Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πληρωθεί- Έρχεται επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Εντός των ημερών η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το φετινό επίδομα θέρμανσης- Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί περίπου 150εκατ€ στους δικαιούχους

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Ο κύβος ερρίφθη, η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης επανέρχεται. Σχεδόν το προανήγγειλε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΣΚΑΙ και το επικρατέστερο σενάριο στο υπουργείο οικονομικών προβλέπει 15 λεπτά οριζόντια επιδότηση στην αντλία και εφαρμογή του έτους από την 1η Νοεμβρίου έως το τέλος του έτους σε πρώτη φάση.  

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η εβδομάδα που πέρασε βρήκε την Ελλάδα με την 5η ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη στο πετρέλαιο κίνησης 2,15€ ανά λίτρο. Μπροστά της βρέθηκαν μόνο η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία. Από την 1η Οκτωβρίου όταν και το πετρέλαιο κίνησης «απογυμνώθηκε» από την επιδότηση των 15 λεπτών, η μέση τιμή του έχει αυξηθεί κατά 30 λεπτά , από τα 1,85€ στα 2,15€ το λίτρο. 

Επιπλέον έχει παγιωθεί πια η εικόνα στα πρατήρια καυσίμων της επικράτειας όπως άλλωστε και όλης της Ευρώπης η τιμή του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά αυτήν της αμόλυβδης και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η ψαλίδα ξεπερνά και τα 10 λεπτά. Και η διεθνής τιμή του πετρελαίου που είχε αρχίσει να υποχωρεί φτάνοντας και τα 84$ το βαρέλι, έχει ξαναπάρει την ανιούσα και χθες βρισκόταν συνεχώς πέριξ των 94$ το βαρέλι.  

Το Υπουργείο Οικονομικών τα παρακολουθεί όλα αυτά πολύ στενά και τις επόμενες ημέρες θα πάρει την απόφαση του.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες για το φετινό επίδομα θέρμανσης. Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς τα τέλη Νοεμβρίου και με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό για τους παλιούς δικαιούχους , όσους δηλαδή έλαβαν και πέρσι το επίδομα θα υπάρξει μια προκαταβολή ίση με το περσινό επίδομα ανεξάρτητα από την κατανάλωση που έκαναν. Γι’ αυτούς θα γίνει συμψηφισμός – μέσα στο 2023 σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα – αν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στα χρήματα που θα έχουν λάβει.  

Οι νέοι δικαιούχοι, όσοι λάβουν φέτος για πρώτη φορά το επίδομα θα πληρωθούν στις 31 Δεκεμβρίου ανάλογα με την κατανάλωση που θα έχουν κάνει. Πρέπει να σημειωθεί ότι για να λάβει κάποιος 100€ επίδομα θέρμανσης πρέπει να έχει παραγγείλει ποσότητες που αντιστοιχούν στη διπλάσια ποσότητα, δηλαδή τα 200€. Έτσι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δοθεί περίπου 150εκατ€ στους δικαιούχους, το μισό δηλαδή κονδύλι θα έχει διατεθεί. 

Θα ακολουθήσουν 2 ακόμη πληρωμές, η πρώτη στα τέλη Φεβρουαρίου και η δεύτερη στα τέλη Απριλίου και το τέλος της σεζόν.  

Το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 100€ έως 800€. Οι νέοι δικαιούχοι κι όσοι στραφούν από το ρεύμα και το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλό επίδομα.  

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply