«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν σκοπεύει να μπει σε διαδικασία συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες χωρίς «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες, τόνισε ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας για τις προθέσεις του όσον αφορά στην επόμενη ημέρα των εκλογών στην ΕΡΤ.
«Εννιά χρόνια μετά τη σύμβαση 717, η χώρα δεν έχει τηλεδιοίκηση. Ευθύνη των κ.κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα ήταν να παραδώσουν το έργο και όχι να τσακώνονται ποιος έκανε τι και γιατί, για να μην παραδοθεί. Πώς βρέθηκε ένας άνθρωπος που δεν πληρούσε το ηλικιακό όριο σε αυτή τη θέση; Δεν είναι ένα κομματικό ρουσφέτι; Υπήρχαν καμπανάκια από εγχώριους και ευρωπαϊκούς παράγοντες, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τώρα λέει: “Δεν ήξερα”» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης για την τραγωδία στα Τέμπη και χαρακτήρισε «συγγνώμη που έγινε με επικοινωνιακούς όρους» τη συγγνώμη του Πρωθυπουργού.
Ανέδειξε την πρόταση του για μεταβατική επαναφορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε δημόσιο έλεγχο και σύντομα εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και ανασύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων με βάση διεθνή πρότυπα.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της νέας γενιάς, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «τα νέα παιδιά που έμειναν εδώ και φωνάζουν “ως εδώ” και νιώθουν κομμάτι αυτής της τραγωδίας, μιας χώρας που δίνει λίγες ευκαιρίες στους νεότερους, που δεν βλέπουν προοπτική, που δεν συναντούν αξιοκρατία και διαφάνεια, τι ζητούν από εμάς; Έχω χρέος προσωπικά, ως νέος άνθρωπος, αυτό να το πολεμήσω. Να καταφέρω να έρθει στον τόπο μας μια άλλη εποχή πραγματικής αξιοκρατίας» και επανέλαβε την πρότασή του η στελέχωση των οργανισμών να γίνεται με διεθνείς διαγωνισμούς ώστε να προσελκύονται δυνατά βιογραφικά Ελλήνων από όλο τον κόσμο και με θητεία αποσυνδεδεμένη από τον εκλογικό κύκλο.
«Δεν μπορεί συνεχώς στο δημόσιο να συναντούμε είτε κολλητούς του κ. Μητσοτάκη είτε κολλητούς του κ. Τσίπρα είτε κομματικά ρουσφέτια» είπε.
«Δεν μπορεί να μπαίνει ένας υπουργός στο υπουργείο με μια στρατιά μετακλητών αλλά αντίθετα πρέπει να συνοδεύεται από ελάχιστους συνεργάτες, χωρίς να αμφισβητείται η εσωτερική αξιοκρατία της δημόσιας διοίκησης στα υπηρεσιακά συμβούλια. Δεν μπορούν τα κόμματα να έχουν ένα μακρύ χέρι στα υπηρεσιακά συμβούλια. Πρέπει να σεβαστούμε τον δημόσιο υπάλληλο. Πρέπει να δώσουμε μπόνους παραγωγικότητας. Αξιολόγηση και αξιοκρατία» σημείωσε, συμπληρώνοντας: «Όχι ένα κράτος λάφυρο του κ. Τσίπρα, του κ. Μητσοτάκη και της παρέας τους. Κράτος εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος είναι εκείνο που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.Έχετε δει σε επιτελικό κράτος της Ευρώπης, ο άνθρωπος που το κινεί να είναι ο ανιψιός του Πρωθυπυργού;» διερωτήθηκε.
«Επιτελικό κράτος, που είναι μια παρέα φίλων, γνωστών και συγγενών που παίρνουν το κράτος ως λάφυρο. Στήνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών. Προσπαθούν να κρύψουν ευθύνες. Μοιράζουν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ολιγάρχες για να έχουν καλή μιντιακή αντιμετώπιση» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στο μοντέλο διακυβέρνησης που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
«Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όποιος από τις ανεξάρτητες αρχές έλεγε κάτι άλλο, τον στοχοποιούσε ο κ. Παππάς, ο κ. Πολάκης. Στο θέμα των υποκλοπών, δύο έντιμοι δικαστές με τεράστια εμπειρία, ο κ. Ράμμος και ο κ. Μενουδάκος έβγαλαν στην επιφάνεια πάρα πολλά ζητήματα, που δείχνουν τι παρακράτος είχε στηθεί επί Νέας Δημοκρατίας. Δέχτηκαν προσωπική επίθεση από τον κ. Γεωργιάδη και άλλους υπουργούς. Δεν μπορούν αυτά τα κόμματα. Δεν πιστεύουν πραγματικά στη διάκριση των εξουσιών. Δεν έχουν ένα υψηλού επιπέδου θεσμικό σεβασμό, ώστε να εγγυηθούν αυτή τη μετάβαση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εξουσία, η εργαλειοποίηση των ανεξάρτητων αρχών, των θεσμών, της δικαιοσύνης για να κρατήσουν σφιχτά τις καρέκλες της εξουσίας» επισήμανε και συμπλήρωσε:
«Το βαθύ κράτος είναι ένα σύστημα εξουσίας το οποίο παράγει διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, είναι ένα πελατειακό κράτος. Θεωρώ ειρωνεία προς τον ελληνικό λαό να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι μπορεί να το αντιμετωπίσει. Ο κ. Μητσοτάκης είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει καθημερινά στον καθρέφτη του το βαθύ κράτος τη Ελλάδας*. Ποιος είναι το βαθύ κράτος; Ό,τι αρνητικό έχει συμβεί στο παρελθόν και οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία, το έχει επαναλάβει και ο ίδιος. Δεν πήρε μια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει το βαθύ κράτος. Το επέκτεινε και το εργαλειοποίησε όπως και ο κ. Τσίπρας».
Αναφορικά με τη δήθεν απόρριψη δυο προσκλήσεων για συνάντηση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «δείχνει ότι, δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο. Όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις την προσωπική συ αγωνία. Τον καταλαβαίνω τον κ. Μητσοτάκη. Αγωνιά. Αγωνιά γιατί γνωρίζει ότι πια οι πιθανότητες να μην είναι Πρωθυπουργός είναι πολλές. Και αυτό θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα βλέποντας τα πεπραγμένα του κ. Μητσοτάκη. Όπως, πιστεύω, θα είναι πολύ θετικό για τη χώρα να μην επιστρέψει ο κ. Τσίπρας και να υπάρχει μία κυβέρνηση που θα δίνει πραγματική προοπτική στον ελληνικό λαό. Στην πολιτική χρειάζεται γενναιότητα, σεβασμός στους θεσμούς, τη δικαιοσύνη και τον ελληνικό λαό» περιγράφοντας ότι η πρώτη φορά που συνομίλησαν ήταν σε διάδρομο της Βουλής παρουσία δημοσιογράφων οπότε και ο κ. Μητσοτάκης του απηύθυνε ένα αόριστο “να τα πούμε”, που ποτέ δεν συνοδεύτηκε από επίσημη θεσμική πρόσκληση. Ακολούθως, οι δυο τους ξαναβρέθηκαν στη δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ιούλιο – δυο μέρες πριν την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο για την απόπειρα παγίδευσης με το predator- .
«Στο περιθώριο της παρουσία μας εκεί, έρχεται ο Πρωθυπουργός και μου λέει: “Γιατί δεν στηρίζετε την αλλαγή στην ανεξάρτητη αρχή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα; Αφού χρειάζονται 3/5, πρέπει να βοηθήσετε και εσείς να υπάρξει αυτή η αλλαγή”. Του απάντησα: “Βιάζεστε πάρα πολύ. Αν βιάζεστε τόσο, συνεννοηθείτε με τον κ. Βελόπουλο ή τον κ. Τσίπρα”. Το είπα αυτό γιατί γνώριζα πολύ καλά το σκάνδαλο του Predator και μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αλλάξει τον κ. Μενουδάκο λέγοντας συγχρόνως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συγχωνεύσει κι τις αρχές» είπε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Θέλω να πω στον ελληνικό λαό σχετικά με τη χθεσινή προσέγγιση του Πρωθυπουργού ότι ήθελε να συναντηθούμε: Υπάρχουν θεσμικοί τρόποι. Και το κόμμα μας, τόσο με τη δική μου ηγεσία όσο και παλαιότερα, είναι κόμμα ευθύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το μετεκλογικό περιβάλλον, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως οι πρώτες εκλογές θα δείξουν τον δρόμο μίας κυβέρνησης, που θα μπει εμπόδιο στην αλαζονεία, τη φαυλότητα και το πελατειακό κράτος.
Όπως εξήγησε μεταξύ άλλωμ, στοχεύει στο να υπάρχει ισχυρό ΠΑΣΟΚ, μία ισχυρή δημοκρατική παράταξη, με το πρόγραμμα που έχω παρουσιάσει. Να είναι μία νέα εποχή. Μία εποχή όπου η ανανέωση δεν θα είναι απλά μία ατάκα ή ένα ηλικιακό χαρακτηριστικό, αλλά θα σηματοδοτεί την ανανέωση του πολιτικού ήθους.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.