Πετρέλαιο θέρμανσης: Ξεκινά την Παρασκευή η διάθεση- Όλα όσα αλλάζουν στην επιδότηση

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Τι ισχύει για τα επιδοματικά κριτήρια- Ποιοι θα πάρουν διπλό επίδομα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Μπορεί η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά την Παρασκευή, όμως η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου και η πρώτη μεγάλη πληρωμή αναμένεται στα τέλη Δεκεμβρίου. Το ΥΠΟΙΚ θέλει πρώτα να προχωρήσουν οι αγορές καθώς για να πάρει κάποιος το επίδομα, δεν πρέπει απλά να έχει ολοκληρώσει την αγορά αλλά πρέπει να έχει αγοράσει διπλάσια ποσότητα πετρελαίου από το επίδομα που του αντιστοιχεί. Επομένως , δεν πρόκειται να υπάρξει προκαταβολή επιδόματος για τους περσινούς δικαιούχους όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια κι αυτή είναι η πρώτη μεγάλη διαφορά φέτος.

Η δεύτερη μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τα εισοδηματικά κριτήρια. Ενώ δηλαδή για τους παλιούς – αυτούς δηλαδή που πήραν και πέρυσι επίδομα θέρμανσης ανεξάρτητα αν έκαψαν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο – θα ισχύσουν τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια (16.000€ για άγαμο, 24.000€ για έγγαμο και 3.000€ προσαύξηση για κάθε παιδί), για τους καινούριους – αυτούς δηλαδή που θα κάνουν αίτηση για πρώτη φορά φέτος – σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι θα ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια (14.000€ για άγαμο, 20.000€ για έγγαμο και προσαύξηση 3.000€ για κάθε παιδί). Οι “νέοι” αυτοί δικαιούχοι ανήκουν στην δεξαμενή όσων χρησιμοποίησαν ρεύμα για να ζεσταθούν πέρυσι και , δεν δικαιούνταν φυσικά επίδομα και τώρα το ΥΠΟΙΚ θέλει να τους “στρεψει” στο πετρέλαιο.

Όσοι υποβάλουν φέτος για πρώτη φορά δήλωση κι όσοι πήραν και πέρυσι αλλά αντί για φυσικό άεριο , θα κάψουν φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι και αυτοί που θα πάρουν ΔΙΠΛΟ το επίδομα , που είναι η τρίτη και πιο σημαντική διαφορά σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως τώρα.

Μια μικρότερη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι φέτος θα επιδοτηθούν κι όσοι κάψουν κηροζίνη

Το επίδομα βάσης για το φετινό πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από τα 300€ στα 350€ και αυξομειώνεται ανάλογα με το ειδικό συντελεστή της κάθε περιοχής – τις περίφημες βαθμοημέρες – ο οποίος ξεκινά από το 0,12 και φτάνει έως το 1,62 ανάλογα με το πόσο κρύο κάνει. Το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε παιδί . Το μεγαλύτερο ποσό επιδόματος, που θα μπορεί να πάρει κανείς φέτος είναι 800€ ή 1.600€ για όσους θα δικαιούνται διπλό επίδομα.

Το συνολικό κονδύλι για το επίδομα έχει προϋπολογιστεί στα 300εκατ€ (από 174εκατ€) και αναμένεται να διανεμηθεί σε περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Με βάση τις εκτιμήσεις των πιο απαισιόδοξων της αγοράς το πετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και μετά την επιδότηση των 25 λεπτών στην αντλία θα ξεπεράσει τα 1,60€/λίτρο όταν πέρυσι είχε κάνει “πρεμιέρα” στα 1,15€ για να κλείσει στα 1,60€/λίτρο τον Απρίλιο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply