«Κυβερνητικές υπεκφυγές με συνοπτικές διαδικασίες» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Κώστα Σκανδαλίδη, Βουλευτής Α’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, στην εφημερίδα «Η Αυγή»

Η πιστοποίηση από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της απόπειρας να παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, φέρνει για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το μέτρο και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στην Ελληνική Δικαιοσύνη εκ μέρους του συνιστά πράξη ευθύνης και τόλμης. Με τον πιο επίσημο τρόπο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ένα κεφάλαιο στη δημόσια ζωή για το οποίο μέχρι τώρα μόνο δευτερευόντως και αποσπασματικά την απασχολεί.

Θέλω να θυμίσω ότι, με αφορμή την υπόθεση του δημοσιογράφου Θαν. Κουκάκη, η Google σε επίσημη ανάρτησή της αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι το συγκεκριμένο λογισμικό Predator πουλήθηκε σε διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς σε συγκεκριμένες χώρες ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος και γιατί προσέφυγε σε αυτόχρημα παράνομη δράση να παγιδεύσει μέσω του Predator το κινητό τηλέφωνο ενός αρχηγού μεγάλου ελληνικού κόμματος για να του αφαιρέσει χωρίς να αφήσει ίχνος το σύνολο των προσωπικών του στοιχείων και δεδομένων. Ποιοι είναι οι δημόσιοι ή ιδιωτικοί φορείς που το επιχειρούν και ποιους σκοπούς θέλουν να εξυπηρετήσουν.

Ήδη, μετά την επίσημη αποκάλυψη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής ενημερώνει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρει η υπόθεση την αναγκαία διεθνή της διάσταση. Και να προκαλέσει μέτρα και πολιτικές που θα προστατεύουν τους ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς από την παράνομη δράση αδιαφανών μηχανισμών.

Όπως αναφέρεται ρητά στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τη σύγκληση της Επιτροπής: «Η προστασία των δημοκρατικών θεσμών, της συνταγματικής τάξης και της πολιτικής ζωής αποτελεί υποχρέωση όλου του πολιτικού κόσμου και, πάντως, της δημοκρατικής παράταξης που θα κινητοποιήσει κάθε θεσμικό μηχανισμό διαφάνειας για να διακριβωθεί ποιοι κρύβονται πίσω από τις επαίσχυντες παρακολουθήσεις και την παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, την οποία η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποτρέψει επιχείρησε, όμως, με συνοπτικές διαδικασίες να απεκδυθεί οποιαδήποτε ευθύνης και να κλείσει πολιτικά το θέμα. Όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις, ουσιαστικά αρνείται να προβεί σε περαιτέρω πολιτική διερεύνηση. 

Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά υπεκφεύγει κρυπτόμενη πίσω από γενικές καταγγελίες του φαινομένου. Η Δικαιοσύνη καλείται ταχύτατα να επιληφθεί. Και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Είναι προϋπόθεση για την προστασία της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεσμών της.


Πηγή

Leave a Reply