”Η κανονικότητα του κ.Μητσοτάκη είναι η κανονικότητα του παρακράτους” – Κίνημα Αλλαγής

Συνέντευξη του Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτής Ηλείας και Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στην εφημερίδα “ΚΟΝTRA NEWS”

Πως σκοπεύετε να συνεχίσετε το θέμα της διεύρυνσης των υποκλοπών από την ώρα που η κυβέρνηση “κλείνει” το θέμα;

Η κυβέρνηση έχει ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Ένα σκάνδαλο δεν παραγράφεται ούτε ‘’κλείνει΄΄ επειδή ενοχλεί τον κ.Μητσοτάκη.

Υπάρχει ήδη η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά την υπόθεση, το ζήτημα απασχολεί πλέον και διεθνείς οργανισμούς.

Είναι προφανές ότι στα πλαίσια της έρευνας που διεξάγει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν μπορεί να μην ελεγχθεί η εταιρεία που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator ή τα πρόσωπα που σχετίζονται με αυτήν αλλά και το Μαξίμου. Σε όλους αυτούς η κυβέρνηση Μητσοτάκη άπλωσε ένα πέπλο προστασίας, αρνήθηκε την κλήση τους στην εξεταστική, αρνήθηκε κάθε είδους έρευνα.

Ο κ.Μητσοτάκης προσπαθεί να επιβάλλει τη λογική ότι οι παρακολουθήσεις είναι κανονικότητα. Ε λοιπόν, μπορεί να είναι κανονικότητα για ένα παρακράτος , όχι όμως για το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες πιστεύει όλος ο πολιτισμένος κόσμος.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σημαντικά οφέλη από την υπόθεση των υποκλοπών. Αν έτσι είναι γιατί νομίζετε ότι με σημαία τις υποκλοπές θα πορευθείτε προς τις εκλογές;

Το τελευταίο που μας απασχολούσε από την πρώτη στιγμή είναι να αποκομίσουμε εκλογική κέρδη από την ‘’αξιοποίηση’’ αυτού του υπαρκτού σκανδάλου. Αυτό αποτελεί μια πρακτική στην οποία ειδικεύονται τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή τη στιγμή κάθε πολίτης πρέπει να κάνει μια διαφορετική ανάγνωση σε αυτή την υπόθεση, γιατί το ζήτημα των παρακολουθήσεων δεν αφορά μόνο στο Νίκο Ανδρουλάκη.

Εκεί έξω υπάρχουν κάποιοι που χρησιμοποιούν παράνομα και κακόβουλα λογισμικά για να παρακολουθούν κάθε πολίτη, να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά του δεδομένα. Αυτό δεν είναι δημοκρατία και μας αφορά όλους.

Σε ότι αφορά στην ατζέντα μας, προφανώς δεν θα μας την επιβάλλει κανείς, δεν θα μας αναγκάσει κανείς να μην αναδεικνύουμε ζητήματα που ενοχλούν ή εκθέτουν την κυβέρνηση.

Και μαζί με το ζήτημα δημοκρατίας που έχει ήδη αναδειχθεί υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ακρίβεια, η περιθωριοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας από μια κυβέρνηση των ολίγων και των ισχυρών. Δεν θα αποφύγει η κυβέρνηση τη συζήτηση για όλα αυτά.

-Πόσο σας ανησυχούν οι Τουρκικές απειλές; Πως κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης ; Είναι αποτελεσματική έναντι του κινδύνου;

Υπενθυμίζω ότι ο κ.Πρωθυπουργός, τον περασμένο Μάρτιο, συναντήθηκε με τον κ.Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σε μια συνάντηση που ουδείς γνωρίζει τι συζητήθηκε.

Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι θα είχαμε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Έγινε το αντίθετο, η Τουρκία ξεπέρασε κάθε όριο πλέον σε προκλήσεις και επιθετικότητα.

Ο κ.Μητσοτάκης πρέπει να αντιληφθεί ότι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον ξεπερνά και δεν μπορεί να το αντιμετωπίζει ως προσωπική διπλωματία.  Να ζητά από όλους να συναινέσουν σε δικές του επιλογές, χωρίς να έχει ρωτήσει κανένα ή να έχει διαμορφώσει μια στρατηγική εθνικής ενότητας και συνεννόησης. Ο ίδιος έχει απαξιώσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, θέλει να τα χειρίζεται όλα μόνος του.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Η Τουρκία έχει μια ξεκάθαρη και απροκάλυπτη  αναθεωρητική ατζέντα  κατάργησης διεθνών συνθηκών, δεν αμφισβητεί πλέον μόνο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα , αμφισβητεί και την κυριαρχία μας στα νησιά.

Προτείνετε κάποια άλλη διαχείριση στα ελληνοτουρκικά;

Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική, που θα έχει διαμορφωθεί από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων,   επιβάλλει:

1ον) Να καταστήσουμε σαφές ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και καμία άλλη.

2ον) Να καταστεί ακόμα πιο σαφές σε φίλους και συμμάχους ότι η επιθετικότητα και οι προκλήσεις της Τουρκίας πρέπει να έχουν συνέπειες σε επίπεδο Ε.Ε και ΝΑΤΟ.

3ον) Να υπάρχει ενημέρωση σε διπλωματικό επίπεδο και διεθνές επίπεδο, σε όλες τις χώρες, για τις προκλήσεις της Τουρκίας με στοιχεία.

4ον) Να ενισχυθεί η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων ακόμα περισσότερο.

Επικρίνετε την κυβέρνηση για τη μη αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας. Δεν θεωρείτε ότι συμβάλλουν πρωτίστως οι διεθνείς συνθήκες σ αυτήν;

Αυτή είναι η μισή αλήθεια, αυτή που θέλει να ακούγεται η κυβέρνηση που για κάθε πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, αναζητά μια δικαιολογία.

Η ακρίβεια δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο στην Ουκρανία, είχε κάνει την εμφάνιση της στη χώρα μας από το Σεπτέμβριο του 2021, όταν δεν υπήρχε πόλεμος.

Η κυβέρνηση δεν είχε, ούτε έχει σχέδιο. Αρνείται να μειώσει το ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης , δε διενεργεί ελέγχους στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό ότι  το τελευταίο πρόστιμο για αισχροκέρδεια στα τρόφιμα επιβλήθηκε 6 μήνες πριν.

Όπως έχω επισημάνει η ακρίβεια είναι ορατή εδώ και ένα χρόνο από τους πολίτες στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Η μόνη που είναι αόρατη και εξαφανισμένη είναι η κυβέρνηση.

-Πιστεύετε πως πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ ή η ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα;

Σας υπενθυμίζω ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απευθύνει σύσταση προς τα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και πολλές χώρες ήδη το έχουν υιοθετήσει.

Όπως υπάρχει και ισχυρή σύσταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών καυσίμων αλλά και των προμηθευτών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, κάτι στο οποίο επίσης προχώρησαν πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση εισπράττει από τους πολίτες θηριώδη ποσά από το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο στα καύσιμα και ταυτόχρονα κάνει ότι μπορεί για να καθυστερήσει ή να μειώσει το ποσό της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών καυσίμων και των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος.

Φτάνει να σας πω ότι μόνο το Σεπτέμβριο, δηλαδή το μήνα που πέρασε, οι προμηθευτές ενέργειας είχαν υπερκέρδη της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου.

Καταθέσατε μια πρόταση για τους δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και οι οποίο πλέον επιβαρύνονται υπέρμετρα. Τι περιλαμβάνει;

Καταθέσαμε μια ρεαλιστική πρόταση απέναντι σε ένα υπαρκτό πρόβλημα, που αφορά 85.000 οικογένειες δανειοληπτών οι οποίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Στόχος αυτής της πρότασης είναι να δημιουργηθεί μια νέα βελτιωμένη ισοτιμία για τα δάνεια αυτά που  θα εφαρμόζεται αναδρομικά, με εκ νέου υπολογισμό των πληρωμών δόσεων του παρελθόντος

Η πρόταση μας είναι αναλυτική και στοχευμένη, αν εφαρμοστεί θα οδηγήσει σε μείωση κατά 40% του χρέους αλλά και των δόσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι δανειολήπτες.

Η πρόταση μας περιλαμβάνει  τα δάνεια της περιόδου 2006-2009 σε ελβετικό φράγκο, καθώς και αυτά της ίδιας περιόδου που μετατράπηκαν από ευρώ  σε ελβετικό φράγκο.

Επισημαίνετε συνεχώς την εκρηκτική διάσταση που μπορεί να προσλάβει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους , με τους Έλληνες να έχουν συνολικές οφειλές 270 δις ευρώ σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες. Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Και εδώ η πρόταση μας είναι ξεκάθαρη και περιλαμβάνει:

-Προστασία της πρώτης κατοικίας ,με επικαιροποίηση του νόμου 3869 του ΠΑΣΟΚ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών με 120 δόσεις, με μείωση μέρους της οφειλής για όσους τηρούν τη ρύθμιση.

-Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια είτε προς τις τράπεζες είτε προς τα funds που θα εξαντλεί το περιθώριο δόσεων.

-Δικαίωμα αγοράς  του δανείου από το δανειολήπτη πριν πουληθεί στα funds ή μεταπωληθεί εκ νέου  σε τράπεζα από fund.

-Κατοχύρωση του δικαιώματος του αγρότη ή του κτηνοτρόφου να κρατήσει μέρος της γης του που κατάσχεται, ώστε να μπορεί να επιβιώσει.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, που η κυβέρνηση το κρύβει κάτω από το χαλί ή το μεταθέτει για το μέλλον, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Ο κόσμος του κόμματος αποφάσισε την επιστροφή του “ΠΑΣΟΚ” πριν απο το ΚΙΝΑΛ. Μεγάλωσε η παράταξη με αυτή την απόφαση; Ηρθε-επέστρεψε κόσμος; 

Υπάρχει μια ευδιάκριτη δυναμική, η οποία έχει ανησυχήσει πολλούς. Το ΠΑΣΟΚ, ιστορικά, μεγάλωσε και δυνάμωσε μέσα στην κοινωνία.

Στην κοινωνία θα κριθεί και πάλι η προοπτική του . Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε επιλέξει την αυτόνομη πορεία για να βάλουμε τέλος σε ένα σαθρό και αδύναμο δικομματισμό που οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Εμείς ζητάμε από τους πολίτες μια ισχυρή εντολή, μια ψήφο ανατροπής, ένα νέο και ισχυρό τρίτο πόλο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας.

Τη δύναμη που θα μας δώσουν οι πολίτες στις εκλογές θα την χρησιμοποιήσουμε για να αποδείξουμε ότι μπορεί να υπάρχει ένα άλλο πρότυπο αλλά και περιεχόμενο διακυβέρνησης. Με πολιτικές που θα δίνουν ελπίδα σε όλους. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που καταθέτει μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική προγραμματική πρόταση που απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτής της χώρας.


Πηγή

Leave a Reply