Άρθρο του Επικεφαλής της ΚΟ και Βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλη Κατρίνη, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Τρίτη (01/11/2022)
Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ταυτιστεί με την ιστορία και το DNA αυτής της παράταξης. Πάνω στο ΕΣΥ στηρίχθηκε ένα πραγματικό κοινωνικό κράτος, ένα κράτος για όλους, με στόχο τις ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.
Και παρά τις όποιες αστοχίες και υστερήσεις, το Ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει ένα από τα πλέον προσβάσιμα, αν όχι το πιο προσβάσιμο σύστημα υγείας παγκοσμίως.
Η Νέα Δημοκρατία απεχθάνεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γιατί έχει τη σφραγίδα της πρώτης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γιώργου Γεννηματά.
Κυρίως όμως απαξιώνει το ΕΣΥ γιατί εμφορείται από ιδεοληψίες που ευνοούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας, παρά την όποια προσωρινή αλλαγή στάσης κατά την περίοδο της πανδημίας, όταν το δημόσιο σύστημα αποτέλεσε το μοναδικό και ασφαλές καταφύγιο για όλες και όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα.
Η πραγματικότητα για την κατάσταση της δημόσιας υγείας στη χώρα μας, επιβεβαιώνει την αδιαφορία της κυβέρνησης:
-Τα νοσοκομεία και οι δομές δημόσιας υγείας στην περιφέρεια και στις νησιωτικές περιοχές είναι υποστελεχωμένα, ενώ δεν υπάρχουν γιατροί βασικών ειδικοτήτων.
-Η Ελλάδα είναι στην τρίτη θέση των χωρών με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία.
Όσο και αν ενοχλεί αυτή η συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ θα τη θέτει πάντα ως προτεραιότητα στη δημόσια ατζέντα.
Πρόσφατα μάλιστα ,ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τους 9 πυλώνες του προγράμματος μας, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το ΕΣΥ της νέας εποχής.
Προφανώς και αυτό ενόχλησε την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της, που κάνουν ό,τι μπορούν για να εξαφανίσουν ή να υποβαθμίσουν τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ενοχλεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένες προτάσεις που αμφισβητούν ένα παρωχημένο πινγκ-πονγκ ευθυνών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται περισσότερο για τη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ.
Ενοχλεί ότι το ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί ευθέως τις επιλογές της κυβέρνησης που στοχεύον στην απαξίωση του ΕΣΥ και υποκατάστασή του από ένα υβριδικό μοντέλο λειτουργίας.
Ενοχλεί ότι το ΠΑΣΟΚ στέκεται απέναντι στην απροκάλυπτη πλέον και μεθοδευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας.
Αυτή όμως είναι η επιλογή μας. Τη σηματοδοτεί η ολοκληρωμένη προγραμματική πρόταση που καταθέσαμε και στηρίζεται σε 9 σημεία:
1)Ισχυρή αυτονομία για το ΕΣΥ με έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα του. Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ που θα σχεδιάζει και θα αξιολογεί πολιτικές αλλά και τους δείκτες υγείας του πληθυσμού.
2)Νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, κινητές μονάδες, νέου τύπου υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, δράσεις προληπτικής ιατρικής, δωρεάν γονιδιακό έλεγχο και ενίσχυση των δομών ψυχικής υγείας.
3)Αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας των Νοσοκομείων με αξιοκρατική επιλογή διευθυντών, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, ολοήμερη λειτουργία, δυνατότητα συμβάσεων με ασφαλιστικές εταιρείες για άντληση πρόσθετων εσόδων.
4)Δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων με κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και δημόσια κέντρα αποκατάστασης. Σήμερα λειτουργούν μόνο 2 (!) δημόσια κέντρα αποκατάστασης, ένα στην Αττική και ένα στη Φλώρινα.
5) Άμεση ενίσχυση των δομών υγείας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με νέα σύγχρονα οργανογράμματα, με ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, με νέο σύστημα αμοιβών , ώστε να δοθούν κίνητρα προσέλκυσης των νέων ιατρών που βρίσκονται στο εξωτερικό ή σκέφτονται να φύγουν για το εξωτερικό.
6) Αναβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά με τρεις άξονες: α) κάθε νησί θα έχει επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο ή μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο, β) για τα πολύ μικρά νησιά ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό και γ) σοβαρά ασφαλιστικά, μισθολογικά, βαθμολογικά και φορολογικά κίνητρα για τους γιατρούς που επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά.
7) Ψηφιακές υπηρεσίες δημόσιας υγείας ιδιαίτερα στην περιφέρεια με: υπηρεσίες τηλεϊατρικής, ψηφιακό φάκελο υγείας, στοχευμένα προληπτικά προγράμματα και καινοτόμες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
8) Μείωση του ποσοστού συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων, για τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους άνεργους, που πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια.
9) Ενεργοποίηση ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης, που θα ελέγχει την ποιότητα και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι 9 αυτοί άξονες παραπέμπουν στο ΕΣΥ του μέλλοντος, ένα δημόσιο σύστημα της νέας εποχής προσβάσιμο σε όλους, ποιοτικό και αποτελεσματικό.
Ένα σύστημα υγείας αντάξιο ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους που σέβεται τον πολίτη.
Αυτή ήταν και παραμένει η πραγματική υποχρέωση της πολιτείας.
Αυτή ήταν και παραμένει η αυτονόητη απαίτηση των πολιτών.
Αυτό ήταν και παραμένει το όραμα του ΠΑΣΟΚ.