“Επιβάλλεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα θέσουν τέρμα στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών”

Κοινή δήλωση Γ. Καμίνη και Β. Χρονόπουλου Υπευθύνων Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Οι εικόνες από τον Έβρο σοκάρουν.

Η Τουρκία οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, να πάψει να συμπεριφέρεται τυχοδιωκτικά, εξωτερικεύοντας τα εσωτερικά προβλήματά της και εργαλειοποιώντας ανθρώπους στα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. 

Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να πάψουν να εθελοτυφλούν, ως εαν το ζήτημα να αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να στηρίζονται απαρέγκλιτα  στις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές. Η ατολμία και οι μικροϋπολογισμοί της ΕΕ και των ευρωπαϊκών ηγεσιών τροφοδοτούν την τουρκική ασυδοσία. Η πολιτική για τη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών, επιτέλους, θα πρέπει να βασιστεί στην αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η Ευρώπη αρχίζει στην Ελλάδα.

Επιβάλλεται να αναληφθούν αμέσως όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε η διεθνής κοινότητα και κάθε δημοκρατικός πολίτης  να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι συνέβη και να καταλογιστούν οι ευθύνες εκεί που ανήκουν.

Πρωτοβουλίες που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων απάνθρωπων φαινομένων και θα θέσουν τέρμα στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών.”


Πηγή

Leave a Reply