ΕΦΚΑ: Στην τελική ευθεία η εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων

Ήδη έχει εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΕΦΚΑ μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα έχει αντιμετωπιστεί και το εναπομείναν 3% ,περίπου δηλαδή 30.000 συντάξεις

Του Χρυσόστομου Τσούφη

Πρόσω ολοταχώς για την εκκαθάριση του στοκ και των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων βάζουν Υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ καθώς το πρόβλημα με τις κύριες συντάξεις τείνει προς το να γίνει παρελθόν.

Ήδη έχει εκκαθαριστεί το 97% των εκκρεμών κύριων συντάξεων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΕΦΚΑ μέσα στις επόμενες 3-4 εβδομάδες θα έχει αντιμετωπιστεί και το εναπομείναν 3% ,περίπου δηλαδή 30.000 συντάξεις. Πριν από 2 χρόνια ο ΕΦΚΑ χρωστούσε περισσότερα από 700 εκατ€ σε κύριες συντάξεις και τώρα αυτή η οφειλή δεν ξεπερνά ούτε τα 40εκατ€. Στις εκκρεμείς κύριες δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις με χρόνο ασφάλισης στο εξωτερικό αλλά και συντάξεις με διαδοχική ή/και παράλληλη ασφάλιση οι οποίες θα αντιμετωπιστούν σε δεύτερο στάδιο.

Στον ΕΦΚΑ είναι πολύ αισιόδοξοι ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2023 θα είναι σε θέση να βάλουν ένα τικ δίπλα και στο πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών. Οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές – για όσες δηλαδή ο χρόνος αναμονής έως την έκδοση τους έχει ξεπεράσει τους 3 μήνες – υπολογίζονταν σε περίπου 94.000 στο τέλος Αυγούστου ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις για εφάπαξ – σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – προσεγγίζουν τις 9.500. Το συνολικό ποσό οφειλών ανέρχεται σε περίπου 180 εκατ€

Χωρίς ακόμη να έχει δοθεί το βάρος στην αντιμετώπιση των επικουρικών, παρατηρήθηκε μέσα στο καλοκαίρι μια αύξηση του ρυθμού απονομής τους που ξεπέρασε το 10% κι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνονται όλο και καλύτερα μας έλεγαν στελέχη του ΕΦΚΑ, κυρίως γιατί στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις, προϋπόθεση για τον υπολογισμό της επικουρικής είναι να έχει προηγουμένως εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα αφήσουν το ζήτημα στην τύχη του. Συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει κι επομένως ,το σύστημα της Fast track απονομής που εφαρμόσθηκε με αδιαμφισβήτητη επιτυχία στις κύριες συντάξεις, θα μεταφερθεί και στις επικουρικές. Αυτό σημαίνει ότι αν ο επιφορτισμένος με την έκδοση απόφασης εισηγητής δεν το έχει κάνει εντός τριμήνου, τότε η σύνταξη θα βγαίνει αυτόματα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του ΕΦΚΑ σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχει προσκομίσει ο ασφαλισμένος τα οποία σε πρώτη φάση σύμφωνα με τον νόμο τεκμαίρονται ως αληθινά. Η επαλήθευση τους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο κι αφού θα έχει εκδοθεί η σύνταξη.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει και η μεταφορά προσωπικού καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 200 “μπαρουτοκαπνισμένοι” υπάλληλοι με μεγάλη εμπειρία στην έκδοση των κύριων συντάξεων θα κληθούν να συνδράμουν στις επικουρικές.

 Η ψηφιακή υποβολή νέων αιτήσεων

Κλειδί των εξελίξεων θα αποτελέσει βέβαια και το γεγονός ότι εδώ και ήδη 6 μήνες έχει τεθεί σε εφαρμογή η ψηφιακή υποβολή των νέων αιτήσεων για επικουρικές που από μόνο του μειώνει το συνολικό χρόνο απονομής κατά τουλάχιστον 2-3 μήνες γιατί περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για τη συλλογή κι εξέταση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ παρότι λειτουργεί με 900 λιγότερους υπαλλήλους, ακριβώς επειδή έχει αναπτύξει την κατάλληλη τεχνογνωσία είναι σε θέση να εκδίδει πολύ περισσότερες συντάξεις από ότι όταν είχε τους συγκεκριμένους υπαλλήλους στη δύναμη του.

Τους τελευταίους 20 μήνες έχουν εκδοθεί 430.000 κύριες συντάξεις και την απόδοση αυτή θέλουν να επαναλάβουν στον ΕΦΚΑ και με τις επικουρικές συντάξεις.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply