Πετρέλαιο κίνησης: Σε αναμονή η κυβέρνηση- Τι θα γίνει με το επίδομα θέρμανσης

Οι κατηγορίες δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης και τα ποσά των επιδοτήσεων – Στο τέλος Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα

Του Χρυσόστομου Τσούφη

“ Δεν μπορούμε να παίρνουμε μέτρα πολιτικής σαν τους Βέγγους» απαντούσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι περιμένουν στην κυβέρνηση και δεν επαναφέρουν την επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης.  

Στην Νίκης παραδέχονται ότι οι μεγάλες και απότομες αυξομειώσεις τιμών στις διεθνείς αγορές δυσκολεύουν τη χάραξη της πολιτικής αλλά δεν γίνεται οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο ….φτερό. Γι’ αυτό και θα περιμένουν μερικές ημέρες ακόμη και ΕΦΟΣΟΝ η κατάσταση στις διεθνείς αγορές καυσίμων – που έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης πάνω από τα 2,10€/λίτρο, υψηλότερα κι από την τιμή της αμόλυβδης, – παραμείνει ως έχει ή οι τιμές αυξηθούν ακόμη περισσότερο, τότε θα παρέμβουν. Η αναμονή δεν θα είναι μεγάλη, αφού το μέτρο είναι προορισμένο να εφαρμοστεί αν χρειαστεί από την 1η Νοεμβρίου και 2 μήνες αρχικά. Το ύψος της επιδότησης θα εξαρτηθεί φυσικά από την κατάσταση που θα επικρατεί αν και ο γενικός στόχος είναι η τιμή να βρίσκεται κάτω από τα 2€/΄λίτρο.  

Αντίθετα, παρεμβάσεις αύξησης της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης , κόντρα στην φημολογία που αναπτύχθηκε, δεν αναμένονται. Στο ΥΠΟΙΚ χαρακτηρίζουν την τιμή διακίνησης του – μετά και την έκπτωση από την Hellenic Petroleum – κοντά στο 1,35€/λίτρο, διαχειρίσιμη με δεδομένο ότι – κατά σατανική σύμπτωση; – όσο αυξημένη είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος σε σχέση με πέρυσι, τόσο αυξήθηκε και το επίδομα θέρμανσης, δηλαδή 16,4%.  

Ο σχεδιασμός θα προχωρήσει ως έχει με την υπουργική απόφαση που θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών να προβλέπει ελάχιστο επίδομα στα 100€ και μέγιστο στα 800€. Όσοι λάβουν για πρώτη φορά επίδομα ή θα αλλάξουν μέσο θέρμανσης από ηλεκτρικό ή φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θα λάβουν διπλό επίδομα. Κάποιοι δηλαδή – από τους πολύ πολύ λίγους κατοίκους των περιοχών κοντά στο Βελούχι Ευρυτανίας – μπορούν να λάβουν έως 1600€. 

Η ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με 2 ταχύτητες εισοδηματικών κριτηρίων. Για τους παλιούς δικαιούχους ισχύουν τα διευρυμένα όρια των 16.000€ για τον άγαμο και 24.000€ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000€/παιδί. Για τους νέους δικαιούχους ισχύουν τα παλιά κριτήρια (14.000€ για τον άγαμο και 20.000€ για τον έγγαμο). Και για τις 2 κατηγορίες το περιουσιακό κριτήριο αυξάνεται για τον άγαμο από τις 180.000€ στις 200.000€. Οι 300.000€ παραμένουν ως όριο για το ζευγάρι.  

Η σχετική πλατφόρμα θα ανοίξει στα τέλη Νοεμβρίου και η πρώτη μεγάλη πληρωμή αναμένεται ένα μήνα αργότερα. Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για να λάβει κανείς το επίδομα θέρμανσης είναι να έχει προβεί σε αγορές τουλάχιστον διπλάσιας αξίας. 

Για πρώτη φορά φέτος θα επιδοτηθούν και όσοι χρησιμοποιούν μπλε κηροζίνη για τη θέρμανσή τους.   

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply