ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Οι δύο βασικές έννοιες, -πυλώνες του Δυτικού Πολιτισμού – ,”dialogue” και “democracy” είναι ελληνικές.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται στις 9 Φεβρουαρίου και ήταν μια κατάκτηση των Ελλήνων της Ιταλίας και των Φιλελλήνων που την πρότειναν και την υποστήριξαν.
Σήμερα γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, με πρωτοβουλία και συμμετοχή χιλιάδων φιλελλήνων και ιδιαιτέρως των νέων.
Η ημέρα συμπίπτει με την ημέρα του θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του Έλληνα εθνικού ποιητή. Η επιλογή υπογραμμίζει την γλωσσική και πολιτισμική συνέχεια της ελληνικής γλώσσας.
Η ελληνική γλώσσα αποτελεί σταθερά της ανθρώπινης κοινωνίας. Τα ελληνικά κείμενα, μαρτυρούν τον ελληνικό τρόπο διαλόγου και συνύπαρξης. Ο Ορθός Λόγος γέννησε τις αξίες που ακόμη νοηματοδοτούν τον σύγχρονο κόσμο, τον κόσμο της ελευθερίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Οι Έλληνες πρέπει να θεωρούμε τον εαυτό μας τυχερό, γιατί έχουμε ως μητρική μια γλώσσα που υπήρξε οικουμενική, μια γλώσσα που μιλιέται αδιάλειπτα εδώ και σαράντα αιώνες. Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς. Όμηρος, Πλάτων, Θουκυδίδης, Αισχύλος, Αριστοφάνης, Ιπποκράτης, Ευαγγελιστές, Πατέρες της Εκκλησίας, Παλαμάς, Καζαντζάκης, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης.
Σκοπός του εορτασμού της 9ης Φεβρουαρίου είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, τόσο στα απανταχού ελληνικά σχολεία όσο και στην ευρύτερη Ελληνικής καταγωγής κοινότητα, τα πανεπιστήμια, αλλά και όλον τον πολιτισμένο κόσμο.
Συνοπτικά οι θέσεις μας για τον εορτασμό της Ελληνικής Γλώσσας τόσο στην Ελλάδα όσο & στον Απόδημο Ελληνισμό είναι:
1. Οργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων και ανοιχτών συζητήσεων στις εκπαιδευτικές μονάδες, τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού και τα παροικιακά ελληνικά σχολεία.
2. Σχεδιασμός και υλοποίηση δραστηριοτήτων στις σχολικές τάξεις που συνδέονται στενά με το Πρόγραμμα Σπουδών τους και τα σχολικά βιβλία.
3. Δημιουργία ελκυστικών ευκαιριών επικοινωνίας και αξιοποίηση δικτύων πολιτισμικών ανταλλαγών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας από ομάδες μαθητών της Ελληνόγλωσσης Εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
4. Ανάθεση ερευνητικών εργασιών (projects), ατομικών ή ομαδικών στους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η σύγχρονη πρόκληση είναι να φέρουμε στο διεθνές προσκήνιο τη γλώσσα μας. Να προωθήσουμε το άνοιγμα της ελληνικής γλώσσας πέρα από τις χώρες διαμονής Ελληνοφώνων, επειδή ο ελληνικός πολιτισμός μέσω της γλώσσας μπορεί να συμβάλει σε ένα παγκόσμιο πνεύμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και ειρήνης.