«Συνδέοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΔ Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, κατά πολύ φθηνότερη ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
Η πόλη Νίομ, ή αλλιώς η «Γραμμή», μια γραμμική πόλη μήκους 170 χλμ., μια πόλη καινοτομίας στο ΒΔ τμήμα της χώρας που θα συνδέει την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατασκευάζουν τώρα οι Σαουδάραβες στην έρημο.
Θα φιλοξενεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους και θα γίνει η παγκόσμια πρωτεύουσα του υδρογόνου, καθώς το 2026 θα εγκαινιαστεί εκεί, η μεγαλύτερη μονάδα του κόσμου. Μέχρι το 2030 θα παράγει 4 εκατομμύρια τόνους υδρογόνου.
Οι βασιλείς του πετρελαίου, φιλοδοξούν να γίνουν πρωτοπόροι και στο υδρογόνο, διαφοροποιώντας την οικονομία τους.
Στις διαθέσιμες αχανείς εκτάσεις της ερήμου θα εγκατασταθούν απειράριθμες ΑΠΕ η ενέργεια των οποίων θα μετατρέπεται σε υδρογόνο μηδενικών ρύπων που θα καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και το υπόλοιπο θα μεταφέρεται στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο μέσω και της Ελλάδας.
Ο διάδοχος του θρόνου κατά τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στην Αθήνα, δεσμεύθηκε ότι μπορεί να παρέχει φθηνή και καθαρή ενέργεια σε όλο τον κόσμο, καθιστώντας την Ελλάδα κόμβο διακίνησης του στην Ευρώπη.
«Συνδέοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα, αλλά και στη ΝΔ Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, κατά πολύ φθηνότερη ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.
«Θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες, μεταξύ των δύο χώρων μας, να διευρύνουμε την οικονομική συνεργασία και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μεγάλη ελληνική ενεργειακή εταιρία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας για παραγωγή ενέργειας και ανάπτυξη ΑΠΕ.
Η δημιουργία ψηφιακής λεωφόρου που θα αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνιακές δομές είναι επίσης ανάμεσα στα σχέδια συνεργασίας των δυο χωρών. Η μεταφορά ψηφιακών δεδομένων θα γίνει μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα περνά από την Ελλάδα
«Ένα data cable το οποίο θα φέρει ψηφιακά στοιχεία από τη Σιγκαπούρη, Μαλαισία μέχρι τη Μασσαλία, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο χρόνος της υλοποίησης του είναι 1,5 με 2 χρόνια», τόνισε ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.
Συνολικά 16 συμφωνίες περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες, οι οποίες αφορούν ενεργειακή, επισιτιστική ασφάλεια, θαλάσσιες μεταφορές και τεχνολογία, φέρνοντας κοντά 100 ελληνικές επιχειρήσεις με 40 σαουδαραβικές.
ΠΗΓΗ: ERT
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.