Σημεία ομιλίας του βουλευτή Αργολίδας και Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά στην ημερίδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Το ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας»
- Μετά από δύο και πλέον χρόνια πανδημίας και εν μέσω οικονομικής και ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο ηχηρό τρόπο το ζήτημα της διατροφικής ασφάλειας και της επισιτιστικής επάρκειας.
- Η πανδημία έδειξε ότι η ομαλή λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και στη συνέχεια ο πόλεμος στην Ουκρανία μαζί με την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και τα γεωργικά εφόδια, έδειξε ότι ούτε η παραγωγή τροφίμων μπορεί πια να θεωρείται δεδομένη και εξασφαλισμένη.
- Πλέον είναι φανερό ότι το περιβάλλον και τα δεδομένα στα οποία καλείται ο αγροδιατροφικός τομέας να αναπτυχθεί έχουν αλλάξει. Ειδικότερα:
- Ο πόλεμος και η πανδημία άλλαξαν το καθεστώς της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων αφού ορισμένες χώρες απαγορεύουν τις εξαγωγές σιτηρών με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα σίτισης πληθυσμών σε αρκετές περιοχές του πλανήτη.
- Νέες συνθήκες και οδηγίες απαιτούν αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και διάθεσης των τροφίμων, ώστε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των πολιτών, σε σχέση με την ασφάλεια των τροφίμων και τις επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον.
- Η διατήρηση των ενισχύσεων 19,6 δις ευρώ από την νέα ΚΑΠ 2021-27 συνοδεύεται από υποχρέωση εκπόνησης ενός νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου από την χώρα με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα που επιβάλει σημαντική μείωση των φυτοφαρμάκων και των λιπασμάτων.
- Η τεχνολογική ανάπτυξη και η ψηφιοποίηση έχουν επιφέρει πολύ μεγάλα άλματα στην αποδοτική χρήση των πόρων και εισροών ενισχύοντας μέσω της γεωργίας ακριβείας την φιλοπεριβαλλοντική άσκηση της γεωργίας, η οποία όμως λόγω του ψηφιακού ελλείμματος στην χώρα έχει καθυστερήσει να εφαρμοσθεί.
- Η υψηλή εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και οι καθυστερήσεις διάδοσης και διασύνδεσης των ΑΠΕ στον πρωτογενή τομέα τον καθιστούν πιο ευάλωτο στην ενεργειακή κρίση.
Με βάση όλα τα παραπάνω για εμάς στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι προφανές ότι οι μεγάλες προτεραιότητες στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας, για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει να είναι συνοπτικά οι εξής:
- Η αναγνώριση με έργα και πράξεις του πολύ σημαντικού και αναντικατάσταστου ρόλου της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφίμων, την εξασφάλιση απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στην ύπαιθρο, την αποφυγή ερήμωσης της Περιφέρειας και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Ταμείου Ανάκαμψης με έμφαση στη στήριξη της παραγωγής και των παραγωγών, στα σχέδια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
- Η βελτίωση του συστήματος ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου που λόγω και της κλιματικής αλλαγής είναι απολύτως απαραίτητη ή έχει καθυστερήσει.
- Η παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και κτηνοτροφία με ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να είναι αποτελεσματική η προστασία της παραγωγικής γης, των βοσκοτόπων και του περιβάλλοντος.
- Η αξιοποίηση της γνώσης, της διαρκούς εκπαίδευσης, των νέων τεχνολογιών, των έξυπνων πρακτικών, της έρευνας, διασυνδέοντας τους αγρότες και τους αγροτικούς φορείς με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα, προωθώντας συνεργασίες και συμπράξεις για ανταλλαγή εμπειριών με αγρότες και αγροτικούς φορείς άλλων χωρών.
- Η γενναία στήριξη των νέων αγροτών που επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά και να ζήσουν στην ύπαιθρο. Στο πρόγραμμα των νέων αγροτών πρέπει να γίνουν τολμηρές αλλαγές και σε ότι αφορά στο ύψος της στήριξης και στις διαδικασίες υλοποίησης.
- Η διαμόρφωση σύγχρονου, απλού και λειτουργικού πλαισίου υποχρεώσεων και δικαιωμάτων για τους εργάτες γης που προέρχονται από άλλες χώρες και είναι απολύτως απαραίτητη για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να αποτελούν τις προτεραιότητες ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας προκειμένου να μπορέσει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της επισιτιστικής ασφάλειας.