Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η A-Energy με θέμα: «Πράσινες επενδύσεις σε ένα μοναδικό χρηματοδοτικό momentum», όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.
Ο κ. Αρβανιτίδης στην αρχή της ομιλίας του εστίασε στη σημασία της ενεργειακής δημοκρατίας και της ενεργειακής ασφάλειας, καθώς ζούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο, με την ένταση της κλιματικής αλλαγής και την 4η βιομηχανική επανάσταση, με την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, να συνθέτουν μια βεντάλια ιστορικών προκλήσεων για όλους μας.
Η «πράσινη» μετάβαση είναι η μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ε.Ε. όσο και για εμάς στην Ελλάδα. Κύριο εργαλείο για την «πράσινη» μετάβαση είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος και η γρήγορη ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βασικό ζητούμενο ήταν και είναι, το πως πετυχαίνει κανείς την κλιματικά ουδέτερη οικονομία και την βιώσιμη ανάπτυξη με «πράσινη» ενέργεια αλλά και με ποιους κανόνες το κάνει αυτό μια πολιτεία. Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η «πράσινη» μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί με τοπική και αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κυρίως μέσω Ενεργειακών Κοινοτήτων, που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν πιο δυναμικό ρόλο στο εγγύς μέλλον.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει να έχει πιο ενεργή συμμετοχή. Θα πρέπει να διευκολύνει επιχειρηματικά project ενεργειακών κοινοτήτων και όχι μόνο μεγάλους εθνικούς και διεθνείς επενδυτές. Μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και νέες startup πρέπει να διευκολυνθούν με κεφάλαια ώστε να αναπτύξουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις δραστηριότητές τους σε όλο το φάσμα της ενεργειακής αλυσίδας. Αυτό θα προωθήσει την ενεργειακή δημοκρατία, δίνοντας την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας στα χέρια των ανθρώπων.
Οφείλουμε να τονώσουμε την οικονομία μας μέσω της προώθησης της καινοτομίας στις «πράσινες» τεχνολογίες και τις υποδομές Α.Π.Ε. Τόσο η Ε.Ε. όσο και εμείς κυρίως στην Ελλάδα θα πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους την ανάγκη ύπαρξης ευρωπαϊκής βιομηχανίας και παραγωγής «πράσινων» υλικών, «πράσινων» συσκευών και τεχνολογιών που αυτές θα μας οδηγήσουν στην «πράσινη μετάβαση».
Το REPowerEU δηλαδή, δεν θα πρέπει να έχει μόνο την πτυχή για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το Ρωσικό Φυσικό Αέριο, αλλά και την ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής σε ευρωπαϊκά ενεργειακά συστήματα και πηγές ενέργειας.
Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στο τέλος της ομιλία του επισήμανε ότι η Κυβέρνηση όφειλε να είχε ρίξει το βάρος της στην εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση μικρών έργων ΑΠΕ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Δυστυχώς, το στοίχημα αυτό χάθηκε. Και μια πιο αποτελεσματική «πράσινη» μετάβαση παραμένει ζητούμενο τόσο για την οικονομία μας, όσο και για την κοινωνία μας”.