Άρθρο του Μιχάλη Κατρίνη, Επικεφαλής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο «newsbeast.gr»
«Η χώρα μας τα πηγαίνει καλά και σίγουρα η οικονομία μας πηγαίνει προς το καλύτερο». Τάδε έφη ο υπουργός Ανάπτυξης…
Ίσως το συγκεκριμένο άρθρο θα έπρεπε να σταματήσει εδώ. Ίσως δεν χρειάζεται ανάλυση για την ακρίβεια. Ίσως όσα λέμε και γράφουμε τόσο καιρό να είναι απλά μια «γκρίνια». Ίσως βλέπουμε την κατάσταση μέσα από τα αντιπολιτευτικά «γυαλιά» μας.
Τι κι αν οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί από 20% μέχρι και 90%, τι κι αν οι τιμές των ενοικίων ξεπερνούν το μισό ενός μέσου μισθού, τι κι αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν υπό το βάρος του ενεργειακού και όχι μόνο κόστους, τι κι αν το ιδιωτικό χρέος έχει ξεπεράσει τα 260 δισεκατομμύρια ευρώ, τι κι αν το ίδιο το ΔΝΤ προειδοποιεί για τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.
Ο υπουργός μας επανέφερε στην τάξη, για μια ακόμη φορά. Τα πράγματα πάνε καλά!
Ειδικά για τη χώρα μας…
Η ίδια εικόνα επιχειρείται να δοθεί και για τα δημόσια οικονομικά.
Ο απολογισμός του πρώτου τετραμήνου μιλάει για πρωτογενές πλεόνασμα 300 εκατ. ευρώ αλλά δεν λέει ότι:
- Ετεροχρονίστηκε η πληρωμή δαπανών 1,448 εκατ. ευρώ χωρίς καμία αιτιολογία
- Αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατά 555 εκατ. ευρώ, φθάνοντας το 1,856 δις ευρώ.
- Οι ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων έφτασαν τα 544 εκατ. ευρώ
- Το πραγματικό πρωτογενές αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου είναι έλλειμμα 5,6 δις ευρώ, υπερδιπλάσιο του ετήσιου στόχου (2,68 δις ευρώ)
- Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΤΠΔΥ για τις οποίες δεν παρέχονται στοιχεία
- Υπάρχουν εκκρεμείς υποχρεώσεις από τα τελωνεία για τις οποίες δεν παρέχονται στοιχεία
- Για τις εκκρεμείς-απλήρωτες καταπτώσεις εγγυήσεων δεν υπάρχει καμία αναφορά
Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ η Ελλάδα της ‘’συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης της ΝΔ’’ εξακολουθεί να έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην Ευρωζώνη, να μην έχει επενδυτική βαθμίδα και να δανείζεται, πλέον, με 4,6% μετά την αντίδραση των αγορών στις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Ας γυρίσουμε, όμως, στην ακρίβεια και ας πιστέψουμε τον υπουργό Ανάπτυξής και όχι τα στοιχεία, διότι η ΕUROSTAT μας δίνει μια άλλη εικόνα.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Ελλάδα είναι 45% μεγαλύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι 50% μεγαλύτερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Στην Ελλάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι 2,32 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 1,81 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει, επειδή η Ιταλία προχώρησε σε μείωση του φόρου. Επιπλέον, η Ιταλία φορολόγησε δύο φορές τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, ενώ εμείς περιμένουμε ακόμη να «προσδιοριστούν»…
Στη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο που πέρασε, δόθηκε «πράσινο φως» για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής, κάτι που αποτελούσε πρόταση του ΠΑΣΟΚ ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021. Η κυβέρνηση όμως δεν έχει κάνει κάτι ακόμη προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν πως επίσημοι φορείς των σούπερ-μάρκετ μιλούν ήδη για μείωση της κατανάλωσης στα βασικά είδη διατροφής.
Όλο τον χειμώνα η κυβέρνηση κατηγορούσε το ΠΑΣΟΚ για «λεφτόδεντρα». Όλως τυχαίως, λίγο πριν το Πάσχα η κυβέρνηση ανακάλυψε τα ‘’λεφτόδεντρα’’ και έδωσε 1,3 δις ευρώ σε παροχές… Με την ίδια τακτική τώρα, κρατάνε πολύ ψηλά τη φορολογία. Είναι ξεκάθαρο ότι κυβέρνηση κρατάει ψηλά το ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα, γιατί θέλει να μαζέψει λεφτά για ‘’παροχές’’ ενόψει των εκλογών.
Ίσως τότε, όμως, ανακαλύψει ότι δεν είναι όλα καλά.
Γιατί η απάντηση θα δοθεί από του πολίτες που ζουν στην πραγματική Ελλάδα και όχι στη φαντασία των υπουργών…