Συνάντηση εκπροσώπων Τομέα Πολιτικής Προστασίας με το προεδρείο της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος

Με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου αλλά και της ενημέρωσης των φορέων εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, την Πολιτική Προστασία και το εθελοντικό κίνημα για το προγραμματικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ενόψει των εκλογών του 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελούμενη από τον Γραμματέα Δρ. Μιχάλη Χάλαρη και την αναπληρώτρια, Δρ. Ευαγγελία Πέλλη, με το προεδρείο της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ).

Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης αναλύθηκαν εκτενώς θέματα σχετικά με το επίπεδο προετοιμασίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών για μια διαφαινόμενα δύσκολη αντιπυρική με εν εξελίξει την προεκλογική περίοδο να μη δικαιολογεί κανένα εφησυχασμό του κρατικού μηχανισμού καθώς και  την ανάγκη ορθολογικής διαχείρισης του κατ’ έτος μειούμενου προσωπικού με σχεδόν 4000 διαπιστωμένα οργανικά κενά, ειδικά δε με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης έμπειρων στελεχών κ την ανάγκη μέριμνας ώστε να μην εξαντλείται το υφιστάμενο με προληπτικές επιφυλακές. 

Επίσης, αναλύθηκαν εκτενώς θέματα σχετικά με το συντονισμό και την υποστήριξη πρωτοβουλιών, ενεργειών και εκδηλώσεων επικοινωνίας, ευαισθητοποίησης και δικτύωσης που σχετίζονται με την προσφάτως δημιουργηθείσα δράση #Women4CivilProtection, που συντονίζει η  ΕΠΑΥΠΣ Το #Women4CivilProtection έρχεται να καλύψει την έντονη ανάγκη για: 

  • ανάδειξη, καταπολέμηση και εξάλειψη περιστατικών διακριτικής μεταχείρισης και κάθε είδους παρενοχλητικής συμπεριφοράς λόγω φύλου, 
  • προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο επαγγελματικό περιβάλλον, 
  • τη διασφάλιση της τήρησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης και
  • την ουσιαστική εξάλειψη των έµφυλων στερεοτύπων στον εργασιακό χώρο.

Η δράση Women4CivilProtection χαίρει αποδοχής σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οι εκπρόσωποι του Τομέα Πολιτικής Προστασίας εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το επίπεδο προετοιμασίας του κρατικού μηχανισμού για την ερχόμενη αντιπυρική περίοδο  εκτιμώντας ότι και εφέτος τα δομικά προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και πορευόμαστε με τις παλιές «συνταγές» που έχουν αξιολογηθεί ως ανεπαρκείς. Εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στη δράση  Women4CivilProtection ως μία καλή πρακτική. Τέλος τόνισαν ότι ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας θα πρέπει να εξασφαλίζει τη δομή, στελέχωση, λειτουργία και διαλειτουργικότητα των φορέων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με σαφείς αρμοδιότητες και ρόλους, να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις τοπικές αρχές και τους εθελοντές και να προβλέπει την συμβουλευτική αξιολόγηση και την υποστήριξη για την τακτική αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα. Κοινή ευχή ήταν να έχουμε λιγότερες καμένες εκτάσεις χωρίς να θρηνήσουμε ανθρώπινο θύμα.


Πηγή

Leave a Reply