Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στο “tovima.gr”
- Αξίζει αυτή η Κυβέρνηση μια δεύτερη ευκαιρία;
Πήρε την πρώτη με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Μα άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διαδεχόμενη την αποτυχημένη εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Πως την αξιοποίησε; Υποστέλλοντας κάθε μεταρρυθμιστική σημαία που επιχείρησε, ακολουθώντας την πεπατημένη στην αναπτυξιακή διαδικασία, μοιράζοντας παροχές χωρίς αντίκρισμα, χειραγωγώντας τους θεσμούς και με το επιτελικό κράτος να συντρίβεται στα Τέμπη και να αποκαλύπτεται στις υποκλοπές. Είναι δυνατό επιμένοντας ο Πρωθυπουργός στην «εξαιρετική τετραετία» του να εγγυηθεί καλύτερες μέρες σε συνθήκες στην καλύτερη περίπτωση εντελώς οριακής αυτοδυναμίας;
- Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το κύριο διακύβευμα των εκλογών;
Το ερώτημα είναι απλό και ευανάγνωστο. Θα συνεχιστεί η χώρα να κυβερνάται με τα μοντέλα διακυβέρνησης της οκταετίας με συνέχιση της παραλυτικής αυτοδυναμίας της ΝΔ ή της εναλλαγής με τον Α. Τσίπρα στο τιμόνι; Ή θα αλλάξει ο λαός με τη ψήφο του το υπόδειγμα πολιτικής για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική ζωή του τόπου; Αυτό εισηγείται ο Ν. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ και ο λαός ας αποφασίσει.
- Στη χώρα όμως, εδώ και δεκαετίες κυριαρχούν οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις…
Είναι καιρός όπως σε 23 χώρες της Ευρώπης να δοκιμαστεί και στην Ελλάδα το μοντέλο των κυβερνήσεων συνεργασίας στη βάση καθαρής προγραμματικής συμφωνίας που θα επικυρωθεί με αντίστοιχη επιλογή στελεχών. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει το περιεχόμενο της διακυβέρνησης, καθώς ήδη με σαφήνεια το προσδιορίζει και θα αξιοποιήσει γι’ αυτό τη συνταγματική δυνατότητα να προτείνει όταν θα λάβει την εντολή το σχηματισμό Κυβέρνησης. Σεβόμενο τη λαϊκή ετυμηγορία και όχι παρακάμπτοντας τη λαϊκή εντολή.
- Ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη η Κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι «τερατογένεση»
Κατ΄ αρχή ο όρος που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός δείχνει εκνευρισμό και αμυντική στάση. Και επιπλέον ουδέποτε το ΠΑΣΟΚ άφησε να εννοηθεί ότι θα συμμετάσχει στην Κυβέρνηση που περιγράφει κι αυτό είναι αντιδεολογικό εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Πρέπει να ομολογήσω, όμως, ότι η πρόταση όπως τη διατύπωσε ο Α. Τσίπρας είναι αδόκιμη καθώς επιχειρεί να συστεγάσει δυνάμεις που εκ των προτέρων αρνούνται κάθε συνεργασία και στρατηγικά είναι αντίθετες και ετερόκλητες.
- Δεν είναι, όμως, αντιδημοκρατικό όπως κατηγορούν να μη προτείνετε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος για την θέση του Πρωθυπουργού;
Αυτή η συζήτηση που επικοινωνιακά επιχειρείται από την Κυβέρνηση να οδηγήσει στο δίλημμα Μητσοτάκης ή Χάος, βαφτίζοντας σταθερότητα την παραλυτική αυτοδυναμία είναι εξόχως αποπροσανατολιστική. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τον Κ. Μητσοτάκη Πρωθυπουργό και έχουμε κάθε συνταγματικό δικαίωμα γι’ αυτό. Για θεσμικές εκτροπές να χτυπήσουν άλλη πόρτα. Αυτών που παρακολουθούν τους αντιπάλους τους και χειραγωγούν συστηματικά τους θεσμούς.