Επαναχάραξη της στρατηγικής της Αθήνας μπροστά στο τουρκικό βέρτιγκο

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να μην αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά να παρουσιάζει στοιχεία και τεκμήρια που αποδεικνύουν το δίκιο της ελληνικής πλευράς.

της Πηνελόπης Γκάλιου

Στην επαναχάραξη της στρατηγικής της έναντι της Τουρκίας, που κλιμακώνει «χωρίς φρένα» τις προκλήσεις της, εξετάζει πλέον η Αθήνα, μένοντας σταθερά προσανατολισμένη στην εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και εντείνοντας τον αγώνα της διεθνοποίησης του «εξ ανατολών» προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να συνεχίσει αυτό που άρχισε από το βήμα του ΟΗΕ κατά τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, δηλαδή να κρατάει ενήμερη τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική προκλητικότητα και εξετάζει το ενδεχόμενο να απευθύνει επιστολή στους εταίρους και συμμάχους της χώρας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ καθώς και στα θεσμικά όργανα των δυο οργανισμών, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά για τις ενέργειες και τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που συνιστούν επιθετικές κινήσεις.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να αναπτυχθούν όλοι οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή από την επιθετική στάση της Τουρκίας, σε αντιδιαστολή με το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτή την κρίσιμη γεωπολιτικά συγκυρία.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο άλλωστε να μην αφήνει αναπάντητη καμία τουρκική πρόκληση, αλλά να παρουσιάζει στοιχεία και τεκμήρια που αποδεικνύουν το δίκιο της ελληνικής πλευράς.

Μία στρατηγική που υιοθετήθηκε ήδη από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και στις κορυφαίες επαφές του εκεί, όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν και οι περιβόητοι χάρτες με τη «Γαλάζια Πατρίδα» των Τούρκων, ενώ ανάλογη τακτική ακολουθείται στις διεθνείς επαφές της Ελληνικής πλευράς, η οποία έχει προσθέσει στην επιχειρηματολογία της όλη τη «γκάμα» των απειλών που κατά καιρούς εκτοξεύει η τουρκική πλευρά εναντίον της χώρας, από το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδι» μέχρι το πόσο «χρήσιμο θα φανεί το κολύμπι στου Έλληνες».

Παρά τα ευήκοα ώτα που συναντά η Αθήνα μεταξύ των εταίρων και συμμάχων, δεν εφησυχάζει και παρακολουθεί συνεχώς τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά. Όπως σχολίαζε κυβερνητική πηγή, η στρατηγική της Ελλάδας είναι σταθερή, με στόχο να αποδομεί μία προς μία τις τουρκικές ανακρίβειες, να μην αφήνει περιθώρια παρερεμηνειών και «είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε».

Ισχυρό χαρτί στην επιχειρηματολογία της Αθήνας αποτελεί και η τουρκική στάση στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς όπως όλοι στη δύση γνωρίζουν η Τουρκία είναι το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και μαζί με την Ουγγαρία δεν έχουν επικυρώσει την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Επιπλέον, το να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο όταν απειλεί με casus belli την Ελλάδα , ένα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι αυταπόδεικτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική και η λογική.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποια θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου κατά τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα παρεβρεθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και θα βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό και με όλους τους επικριτές του από την Ε.Ε. που όσο εκείνος κλιμακώνει τις προκλήσεις και την επιθετική συμπεριφορά εναντίον της Ελλάδας, τόσο αυξάνονται οι φωνές των εταίρων που τον καλούν να συνετιστεί και να σταματήσεις τις προκλήσεις και τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply