Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στην Ε.Ε.- Στις καλένδες η επιβολή πλαφόν

Δεν επήλθε συμφωνία για οποιαδήποτε μορφή επιβολής πλαφόν- Οι σκέψεις για το ιβηρικό μοντέλο- Σε τέσσερις άξονες τα μέτρα που ανακοινώνονται την ερχόμενη Τρίτη

του Χρυσόστομου Τσούφη

Επί 8 λεπτά μιλούσε η Κάντρι Σίμσον στην εισαγωγική της τοποθέτηση μετά την άτυπη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στην Πράγα, αλλά τη λέξη που περίμεναν όλοι δεν την εκστόμισε ποτέ. Η Επίτροπος ενέργειας δεν πρόφερε ούτε μια φορά τη λέξη πλαφόν κι έπρεπε να γίνουν σχετικές ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους για να τοποθετηθεί. Ο λόγος είναι αυτός που φοβούνταν όλοι. Ούτε στην 4η σύνοδο των υπουργών ενέργειας επί Τσεχικής προεδρίας τα κράτη μέλη μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε οποιαδήποτε μορφή επιβολής πλαφόν.   

Κι από την τοποθέτηση της φάνηκε ότι η Ελληνική πρόταση για γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο , παρότι υποστηρίζεται από 16 χώρες ακόμη, φαίνεται να περνά σε δεύτερο πλάνο και στο προσκήνιο να έρχεται η Γαλλική πρόταση για το λεγόμενο Ιβηρικό μοντέλο, το πλαφόν δηλαδή στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να εφαρμοστεί» έλεγε στο πάντως στο skai.gr αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας μετά τις χθεσινές εξελίξεις.  

Σύμφωνα με την επίτροπο ενέργειας μέσα στο Σαββατοκύριακο θα φανεί αν το Ιβηρικό μοντέλο μπορεί να συγκεντρώσει το απαιτούμενο μομέντουμ – ευρεία δηλαδή πλειοψηφία – ώστε να συμπεριληφθεί στο νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει η Κομισιόν στις 18 Οκτωβρίου. Με δεδομένο πάντως ότι η Γερμανία – συνεπικουρούμενη από τις Ολλανδία και Νορβηγία – έχει στυλώσει τα πόδια απέναντι σε κάθε πλαφόν, δεν φαίνεται ότι και αυτή η πρόταση θα προχωρήσει ,τουλάχιστον προς το παρόν.  

Βερολίνο και Χάγη προτάσσουν τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου που αποτελεί τον 1 από τους 4 άξονες του πακέτου μέτρων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη Τρίτη. Η Επιτροπή θα προτείνει η Ευρωζώνη να αγοράσει φυσικό αέριο σαν μια οντότητα από την επόμενη σεζόν.  

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την εξοικονόμηση ενέργειας και στο τραπέζι βρίσκεται η υποχρεωτικότητα της μείωσης της κατανάλωσης κατά τουλάχιστον 15%.  

Τρίτο μέτρο θα είναι η δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς ο ισχύων – ο περίφημος TTF – θεωρείται πια ξεπερασμένος καθώς αντιπροσωπεύει κυρίως το φυσικό αέριο που μπαίνει στην Ευρώπη μέσω αγωγών αυξάνοντας έτσι τεχνητά την τιμή του φυσικού αερίου. Μέχρι όμως να καταστεί λειτουργικός η Κομισιόν θα ζητήσει στην ουσία από τους αξιόπιστους εταίρους της – ΗΠΑ, Κατάρ,Αλγερία,Αζερμπαιτζάν κτλ- λογικές τιμές.  

Τέταρτος άξονας η ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτήν την στιγμή βρίσκονται σε ισχύ μόνο διμερείς συμφωνίες οι οποίες προβλέπουν ότι όταν ο ένας συμβαλλόμενος αντιμετωπίζει προβλήματα με την προμήθεια φυσικού αερίου, ο άλλος συμβαλλόμενος έρχεται να τον στηρίξει. Η Κομισιόν στην ουσία θα προτείνει κάτι ανάλογο σε ευρωπαϊκή κλίμακα. 

Κι ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να βρουν έναν κοινό βηματισμό για την αποκοπή και των τελευταίων δεσμών με τη Ρωσική ενέργεια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλησε – σε μια κίνηση καθαρά εντυπώσεων – να τους «θυμίσει» ότι είναι εδώ για να «βοηθήσει» αρκεί να πατήσουν το κουμπί της λειτουργίας του Nordstream 2 ,  ο οποίος παρά το σαμποτάζ παραμένει εν μέρει λειτουργικός. Βάζει μάλιστα στο «παιχνίδι» και τον πιστό του φίλο Ταγίπ Ερντογάν προτείνοντας οι χαμένες ποσότητες φυσικού αερίου από τους αγωγούς Nordstream να έρχονται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkstream καθιστώντας έτσι την Τουρκία τον βασικό κόμβο αερίου για τη γηραιά ήπειρο.   

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply