“Φιλοδοξoυμε να χτίσουμε την πολιτική του μέλλοντος και δε θα μας σταματήσει κανείς…”

Αναφορά του Κώστα Σκανδαλίδη για το θέμα των ημερών στο Ευρωκοινοβούλιο.

…Θα μου επιτρέψετε για δύο λεπτά να αναφερθώ στο θέμα των ημερών.

Διαβάζω από το πρωί σε διάφορα site και κείμενα αναλυτών ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να λεηλατηθεί το ΠΑΣΟΚ για να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ελπίζω ότι δεν έχει μπει σε αυτό το φθηνό πολιτικό παιχνίδι, πάνω σε μια θλιβερή υπόθεση. Μια υπόθεση που ασφαλώς εγείρει μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα.

Η αντιμετώπιση από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ υπήρξε άμεση, αφοπλιστική. Συνάδει με τη σοβαρότητα του θέματος. Αναρωτιέστε γιατί δεν έγινε από πριν. Μα για πολιτική διαφορά, χωρίς στοιχεία, δεν διαγράφει εδώ και πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Μόλις εμφανίστηκαν τα στοιχεία, η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν ακαριαία. Γιατί στο ηθικό θέμα οφείλουμε να είμαστε άτεγκτοι. Και στο πολιτικό όμως θέμα δεν χωρούν συμψηφισμοί.

Άλλο η προσωπική επιλογή και πορεία του καθενός που είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του και άλλο η συνειδητή χειραγώγηση των θεσμών, των προβλημάτων διαφάνειας και δημοκρατίας, που κατά συρροή παραβιάζει η Κυβέρνηση με τη στάση της αρκετούς μήνες τώρα.

Κάνετε λάθος αν τα βάλετε στην ίδια ζυγαριά και προσπαθείτε να τα ζυγίσετε, χαρούμενοι, γιατί θα πάτε σε μια εκλογή που νομίζετε ότι θα περπατήσετε μια βόλτα στο δάσος. Κάνετε λάθος!

Υπάρχει όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και απευθύνομαι σε όλη την αίθουσα, ένα ευρύτερο θέμα – και είναι προσωπική μου άποψη αυτή – που αφορά το πολιτικό σύστημα. Που αφορά τον τρόπο, για όλα τα δημοκρατικά κόμματα, που αναδεικνύεται το πολιτικό δυναμικό, που διαπαιδαγωγείται, που συμμετέχει, που συλλογικά συλλογιέται και πράττει. Είναι θλιβερό το φαινόμενο μια νέα κοπέλα που τα έχει όλα μπροστά της, να φτάσει σε κάποια στιγμή σε μια κορυφή να ζαλιστεί και να πέσει με αυτό τον τρόπο. Είναι θλιβερό! Και σκέφτομαι όλα αυτά που πρόκειται να ζήσουμε τις επόμενες μέρες.

Η παράταξή μας έχει να υπερηφανεύεται ότι αυτή θέσπισε τους θεσμούς που αντιμετώπισαν τελικά αυτό το φαινόμενο. Ότι αυτή τόλμησε, κάθε στέλεχος δικό της που εμφανιζόταν με αυτό, να το στέλνει είτε στον εισαγγελέα, είτε στο σπίτι του. Αυτή μόνο υλοποιεί, όπως απέδειξαν όλες οι τελευταίες διαδικασίες τα τελευταία χρόνια, το «όλα στο φως». Αυτή η παράταξη, εδώ και ένα χρόνο φιλοδοξεί να χτίσει την πολιτική του μέλλοντος και δε θα τη σταματήσει κανείς.


Πηγή

Leave a Reply