Υποχώρησε κάτω από 5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνολική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τοποθετείται στο 2,25%.

Eλαφρώς ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ομολόγων της ευρωζώνης με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι αποδόσεις τους.

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 5%.

Θετικά επηρέασε την αγορά αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ – όπως προκύπτει από μοντέλα των οικονομολόγων της – δεν απαιτείται να προχωρήσει σε «μεγάλη αύξηση» των επιτοκίων της προκειμένου να πετύχει τον πληθωριστικό της στόχο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συνολική αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ τοποθετείται στο 2,25%.

Ηδη η ΕΚΤ έχει αυξήσει το επιτόκιο της από το -0,5% σε 0,75% μέσα σε δύο μήνες – με πρωτοφανή δηλαδή ρυθμό για την ιστορία της – ενώ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση του επιτοκίου της στις 27 Οκτωβρίου.

Αντιθέτως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα, κατάδειξαν σύμφωνα με αναλυτές ότι η FED θα πρέπει να προχωρήσει σε πιο γενναίες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στην δευτερογενή αγορά και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές 78 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 58 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,89%, έναντι 2,31% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,58%. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 0,9786 δολάρια από το επίπεδο των 0,9698 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 0.9739 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

Leave a Reply