«Ίδιο και επιζήμιο για τη χώρα, το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη και Τσίπρα»

Συνέντευξη Κώστα Σκανδαλίδη στο topontiki.gr

Επιλέξατε τον θεσμικό δρόμο στο θέμα των παρακολουθήσεων. Δημοσκοπικά παρατηρείται μία κόπωση των πολιτών για το ζήτημα. Εντοπίζετε λάθη στους χειρισμούς σας;

Εμείς όπως είχαμε καθήκον από τη πρώτη στιγμή αναδείξαμε επιτακτικά το μείζον θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας που προέκυψε και αμέσως καταφύγαμε στις κοινοβουλευτικές και δικαστικές  διαδικασίες. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατέφυγε στην ένοχη σιωπή και τη συγκάλυψη του σκανδάλου. Μιλάνε για δημοσκοπική κόπωση. Μια επικοινωνιακή καταιγίδα με όλα τα μέσα που έχει στην εξουσία της η κυβέρνηση προσπάθησε να καταπνίξει το θέμα. Η ουσία, όμως, είναι αλλού. Οι δημοσκοπήσεις είναι το μέτρο για τα μείζονα θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τους θεσμούς ή η αλήθεια; Εμείς δεν πτοούμαστε. Θα πάμε μέχρι το τέλος.

Γιατί το θέμα των παρακολουθήσεων είναι «σκάνδαλο Μητσοτάκη»; Ο ίδιος σε συνέντευξή του είπε ότι αυτός απέπεμψε Δημητριάδη – Κοντολέοντα…

Θα απαντήσω με ερωτήματα. Είναι δυνατόν η ΕΥΠ και ο εκλεκτός του Πρωθυπουργού επικεφαλής της καθώς και ο άμεσος πολιτικός προϊστάμενος που λειτουργούσε αντ’ αυτού στο Μαξίμου να διέταξαν την παρακολούθηση ενός ευρωβουλευτή και ισχυρού υποψήφιου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ χωρίς να τον ενημερώσουν; Γιατί με την αποκάλυψη του σκανδάλου κατέστρεψαν το φάκελο στην ΕΥΠ; Και πως είναι δυνατό η φύλαξη του περιβόητου απορρήτου να συνδέεται με απειλές 10 ετούς κάθειρξης; Ασφαλώς το γνώριζε αν δεν το συναποφάσισε ο ίδιος και επίτρεψε να εξελιθεί.   

Ποιο είναι το πολιτικό συμπέρασμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων; Χάσατε ή κερδίσατε τον «Κεντρώο» χώρο;

Κάποιος στην αγωνία τους για την αποκάλυψη του αντιδημοκρατικού και αυταρχικού τρόπου που κυβερνάται η χώρα έσπευσαν ξανά με τις δημοσκοπήσεις να στοιχειοθετήσουν ότι  «δεν έγινε και κάτι» στο κεντρώο προφίλ που πουλά η Κυβέρνηση. Πλανώνται. Αγνοούν ότι για το χώρο που αναφέρονται η δημοκρατία δεν είναι παρεμπίπτον ζήτημα. Είναι η ουσία της πολιτικής στάσης των «κεντρώων» πολιτών. Το τραύμα για τη νεοδεξιά είναι βαρύ. Εμείς που αυθεντικά τον εκφράζουμε έχουμε εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του.    

Μπήκε κάποιος «σφήνα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ» για πιθανή συνεργασία; Υπάρχει πεδίο συνεννόησης;

Η πρακτική του Ν. Ανδρουλάκη και η πεποίθηση της παράταξης μας απαιτεί να χυθεί άπλετο φως δεν έχει καμία σχέση με τέτοιου τύπου διαμεσολαβήσεις. Η στάση μας στη Βουλή, στην Εξεταστική Επιτροπή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας απόδειξε ότι κανένα παρασκήνιο πίσω από το παραβάν δεν είναι νοητό. Ευθαρσώς ΟΧΙ.

Μητσοτάκης – Τσίπρας είναι το ίδιο για σας; Κρατάτε ίσες αποστάσεις; 

Οι έλληνες πολίτες απολαμβάνουν εδώ και χρόνια το έργο που έχει καταντήσει ρετρό. Τι σημαίνει ίσες αποστάσεις από ένα μοντέλο διακυβέρνησης όταν μοιάζει τόσο πολύ στην άσκηση της εξουσίας από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν μετέρχονται τις ίδιες μεθόδους , την ίδια αποδυνάμωση των θεσμών, την ίδια χρησιμοποίηση μηχανισμών; Δεν υπάρχουν αποστάσεις για να μετρηθούν με τη μεζούρα καμιάς σκοπιμότητας. Υπάρχει ανάγκη ο λαός με τη ψήφο του να ανατρέψει δημοκρατικά αυτόν τον δεξιό και αριστερό καθεστωτισμό.  

Σας ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις;

Οι δημοσκοπήσεις είναι καλό εργαλείο για πολιτική ανάλυση αλλά απεικονίζουν την συγκεκριμένη στιγμή μετά τη ΔΕΘ όπου επικοινωνιακά οι πολίτες δέχθηκαν επίθεση τόσο από τον Κ. Μητσοτάκη όσο από τον Α. Τσίπρα. Και παράλληλα το αφήγημα του ΠΑΣΟΚ, η θέση του για τις εξελίξεις, οι σοβαρές προγραμματικές επεξεργασίες σε όλα τα θέματα πέρασαν στο περιθώριο. Δεν ανησυχώ για τη προεκλογική μάχη μόλις αρχίζει. Και ο λαός είτε το θέλουν είτε όχι θα μάθει τι ακριβώς προτείνει το κάθε κόμμα. Όταν θα φτάσει στην κάλπη θα έχει επίγνωση, θα ξέρει.  

Τι είναι αυτό που ζητά ο Ερντογάν αυτή τη περίοδο; Πώς βλέπετε την διαχείριση της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά;  

Η Κυβέρνηση φάνηκε να ξυπνά λίγο από την ολομέτωπη τουρκική επίθεση. Ελπίζω να κατανοεί ότι η πολιτική κατευνασμού, οι συναντήσεις χωρίς προϋποθέσεις και όρους ιστορικά είναι  πάντα συνταγή ήττας. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Μπήκαμε σε άλλη επικίνδυνη εποχή για τα εθνικά μας θέματα και πρέπει να επεξεργαστούμε από την αρχή την εθνική μας στρατηγική και να επαναοριοθετήσουμε  τις κόκκινες γραμμές.

Στα ελληνοτουρκικά θα βοηθούσε τη χώρα η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για παράδειγμα σας παραπέμπω στις προτάσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την ειδική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, για το εμπάργκο όπλων για τον τρόπο που θέτουμε τα θέματα στο ΝΑΤΟ. Η Κυβέρνηση επιμένει να πορεύεται μόνη της σε γλιστερό και επικίνδυνο έδαφος. Εμείς κουραστήκαμε να προτείνουμε συνεχώς τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού μετώπου που μπορεί να έχει αφετηρία ένα Συμβούλιο Αρχηγών. Η ευθύνη που αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός είναι μεγάλη.


Πηγή

Leave a Reply