Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για το διεθνές περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία.
Ρεπορτάζ: Χρυσόστομος Τσούφης
«Ναι μεν αλλά» από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Στην έκθεση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το πρώτο 3μηνο του έτους σημειώνεται αφενός το εντυπωσιακό +7%στο ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, βάζει αφετέρου 2 αστερίσκους. Ο πρώτος είναι η χαμηλή βάση σύγκρισης αφού την αντίστοιχη περσινή περίοδο υπήρξε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7% καθώς βρίσκονταν σε ισχύ τα μέτρα στήριξης και ο δεύτερος ότι οι επιπτώσεις του πολέμου που ξεκίνησε στο τέλος Φεβρουαρίου αφορούν μόνο το Μάρτιο.
Και μπορεί η ανεργία να έχει μειωθεί σημαντικά και η εικόνα του προϋπολογισμού να είναι πολύ πιο υγιής σε σχέση με πέρυσι, όμως είναι ανησυχητική η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 1,9%, ο υπέρδιπλασιασμός του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και φυσικά το άλμα του πληθωρισμού.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι οικονομολόγοι του γραφείου εκτιμούν επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2ο τρίμηνο. Η έκταση της θα εξαρτηθεί από την πορεία του τουρισμού, τον βαθμό ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης, την επίπτωση του αυξημένου κόστους ενέργειας και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.
Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής εκφράζει την ανησυχία του για το διεθνές περιβάλλον και τις επιπτώσεις του στην ελληνική οικονομία. Γεωπολιτική αστάθεια, αύξηση επιτοκίων και κόστος ενέργειας αυξάνουν την οικονομική αβεβαιότητα. Η απουσία συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και συνολικού ευρωπαϊκού σχεδίου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας σίγουρα επιβαρύνει το διεθνές σκηνικό. Στον αντίποδα, η παράταση της ρήτρας διαφυγής και για το 2023 λύνει έως ένα βαθμό τα χέρια των κρατών-μελών για τη διαμόρφωση της δημοσιονομικής τους πολιτικής.
Ως προς την ακουλουθούμενη δημοσιονομική πολιτική το Γραφείο σημειώνει ότι σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στην περίοδο της πανδημίας, δεν υπάρχουν περιθώρια γενικευμένων παρεμβάσεων οι οποίες θα επιδεινώσουν την εύθραυστη ισορροπία καθιστώντας τη χώρα πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς κινδύνους. Συστήνει στοχευμένα μέτρα, προσωρινά που να χρηματοδοτούνται από πρόσθετα τρέχοντα έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος.
Πηγή: skai.gr
Δείτε την ροή ειδήσεων και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.