρέος να υπηρετήσουμε, όπως άλλοτε, τον λαό και την πατρίδα. Να υπηρετήσουμε τις ανάγκες του λαού μας

για Αξιοκρατία

για Διαφάνεια

Ισχυρή δημόσια υγεία και  Παιδεία, που θα παρέχει στη νέα γενιά  τα εφόδια του μέλλοντος. Αυτή η παράταξη θα υπηρετήσει πιστά τις νεότερες γενιές.

Να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος ζωής, που επιβαρύνει την ελληνική οικογένεια.

Να στηρίξουμε τους νέους μας δίνοντας τους προοπτική με καλές θέσεις εργασίας.

Για όλα αυτά σας ζητώ να αγωνιστούμε. Για όλα αυτά σας καλώ να πετύχουμε  την Κυριακή και να είμαστε πιο ισχυροί από ποτέ.

Φίλες και φίλοι,

Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία προσπαθούν να ταυτίζονται με τη σταθερότητα και την υπευθυνότητα.

Είναι όμως σταθερότητα  η φτηνή πολιτική των pass;

Είναι σταθερότητα και υπευθυνότητα να δίνουν 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και να είναι πρωταθλητές στους μετακλητούς υπαλλήλους; Ξεπέρασαν και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ή είναι υπευθυνότητα να υπηρετούν τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα των παραγωγών ενέργειας και των προμηθευτών, δίνοντας δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις από τους φόρους του ελληνικού λαού;

Ή μήπως είναι υπευθυνότητα να κερδοσκοπούν οι τράπεζες, την ώρα που το μέσο νοικοκυριό της χώρας μας είναι τρίτο από το τέλος σε αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη;

Ή μήπως είναι υπευθυνότητα η αποδόμηση του ΕΣΥ και οι ντροπιαστικές λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο;

Ούτε βέβαια είναι υπευθυνότητα η άλωση του κράτους από τα «γαλάζια»  παιδιά, που όπως είδαμε στην τραγωδία των Τεμπών, κατέκλυσαν τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ και με τις παραλείψεις τους, με το να μην υλοποιηθεί η τηλεδιοίκηση, όπως λέει το πρόσφατο πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, να φτάσουμε στο σημείο να χαθούν άδικα 57 ζωές συνανθρώπων μας;

Ή μήπως είναι υπευθυνότητα να παίζουν με τους θεσμούς, με τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου; Να στήνουν ένα επιτελικό παραμάγαζο παρακολουθήσεων, έναν παρακρατικό μηχανισμό;

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα τα στείλουμε στο παρελθόν.

Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να κλείσουμε τους λογαριασμούς με τη συντήρηση και με τις δυνάμεις, που περιφρονούν τα συμφέροντά σας, που περιφρονούν τις ελπίδες σας.

Είναι όμως και βαθιά αναξιόπιστοι.

Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στα διαφημιστικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας αυξήσεις κατά 25% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, αλλά στις Βρυξέλλες – εκεί που δεν περνούν τα κολπάκια του κ. Μητσοτάκη –  δεσμεύεται για αυξήσεις μόλις 13%.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Σκυλακάκης, δεν υπάρχει «Μεσσίας». Άδικα στην Πάτρα περίμεναν με βάγια τον κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Το μόνο θαύμα είναι να εξαπατήσει  για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό. Σας αξίζουν περισσότερα.

Φίλες και φίλοι

Στις 21 Μαΐου οι πολίτες  αποδοκίμασαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή αποδείχθηκε μια αναποτελεσματική κυβέρνηση, που διέψευσε τις προσδοκίες του ελληνικού λαού.

Είπε πολλά που ήξερε ότι δεν μπορούν να γίνουν, μόνο και μόνο για τις καρέκλες και την εξουσία.

Είπε για σεισάχθεια και παρέδωσε τους δανειολήπτες άνευ όρων και κριτηρίων στα funds, που εκβιάζουν σήμερα τον ελληνικό λαό.

Έπαιξαν με τους θεσμούς και επιτέθηκαν στις ανεξάρτητες αρχές.

Οι πολίτες όμως αποδοκίμασαν τον κ. Τσίπρα γιατί είδαν και μια αναποτελεσματική αντιπολίτευση.

