«Άλλο αλλαγή άλλο εναλλαγή στους ρόλους εξουσίας» – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Καλεσμένος στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο ήταν σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο Δ. Μάντζος επισήμανε την ευδιάκριτη τάση ενίσχυσης του Κινήματος ενώ επέστησε την προσοχή στη δεξαμενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, καθώς «μετά από τόσες επάλληλες κρίσεις και ιδίως μετά την τραγωδία των Τεμπών, ο θυμός και η απογοήτευση των πολιτών δεν πρέπει να προσεγγιστεί με όρους παραπολιτικούς ή τοξικούς, αλλά με όρους πολιτικούς, με σχέδιο και πολιτικό πρόγραμμα. Γιατί αυτός ο θυμός πρέπει να γίνει δημιουργική διάθεση ανατροπής». 

Επανέλαβε την ανάγκη να «μην δώσει ο λαός δήθεν αντισυστημικές ψήφους σε δήθεν αντισυστημικά κόμματα», τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «έχει προβάλει ένα πρόγραμμα πολιτικού αντισυστημικού ρεαλισμού. Αντισυστημικός ρεαλισμός σημαίνει ότι παίρνω τις δύσκολες αποφάσεις, προτείνω τις δύσκολες παρεμβάσεις-μεταρρυθμίσεις, εκείνες που δεν θέλουν τα κατεστημένα συμφέροντα του τόπου. Είμαστε κατά των κατεστημένων που δεν επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη δικαιοσύνη, την ενεργειακή δημοκρατία, στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

«Κυβερνησιμότητα της χώρας δεν σημαίνει ακινησία, σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα. Εμείς αυτές τις έννοιες αντιπαλεύουμε, εκφράζοντας ένα συνολικό αίτημα για αλλαγή. Η αλλαγή δεν είναι μόνο ένα σύνθημα του ’81. Είναι πραγματική κοινωνική συνθήκη. Είναι συλλογικό αίτημα για αλλαγή δημόσιων πολιτικών, αλλαγή στα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν και αλλαγή πολιτικού παραδείγματος. Να μη βλέπουμε πια το κράτος ως λάφυρο ή ιδιοκτησία, αλλά την πολιτική εξουσία ως μία πράξη ευθύνης. Απέναντι στην αγωνία του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση», υπογράμμισε ο Δημήτρης Μάντζος.

Ως προς τα συνθήματα «αλλαγής» του Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη «μεταφράζουμε την “αλλαγή” του κ. Τσίπρα ως απλή “εναλλαγή ρόλων”. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς συνθήματα του 1981 και να κάνεις τυμβωρυχία και βουτιά στο παρελθόν, αδιαφορώντας για τις συνθήκες του 2023. Είναι, άλλωστε, άτεχνο και εντελώς εσφαλμένο να μιλάς για ιδιοκτησία ανθρώπων και ανθρώπινης μνήμης. 

Όμως, αν κάποιος οφείλει και δικαιούται να υπερασπιστεί την τιμή και την ιστορική μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, είναι αν μη τι άλλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, δεν μπορεί να το κάνει και να το επικαλείται ο πρόεδρος του κόμματος που έσυρε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρόεδρος του κόμματος που σε κάθε κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας αντιπάλεψε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος που σήμερα καπηλεύεται τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ την ώρα που στις τάξεις του υπάρχουν τα ορφανά των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμένου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Κώστα Καραμανλή. Αυτό το κόμμα δεν δικαιούται ούτε να επικαλείται το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ούτε τις πολιτικές του».

«Η αλλαγή πολιτικού παραδείγματος για εμάς εκφράζεται μέσα από τον οδικό χάρτη που έχουμε χαράξει. Ισχυρό διψήφιο ποσοστό για ισχυρή λαϊκή νομιμοποιητική εντολή σε εμάς, ώστε να περάσουμε στα επόμενα δύο βήματα που το Σύνταγμα επιβάλει και ο λαός θα μας έχει δώσει εντολή να πράξουμε: προγραμματικές συγκλίσεις πάνω σε πρόγραμμα που εμείς έχουμε προτείνει και πρόσωπα κοινής αποδοχής», επεσήμανε ο Δημήτρης Μάντζος και κατέληξε:

«Ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης μπορούν να είναι πρωταγωνιστές σε αυτήν τη νέα εποχή. Δεν είναι προσωπική εμμονή. Είναι πολιτική αντιπαράθεση με όρους και επιχειρήματα. Τίποτα δεν είναι προσωπικό στην πολιτική, όσο και αν προσπαθούν οι άλλοι να το κάνουν».


Πηγή

Leave a Reply