Ανακοίνωση Τομέα Δικαιοσύνης – ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Ανακοίνωση Τομέα Δικαιοσύνης ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών θα μείνει στη συλλογική μνήμη για την οδυνηρή απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων νεαρής ηλικίας. Θα μείνει, όμως, επίσης και ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς, καθώς συνδυάζει πολιτική διαφθορά, οικονομική διαφθορά, πελατειακό κράτος και υπονόμευση του Κράτους Δικαίου.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας της, η Κυβέρνηση έδωσε ρεσιτάλ ‘επαγγελματικής αποκατάστασης ημετέρων’, που ανεξαρτήτως της έλλειψης προσόντων τοποθετήθηκαν στις διοικήσεις δημόσιων φορέων, σε θέσεις που η κοινή λογική υπαγορεύει ότι πρέπει να καταλαμβάνονται από ανεξάρτητους και έμπειρους επαγγελματίες.

Τεχνικά συστήματα που θα αποτελούσαν τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας στην πρόληψη ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους σιδηροδρόμους έμειναν ανολοκλήρωτα ή και άφαντα, με τραγική ειρωνεία την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραπέμπει την χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή δεν εκπλήρωσε τις σχετικές υποχρεώσεις της, λίγες μόνο ημέρες πριν το τραγικό δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή, λιμνάζουν επί χρόνια οι ποινικές δικογραφίες της Οικονομικής Εισαγγελίας και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις και οικονομικές ατασθαλίες του ΟΣΕ, σε σχέση με παραδοτέα έργα, που θα είχαν αποτρέψει την τραγωδία και που ποτέ δεν παραδόθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που διερευνούσε την περιβόητη “Σύμβαση 717”, αντικείμενο της οποίας ήταν η αποκατάσταση της λειτουργίας των συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, αντικαταστάθηκε το 2021 με συνοπτικές διαδικασίες, όταν αυτή επισήμανε ποινικές ευθύνες.

Αμέσως μετά την τραγωδία η Κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της τραγωδίας, διορίζοντας ως ελεγκτές τους ίδιους τους ελεγχόμενους! Παράλληλα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που θα όφειλε να έχει αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, εφόσον στενός συγγενής του υπηρετούσε στο γραφείο του Υπουργού Μεταφορών, έσπευσε να διατάξει τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας … 15ετίας, σε μια προφανή και λυπηρή προσπάθεια συμψηφισμού.

Τα τελευταία χρόνια, οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί μάς προειδοποίησαν έντονα και επανειλημμένα για την διολίσθηση του κράτους δικαίου στη χώρα, με την Κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα και να ισχυρίζεται ότι ‘είναι στραβός ο γιαλός’.

Ας μην διανοηθεί η Κυβέρνηση να επιλέξει, όπως και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, την προσφιλή της τακτική της συσκότισης, του συμψηφισμού και της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Η κοινωνία δεν πρόκειται πλέον να το ανεχθεί.

Σήμερα είναι κοινός τόπος ότι η διαφθορά σκοτώνει. Ότι ακόμα και τα “μικρο-ρουσφέτια”, όπως η “τακτοποίηση” του μοιραίου σταθμάρχη, σκοτώνουν. Ότι η προσβολή των θεσμών και της διάκρισης των εξουσιών σκοτώνει. 

Σε αυτή τη συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεσμεύεται προς τους πολίτες να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες για την εμπέδωση του κράτους δικαίου, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την αποτελεσματική προστασία της διαφάνειας και των θεσμών.


Πηγή

Leave a Reply