Γιατί άφησε πεδίο ελεύθερο στον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει τις πολιτικές του. Γιατί ήξερε να κάνει μόνο τοξική αντιπαράθεση, χωρίς πολιτική ουσία.

Δεν δίστασε να  ακυρώσει τις αξίες της αριστεράς – και το υπογραμμίζω αυτό – τις αξίες της αριστεράς, που εμείς τιμούμε ιστορικά, γιατί είμαστε η παράταξη της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης κεντροαριστεράς.

Δεν δίστασε να περιφρονήσει τους αγώνες πολλών ετών της αριστεράς, όταν από την απόγνωσή του, λίγο πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές, κάλεσε τους δήθεν παραστρατημένους χρυσαυγίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Θα τον ακολουθεί για πάντα.

Έτσι αποκάλυψε γιατί δεν ψήφισε την τροπολογία, που εμπόδιζε τους φονιάδες του Παύλου Φύσσα να συμμετέχουν στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, την οποία εμείς ψηφίσαμε γιατί πάνω απ’ όλα είναι η δημοκρατία και όχι τα ψηφαλάκια.

Ο κ. Τσίπρας έχει κι ένα  σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού», αλλά το εννοεί;

Αν το πίστευε, ο κ. Παππάς  που καταδικάστηκε 13-0 από το Ειδικό Δικαστήριο, δεν θα ήταν κορώνα στο κεφάλι του, αλλά στο σπίτι του. Αυτό δεν είναι δικαιοσύνη, είναι κοροϊδία.

Κύριε Τσίπρα,

Έχω να σου πω μόνο ένα πράγμα: Κατάφερες να κάνεις τη Νέα Δημοκρατία – χωρίς κανέναν λόγο – πανίσχυρη και αυτό δεν θα στο συγχωρήσει ο προοδευτικός δημοκρατικός κόσμος της χώρας. Γιατί αποδείχθηκες ο χρυσός χορηγός του Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό λοιπόν αγώνα καθημερινό για να βρει η Νέα Δημοκρατία τον πραγματικό της αντίπαλο. Το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημά μας, τη δύναμη απέναντι στη συντήρηση, την αναξιοκρατία.  Την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε ξανά νικητές, με όλους εσάς πρωταγωνιστές, τη καθεμία και τον καθέναν ξεχωριστά.

Φίλες και φίλοι

την Κυριακή 25 Ιουνίου έχουμε μπροστά μας μια καθοριστική μάχη. Το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να δυναμώσει για να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές στην αντιπολίτευση. Βήμα -βήμα θα ξαναγίνουμε το πλειοψηφικό κίνημα της χώρας.

Αυτός, κ. Τσίπρα και κ. Μητσοτάκη, είναι ο μοναδικός στόχος που δίνουμε καθημερινά σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Να αποκτήσει η συντήρηση τον γνήσιο, ιστορικό και κοινωνικό της αντίπαλο.

Έχουμε χρέος να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς, που δίχασαν τον λαό μας και τον απογοήτευσαν.

Να σπάσουμε τον μηχανισμό του φόβου γιατί το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι έργο της προσφοράς της στον λαό. Είναι ο μηχανισμός του φόβου για τα «μη χειρότερα».

Εμείς δίνουμε ελπίδα για τα καλύτερα. Όσο πιο γρήγορα δυναμώσει το ΠΑΣΟΚ, τόσο πιο γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν η συντήρηση.

Φίλες και φίλοι,

Την Κυριακή όχι ακόμα τέσσερα χαμένα χρόνια, μιας αναποτελεσματικής αντιπολίτευσης  και μιας κυβέρνησης που θα μεγαλώνουν οι αδυναμίες και η αλαζονεία της μέρα με τη μέρα.

Και να θέλαμε να αγιάσουμε, δεν μας αφήνει ο κ. Μητσοτάκης να ξεχάσουμε. Οι υποκλοπές και οι συγκαλύψεις θύμισαν τις χειρότερες εποχές της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μάλλον οικογενειακή τους παράδοση να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διάκριση των εξουσιών.

Αυτή είναι η μάχη του ΠΑΣΟΚ. Είναι η  μάχη για να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, που θα λέει τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος.

Φίλες και φίλοι

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση για την οικονομία, όμως αύξησε το δημόσιο χρέος κατά περίπου 50 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι το μεγαλύτερο από το 2010.12% ήταν πέρυσι, 9% φέτος. Και μας λένε ότι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Όχι, είναι ψέματα. Στην Πορτογαλία το εμπορικό έλλειμμα ήταν  1% πέρυσι και φέτος περνά σε πλεόνασμα 1% .

Αυτός είναι ο δημοσιονομικός λαϊκισμός του κ. Μητσοτάκη που οδηγεί τη χώρα σε νέες περιπέτειες, μιμούμενος απόλυτα τον κ. Καραμανλή.

 Ταυτόχρονα, επιμένει να κατευθύνει τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου  Ανάκαμψης κυρίως προς τους μεγάλους και ισχυρούς, αφήνοντας ελάχιστα για την χρηματοδότηση των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών.

 Απέναντι σε αυτές τις αδιέξοδες πολιτικές, που έχουν προτεραιότητα να χαϊδεύουν τα συμφέροντα που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που έχει στον πυρήνα του τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εξωστρέφεια της οικονομίας,τις καλές θέσεις δουλειάς για τα παιδιά μας, για να μείνουν εδώ, να δημιουργήσουν, να μεγαλουργήσουν.

Γι’ αυτό προτείνουμε ένα μοντέλο ανάπτυξης ανταγωνιστικό Made in Greece, με ανακατεύθυνση των προτεραιοτήτων του Ταμείου Ανάκαμψης στη βάση ενός Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου,  που θα προωθεί την παραγωγή.  Με τη στήριξη καινοτόμων επενδύσεων προστιθέμενης αξίας και τη διασύνδεση του τουρισμού

με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.Και, βέβαια, η περιφερειακή ανάπτυξη. Είμαστε το κόμμα της περιφερειακής ανάπτυξης.

Εσείς οι αυτοδιοικητικοί ξέρετε ποιο κόμμα έδωσε πνοή στην αυτοδιοίκηση, στην περιφερειακή ανάπτυξη. Το κόμμα μας.

Και το λέω αυτό, γιατί το αίμα, νερό δεν γίνεται. Έχουμε χρέος όλα τα κινήματα να υπηρετήσουμε ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης. Όχι το αθηνοκεντρικό μοντέλο, το μοντέλο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στο πεδίο της ακρίβειας, η Νέα Δημοκρατία αφήνει να δημιουργείται ο πληθωρισμός της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας. Προσποιείται πως αντιμετωπίζει με προσωρινά pass κάθε είδους.Όμως οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά  7,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι εμείς αυτούς εμπιστευόμαστε.

Συνεχίζουν να υπερφορολογούν τον λαό με τους έμμεσους φόρους. Λένε ότι μείωσαν τους άμεσους. Τους μείωσαν λιγότερο για τους ευάλωτους, λιγότερο για τους μεσαίους και περισσότερο για τους ισχυρούς.

Αλλά τα παίρνουν πολλαπλάσια από την τσέπη της μεσαίας τάξης και των ανίσχυρων  από τους έμμεσους φόρους, -από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης-. Μόνο σε δύο χρόνια έβγαλαν 5 δισεκατομμύρια παραπάνω από τα προϋπολογιζόμενα έσοδα, κάνοντας στην Ελλάδα τα 2/3 των φόρων του κράτους να είναι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τους αδύναμους και αυξάνουν τις ανισότητες.

Εμείς πιέζουμε για ουσιαστικά μέτρα που προστατεύουν τα νοικοκυριά, με τη μείωση των φόρων σε βασικά είδη διατροφής και στα καύσιμα,  και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, με μέτρα μείωσης  του κόστους παραγωγής για τους αγρότες μας .

Αυτές είναι μόνιμες επιλογές αξιοπρέπειας και όχι τα pass της κοροϊδίας της Νέας Δημοκρατίας.

Φίλες και φίλοι,

Σε όλη την χώρα μου λένε μια λέξη: Αξιοκρατία.

Η νέα γενιά διψάει για αξιοκρατία. Και αυτοί που έμειναν εδώ και αυτοί που έφυγαν έξω. Θέλουν την Ελλάδα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας κι έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για αυτή την Ελλάδα.

 Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε ως το καινούργιο, ήρθε ως Ευρωπαίος φιλελεύθερος.

Έφερε αξιοκρατία; Ή έκανε κι αυτός όπως και οι προηγούμενοι το κράτος λάφυρο του Μαξίμου για να διορίζει τα γαλάζια παιδιά.

Μπαίνουμε εμπόδιο σε αυτό, προτείνοντας όλες οι θέσεις σε νοσοκομεία, σε οργανισμούς, παντού, μέσα σε δύο μήνες από την ορκωμοσία της επόμενης κυβέρνησης να επιλεγούν με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο θα δώσουν βιογραφικά όλοι οι Έλληνες που είναι άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Και να επιλέξει μια ανεξάρτητη αρχή ποιοι θα είναι αυτοί που ακόμη κι όταν σηκώνει το τηλέφωνο ο εκάστοτε Παππάς και ο εκάστοτε Δημητριάδης, να τους λένε ‘’δεν υπηρετούμε τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη, υπηρετούμε τον λαό’’ και να τους κλείνουν το τηλέφωνο. Αυτός είναι ο στόχος μου για μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, όπου ο ένοικος του Μαξίμου έχει όριο στην εξουσία του, δεν είναι ανεξέλεγκτος.  

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία , που ενισχύει με τις πολιτικές της η Νέα Δημοκρατία, εμείς προωθούμε τη νέα ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων με κοινωνικό διάλογο, για εργασία με κανόνες και ασφάλεια, για αξιοπρεπείς μισθούς που καθορίζονται μέσα από τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στην υγεία, ο άνθρωπος που έφυγε σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια, είναι ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό γέννησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που υπηρέτησε για δεκαετίες τους απλούς Έλληνες πολίτες.

Αυτό το παιδί του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι σε δεινή κατάσταση, διότι κάποιοι δεν θέλουν να το στηρίξουν. Και δεν υπάρχει πια επιχείρημα ότι δεν έχει χρήματα το κράτος, γιατί έχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί έγινε το Ταμείο Ανάκαμψης; Για τη πανδημία έγινε. Αντί να δώσουν 8-10% του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως έκαναν η Πορτογαλία και η Ιταλία έδωσαν 2-4%.

Με αποτέλεσμα στο ΕΚΑΒ να ζούμε τραγικά γεγονότα, γιατί λείπουν 700 διασώστες για να καλυφθούν οι βάρδιες. Αλλά και τις ντροπιαστικές λίστες αναμονής για ένα χειρουργείο. Είναι εξοργιστικό αυτό που μου μετέφεραν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης: 3.500 συμπολίτες μας περιμένουν να χειρουργηθούν γιατί υπάρχουν μόνο 7 αναισθησιολόγοι αντί 28 που προβλέπονται. Είμαστε δεύτεροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Μας ξεπερνά μόνο η Βουλγαρία.

Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την Ελλάδα,  στα νησιά, στην ηπειρωτική χώρα, στις μεγάλες πόλεις.

Έχουμε χρέος οι γιατροί μας να παίρνουν καλύτερους μισθούς. Όχι να σπουδάζουν εδώ και να φεύγουν στο εξωτερικό.  Και βέβαια έχουμε χρέος να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί στα βαρέα κι ανθυγιεινά και όχι η κοροϊδία της πανδημίας που ανταμείφθηκαν με τα παλαμάκια και όχι μια πολιτική που τους αξίζει. 

Φιλοδοξούμε να  φέρουμε μια πραγματική μεταρρύθμιση στην Εκπαίδευση  με το Εθνικό Απολυτήριο , το σπάσιμο των ανισοτήτων με την ενισχυτική διδασκαλία, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον με τις υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης και ισχυρές δομές ειδικής αγωγής για το σχολείο της συμπερίληψης για να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα,  που θα σέβεται κάθε παιδί και κάθε οικογένεια.

Προτείνουμε το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και την αλλαγή των συντελεστών αναπλήρωσης.

 Επιμένουμε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την επιβολή κανόνων στα funds για ουσιαστική διαπραγμάτευση με προτεραιότητα τη ρύθμιση και όχι την εξόντωση , μείωση των περιθωρίων κέρδους των τραπεζών για τους συνεπείς δανειολήπτες, λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που θα τους βγάζει από το αδιέξοδο και 120 δόσεις για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Τις τελευταίες ώρες μέσα στον πανικό του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξεπλύνει τις ευθύνες του. Ο καιροσκοπισμός σας καταδικάστηκε, κύριε Τσίπρα, αλλά εσείς παραμένετε αμετανόητος.

Προσπαθεί να συμψηφίσει μια δικηγορική πράξη από τις χιλιάδες που κάνουν οι νέοι δικηγόροι, με το σκάνδαλο Πάτση, που είχε εισπρακτική εταιρεία και αγόρασε δάνεια 62,7 εκατομμυρίων ευρώ για μόλις 4,3 εκατομμύρια.

Αυτό αποδεικνύει ότι είσαι «χρυσός» χορηγός του Μητσοτάκη.

Όμως ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και θυμάται ότι περιόδευε την Ελλάδα και έλεγε: «μην πληρώνετε τα κόκκινα δάνειά σας, θα φέρω σεισάχθεια».

Η κοροϊδία της σεισάχθειας έχει το όνομα του κ. Τσίπρα, που ένα χρόνο μετά πούλησε 90 δις. ευρώ «κόκκινα δάνεια» στα funds και εκβιάζουν σήμερα αγρότες από την Ένωση Ηρακλείου. Ας το θυμηθούμε 25 Ιουνίου για να τελειώνει η κοροϊδία του λαϊκισμού, του τυχοδιωκτισμού, του καιροσκοπισμού του κ. Τσίπρα.

Γι’ αυτό καλώ τους πραγματικούς αριστερούς, τους πραγματικούς προοδευτικούς: Μην είστε σε ομηρία σε ένα σύστημα εξουσίας που περιφρονεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ελάτε, όλοι μαζί, η σύγχρονη Κεντροαριστερά, να γίνουμε το κόμμα που θα αντιμετωπίσει τη συντήρηση, την αναξιοκρατία, το κλειστό σύστημα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και θα δώσει αγώνα μέχρι και την Κυριακή για να είναι ξανά ο μεγάλος νικητής στις 25 Ιουνίου.

Δεν πρόκειται να ασχοληθώ άλλο με τον πρωταθλητή της  υποκρισίας.

Φίλες και φίλοι

Στηρίζουμε τη νέα γενιά για να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, γι’ αυτό προτείνουμε  150.000 κοινωνικές κατοικίες προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο, τη μείωση της φορολογίας στην εργασία καθώς και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για 50.000 νέους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση.

Η νεολαία και το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά μαζί, κάνοντας να πιστέψουμε ότι αυτό που θεωρούσαν κάποιοι ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ, θα συμβεί την Κυριακή το βράδυ.

Την Κυριακή το βράδυ αναγεννάται ξανά το δημοκρατικό κίνημα, που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Αντιμετωπίζουμε το δημογραφικό. Είμαστε δίπλα στην οικογένεια με κάλυψη όλων των παιδιών με βρεφονηπιακούς σταθμούς και μείωση των φορολογικών συντελεστών στις οικογένειες με 2 παιδιά και πάνω, ώστε να πλησιάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεν επιτρέπεται στη χώρα μας η διαφορά των φορολογικών συντελεστών μεταξύ μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας οικογένειας χωρίς παιδιά να είναι 3%, ενώ σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα η εν λόγω διαφορά είναι από 10 έως 20 μονάδες.

Οι αγρότες μας γνωρίζουν καλά ποιο κόμμα τους έδωσε αξιοπρέπεια και προοπτική. Γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται.

Θέτουμε στο επίκεντρό μας τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου.

Μείωση του κόστους παραγωγής  ειδικά για τα αγροτικά εφόδια, τις ζωοτροφές και τα καύσιμα, με μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για την περίοδο της κρίσης.  Καθολική προστασία της αγροτικής γης από κατασχέσεις. Καθιέρωση του ακατάσχετου και αφορολόγητου των επιδοτήσεων, αποζημιώσεων και ενισχύσεων των αγροτών. Επικαιροποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης ΕΛΓΑ ,με επέκταση της κάλυψης καταστροφών στο ζωικό, φυτικό κεφάλαιο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Τέλος, αγωνιζόμαστε για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη. Δεν παραδίδουμε την παράγωγη των Ανανεώσιμων Πηγών στους ισχυρούς,  αλλά επενδύουμε στην ενεργειακή δημοκρατία  μέσω της παραγωγής ενέργειας από ενεργειακές κοινότητες για αγρότες, μεταποιητές, μικρομεσαίους και την τοπική αυτοδιοίκηση για να έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ελληνική σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία υπερασπίζεται την Ευρώπη των λαών και της αλληλεγγύης. Για αυτό αγωνιζόμαστε:

-Για τη δημιουργία μόνιμων κοινών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίζουν την παραγωγική βάση των ευρωπαϊκών χωρών και ιδιαίτερα των χωρών του νότου.

-Για την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ  ώστε να μην πέφτει το βάρος μόνο στις χώρες υποδοχής με έναν πραγματικό και μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης. Όχι όπως η πρόταση του Συμβουλίου για την οποία πανηγύριζε η Νέα Δημοκρατία, που προβλέπει μόλις 30.000 μετεγκαταστάσεις ενώ μόνο πέρσι είχαν κατατεθεί 960.000 αιτήσεις ασύλου.

Και βέβαια την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας με τη δημιουργία ευρωστρατού που θα προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα από τη Φινλανδία και την Εσθονία έως την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν επιτρέπεται οι ευρωπαίοι εταίροι μας να συνεχίζουν να την εξοπλίζουν. Αυτό είναι αλληλεγγύη στην πράξη και όχι στα λόγια. Ας πάρουν το μάθημα του Πούτιν, διότι ο Ερντογάν απλά μιμείται τον Πούτιν στην ευρύτερη περιοχή.

Φίλες και φίλοι

Πραγματικά, με τιμήσατε με τη σημερινή σας συγκλονιστική παρουσία. Αλλά πάνω από όλα τιμήσατε τη νέα προσπάθεια που κάνουμε, ανανεωμένοι, ενωμένοι, ισχυροί, να αναγεννήσουμε, το κίνημά μας, τη Δημοκρατική Παράταξη.

Σε αυτή τη νέα ελπιδοφόρα πορεία σας υπόσχομαι ότι:Αξίζει να μας εμπιστευτείτε γιατί αξίζετε καλυτέρα.

 Και εμείς δεσμευόμαστε ότι δεν θα επιστρέψουμε στην τοξικότητα και τη φθηνή αντιπαράθεση. Θα είμαστε η δυναμική και ρεαλιστική αντιπολίτευση. Όραμα μας η ισχυρή Ελλάδα του μέλλοντος:

Που θα σταθεί αντάξια απέναντι στη συντήρηση και τη Νέα Δημοκρατία

Που θα σταθεί αντάξια απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα

Που βολεύονται από μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ένα αναποτελεσματικό κράτος.

Που βολεύονται από το καθεστώς ατιμωρησίας.

Έχουμε την πολιτική αυτονομία να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις παθογένειες γιατί δύναμη μας είστε όλοι εσείς , οι απλοί πολίτες , ο ελληνικός λαός.

Για αυτό λοιπόν από το δημοκρατικό Ηράκλειο, καλώ  κάθε προοδευτικό , κάθε δημοκράτη να ενώσουμε τις αγωνίες μας , να ενώσουμε τις ελπίδες μας, να ενώσουμε τα όνειρά μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να πορευτούμε μαζί στη νέα εποχή.

Για να υπηρετήσουμε ξανά, πλειοψηφικά, πρωταγωνιστικά τον λαό και την πατρίδα.

Όλοι μαζί, κάθε ώρα αγώνα. Αγώνα, αγώνα, αγώνα, για να είμαστε οι μεγάλοι νικητές την Κυριακή το βράδυ.Να ανατρέψουμε τους τοξικούς συσχετισμούς.

Εμείς δεν αγωνιζόμαστε για θέσεις εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για εσάς,  για τις οικογένειες σας και για τις επόμενες γενιές.

Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα δίνει αγώνες μέσα και έξω από τη Βουλή δίπλα στον πολίτη, δίπλα στον νέο, τον εργαζόμενο, τη γυναίκα, δίπλα σε κάθε Έλληνα που μας έχει ανάγκη.

