Ομιλία Γιώργου Μουλκιώτη, Βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης στην ΔΕΘ με θέμα «Αλλαγές στα εργασιακά θέματα και στο συνταξιοδοτικό»
Ο βουλευτής Βοιωτίας και αρμόδιος Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, συμμετείχε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με θέμα: «Αλλαγές στα εργασιακά θέματα και στο συνταξιοδοτικό», όπου και τοποθετήθηκε επί του θέματος.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης τόνισε εξ’ αρχής ότι η πολυετής οικονομική κρίση, η πανδημία και η ενεργειακή κρίση όξυναν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, «βαφτίζει» τις ανατροπές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το συνδικαλιστικό νόμο ως μεταρρυθμίσεις, αλλά, στην πραγματικότητα, πρόκειται για οπισθοδρομικές αλλαγές που επιφυλάσσουν ένα όλο και πιο ζοφερό μέλλον στους εργαζόμενους.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας:
- Ανέδειξε από πολύ νωρίς της προθέσεις της στα εργασιακά, καθώς αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας προχώρησε στην κατάργηση της διάταξης για το «βάσιμο λόγο» απόλυσης. Συνέχισε με την απαξίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ενώ οι ρυθμίσεις του περίφημου εργασιακού νόμου Χατζηδάκη (ν. 4808/2021) αποτελούν κοινωνικοοικονομική πρόκληση.
- Ως προς τις αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό, ενώ προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου τον υιοθέτησε απολύτως. Ειδικότερα διατήρησε:
- την κατάργηση του ΕΚΑΣ (το οποίο θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ το 1996 και το λάμβαναν περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχοι).
- την αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% στις κύριες συντάξεις 2,5 εκ. συνταξιούχων.
- την εισφορά υπέρ υγείας σε όλες τις επικουρικές συντάξεις 6%, δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχων.
- την κατάργηση των κατωτάτων ορίων σύνταξης, που είχαν διασφαλιστεί με το νόμο 3863/2010 του ΠΑΣΟΚ.
- τις μειώσεις των εφάπαξ (έως και 40%).
- Κατάργησε τη λειψή «13η σύνταξη» που είχε δώσει παραμονές εκλογών του 2019 για ψηφοθηρικούς λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ. Αντί αυτού, έδωσε μερικά ψίχουλα ως έκτακτη επιδοματική πολιτική.
- Ενώ με το ν.4670/2020 διακήρυσσε ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες μέχρι και το 2070, ένα χρόνο μετά, νομοθέτησε τη σταδιακή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με σκοπό δήθεν τη διασφάλιση υψηλών επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά. Με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με τη δημιουργία του ΤΕΚΑ, η επικουρική σύνταξη των νέων ασφαλισμένων ότι θα είναι κατά 25%-35% χαμηλότερη από τη σημερινή επικουρική σύνταξη, ενώ ταυτόχρονα δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους περίπου 75 δις ευρώ σε βάθος 40 ετών, το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής τονίζει ότι επιβάλλεται:
- Σχεδιασμένη αναλογιστικά τεκμηριωμένη και ορθολογική πολιτική κοινωνικής ασφάλισης.
- Ενίσχυση του πυλώνα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.
- Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτικών εγγύησης και ενίσχυσης της σύνταξης των μελλοντικών γενεών, που θα προέλθει από την συρρίκνωση της ανεργίας, την πλήρη απασχόληση, την αύξηση του μισθού των εργαζομένων αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας.
- Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και η μη προσδιορισμένη ακόμα, αύξηση στον κατώτατο μισθό από 1 Μαΐου 2023, που στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσει στα επίπεδα του 2010 (751 ευρώ), δύσκολα θα ανατρέψει τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της ακρίβειας που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά.
- Διευθέτηση του χρόνου εργασίας μέσα από Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, την θέσπιση κινήτρων για πλήρη και καλά αμειβόμενη εργασία και την επέκταση των επιδομάτων ανεργίας σε περισσότερους δικαιούχος και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
- Θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ με το οποίο θα ενισχύονται μόνιμα περίπου 300.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με βάση ηλικιακά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
- Άμεση ολοκλήρωση των ενιαίων Κανονισμών Ασφάλισης και Παροχών.
- Ολοκλήρωση της πλήρους μηχανογράφησης του e-ΕΦΚΑ και της ψηφιοποίησης του ασφαλιστικού ιστορικού κάθε ασφαλισμένου.
- Διάλογος για τη μελλοντική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, στο πλαίσιο της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών, της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής, ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν τόσο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων.