«Είμαστε πάντοτε σταθερά και χωρίς μισόλογα στη σωστή πλευρά της ιστορίας απέναντι στον φασισμό»

Στην εκπομπή «GPS» του Πρώτου Προγράμματος με τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα μίλησε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την τροπολογία για το «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη, με τον Δ. Μάντζο να αναφέρει ότι «ακόμη και αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και του κοινοβουλευτισμού παραδόθηκε, με ευθύνη και της Νέας Δημοκρατίας ως προς το χρόνο, και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ουσία, στις μυλόπετρες της μικροκομματικής αντιπαράθεσης»και εξήγησε ότι η κυβέρνηση «αρκέστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε σταθμίσεις κόστους-οφέλους, σε κοντόφθαλμους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα αυτή η κορυφαία συζήτηση να γίνεται την παραμονή των εκλογών, έχοντας αφήσει χώρο σε κάποιους για ανέξοδο προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές».

Παρουσιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο ζήτημα, υπογράμμισε ότι «συμμετείχαμε παραγωγικά και παρεμβατικά, διορθώνοντας την αρχική προβληματική ρύθμιση της Κυβέρνησης σε πολλά κρίσιμα σημεία, με αποτέλεσμα η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής να κρίνει προχθές το βράδυ ότι η ρύθμιση είναι συνταγματικά ανεκτή και αποτελεσματική. Άρα εμείς με καθαρή τη συνείδησή μας ψηφίσαμε τη ρύθμιση».

Επανέλαβε, παράλληλα, ότι «είμαστε το κόμμα που το 2013 είχε αναλάβει επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει τι είναι η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Το 2020 η Φώφη Γεννηματά με την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είχε καταθέσει τροπολογία για τον αποκλεισμό των χρυσαυγιτών και των διαδόχων σχημάτων από τις επόμενες εκλογές, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης ως ευρωβουλευτής, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου είχε προκαλέσει την έξοδο του Γιάννη Λαγού από την Ευρωβουλή. Είμαστε ένα κόμμα που σταθερά και χωρίς μισόλογα ήταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας απέναντι στο φασισμό».

Ο Δ. Μάντζος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «αρνήθηκε και σε αυτή την περίπτωση να δει κατάματα την αλήθεια και παραδόθηκε σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ζητήματα ώστε να μην ψηφίσει ακόμα και σε αυτό το κορυφαίο θέμα. Παρέδωσε την κοινοβουλευτική συζήτηση στη μικροκομματική σκοπιμότητα και στην προεκλογική ρητορική. Το ότι εμείς ψηφίσαμε μια ρύθμιση, η οποία είναι αναγκαία για τον κοινοβουλευτισμό, δεν μας κάνει συμμάχους με κανέναν. Να θυμίσω μάλιστα στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι πολλές διατάξεις που πέρασε η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, εμείς τις ψηφίσαμε, σε αντίθεση με τους τότε κυβερνητικούς εταίρους ΑΝΕΛ».

«Η ψήφιση της τροπολογίας δεν αποτελεί πρόκριμα για το μετεκλογικό σκηνικό. Είναι μια στάση ευθύνης σε κορυφαία ζητήματα. Είναι αυτονόητες εθνικές δημοκρατικές γραμμές, στις οποίες όλα τα κόμματα καλούμαστε να βαδίσουμε μαζί. Το γιατί δεν τις βαδίσαμε μαζί πρέπει εκείνοι να το απαντήσουν και όχι εμείς που πράξαμε το θεσμικά και πολιτικά αυτονόητο. Δεν θα απολογηθούμε για την ψήφο μας σε αυτούς που θέλουν να είναι απόντες-παρόντες από τις μεγάλες στιγμές της ιστορίας», πρόσθεσε ο κ. Μάντζος.

Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, που ουσιαστικά διαχώρισε τη Χρυσή Αυγή και τη 17 Νοέμβρη, ο Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για «ατυχέστατη αναφορά», επισημαίνοντας ότι «ειδικά σε αυτή την τρέχουσα συγκυρία, δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε συγκρίσεις σε ασύγκριτα μεγέθη ούτε ανιστόρητα άλματα στο κενό. Η τρομοκρατία και η χρήση βίας, όταν μάλιστα ενδύεται το μανδύα της δήθεν ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, είναι εχθρός της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό και πρέπει να πρυτανεύσει ο ορθός λόγος, η μετριοπάθεια στη δημόσια συζήτηση».

«Είναι ένα πράγμα να είσαι μαχητικός και διεκδικητικός και άλλο να είσαι εχθρός της Δημοκρατίας. Ένα πράγμα να είσαι λαϊκός, άλλο λαϊκιστής. Αυτά είναι βασικές έννοιες τις οποίες πρέπει να αποσαφηνίσουμε και μεταξύ μας στο δημόσιο λόγο», κατέληξε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.


Πηγή

Leave a Reply