Για να φτιάξουμε μια Ελλάδα της βιώσιμης ανάπτυξης. Των ευκαιριών για όλους. Της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής. Της συμπερίληψης ενάντια στις ανισότητες και τις διακρίσεις. Των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό.

Γι’ αυτό σας καλώ να πορευτούμε μαζί

με ανθρωπιά απέναντι στον κυνισμό, με σοβαρότητα απέναντι στην αλαζονεία, με σιγουριά απέναντι στην αβεβαιότητα  και με υπευθυνότητα απέναντι στην αναξιοπιστία.

Αυτό το κίνημα θα δώσει αγώνες του συγκεκριμένου, του αυτονόητου, καθημερινά. Δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη καμίας Ελληνίδας και κανενός Έλληνα που θα μας τιμήσει στις εκλογές της Κυριακής.

Καλώ κάθε δημοκράτη, κάθε προοδευτικό. ό,τι κόμμα κι αν ψηφίσατε στις προηγούμενες εκλογές να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε μαζί για τη νέα νίκη!

Να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής. Απόφαση κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Σας καλώ να πάρετε την προσπάθεια στα χέρια σας .Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα,  σπίτι -σπίτι, γειτονιά-γειτονιά σε κάθε πόλη της χώρας μέχρι  την τελευταία ώρα.

Να ακουστεί η φωνή της αλλαγής, η φωνή της αξιοπρέπειας, η φωνή της προόδου, η φωνή της δικαιοσύνης.

Έχουμε χρέος να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην πατρίδα μας.

Το ΠΑΣΟΚ, από τη Δευτέρα, θα είναι ο πραγματικός αντίπαλος της συντήρησης. Ο πραγματικός αντίπαλος της αναξιοκρατίας. Ο πραγματικός αντίπαλος της αδικίας.

Ελάτε να δώσουμε πάλι  το χρώμα της ελπίδας, το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας στο νησί μας! Το πράσινο, το πολιτικό χρώμα που ταιριάζει στην Κρήτη.

Το πράσινο, που, ιστορικά, έβαφε κάθε βράδυ των εκλογών το «κάστρο» της Δημοκρατικής Παράταξης.

Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί γνωρίζω τους αγώνες που δώσατε τις τελευταίες εβδομάδες.

Και σας λέω, λοιπόν, εδώ από το Ηράκλειο, ότι θα αγωνιστώ, θα αγωνιστούμε, να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Την Κυριακή, το κόμμα μας, το κίνημά μας, έχει μόνο μία επιλογή: Να νικήσει!

Και θα νικήσει με όλους εσάς στην πρωτοπορία. Με όλους εσάς πρωταγωνιστές.

Να είστε καλά !  Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου. Ευχαριστώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ευχαριστώ το Ηράκλειο, την Κρήτη, το «κάστρο» της Δημοκρατικής Παράταξης. Την Κρήτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, των δημοκρατικών αγώνων. Την Κρήτη που λάτρεψε τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Σήμερα, στην πλατεία του Ηρακλείου, συναντήθηκε η ιστορική μνήμη με την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Αυτή η ένωση της μνήμης με την ελπίδα είναι που αναγεννά το δημοκρατικό, προοδευτικό μας κίνημα.Η μνήμη για την προσφορά στο λαό και την πατρίδα και η ελπίδα ότι αυτό το κίνημα θα αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες για να γίνει η πατρίδα μας κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα υπηρετεί το λαό, τον πολίτη και όχι τους ισχυρούς και τις εγχώριες ολιγαρχίες.

Να είστε καλά.

Είμαστε αυτόνομοι, είμαστε ισχυροί γιατί δύναμή μας είναι ο λαός, όλοι εσείς.

Όλοι μαζί, ενωμένοι, λίγες ώρες για τη μεγάλη νίκη.Ας αγωνιστούμε μέχρι την τελευταία ώρα.

Μαζί θα προχωρήσουμε. Μαζί θα χτίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος, την ισχυρή μας πατρίδα.

Σηκώστε περήφανα τη σημαία του ΠΑΣΟΚ.Το πράσινο της ελπίδας επέστρεψε.

Να είστε καλά,

Σας ευχαριστώ!


Πηγή

Leave a Reply