Ομιλία Θανάση Γλαβίνα, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο 3ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, είναι πλέον γεγονός και το σπουδαίο αυτό συνέδριό μας, έβαλε και τη σφραγίδα της επιβεβαίωσης. Είναι το επιστέγασμα μίας μεγάλης προσπάθειας για την ολική επαναφορά, για την ανατροπή των σχεδίων όσων μας ήθελαν τελειωμένους και καθιμαγμένους για να λεηλατούν ανεμπόδιστα τη Δημοκρατική Παράταξη. Τους στενοχωρήσαμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι οι ρίζες του είναι βαθιές στη ελληνική κοινωνία, είναι αποτυπωμένη στη μνήμη του λαού μας η προσφορά προς την πατρίδα, τα θετικά επιτεύγματα τα οποία μετασχημάτισαν και έφεραν την πρόοδο στην ελληνική κοινωνία.

Η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης είναι σε εξέλιξη και όλοι εμείς έχουμε την τύχη να γινόμαστε μάρτυρες και συμμέτοχοι αυτής της σπουδαίας διαδικασίας, στην οποία εναποθέτει τις ελπίδες του μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.  Ελπίζει και προσδοκά από εμάς να αποτελέσουμε την πολιτική  δύναμη, που με υπευθυνότητα, πολιτική τόλμη, θα απαλλάξουμε την ελληνική κοινωνία από τις χρόνιες παθογένειες της και θα προωθήσουμε τις μεγάλες ριζοσπαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να πορευτεί στο μέλλον. 

Σήμερα, είμαστε  εδώ, όλες οι γενιές της παράταξης, του ιστορικού ΠΑΣΟΚ, για να συνδιαμορφώσουμε με καθοριστικό τρόπο το μέλλον μας. Ένα μέλλον  – κατά γενική ομολογία – αβέβαιο, περίπλοκο, και αντιφατικό. Ένα μέλλον που απαιτεί απαντήσεις υπεύθυνες ,δύσκολες και πολλές φορές αντιδημοφιλείς, συμβατές όμως με το αξιακό περιεχόμενο και της ιδεολογικές αρχές της Παράταξής μας.

Απαντήσεις που δεν θα προσχωρούν στην εύκολες λύσεις και στις λαϊκίστικες απλουστεύσεις, ούτε θα συντηρούν την ισοπεδωτική άποψη «όλοι το ίδιο είναι» απαξιώνοντας έτσι την πολιτική. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην ανάγκη των ανθρώπων να βελτιώσουν τη ζωή τους, να δώσουν λύση στα προβλήματα τους, να βοηθήσουμε την πατρίδα μας να επιβιώσει σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον γεμάτο παγίδες και προκλήσεις. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος των πολιτικών κομμάτων, των κυττάρων της δημοκρατίας.

Για όλους όσους πιστεύουμε στην ουσία της πολίτικης και τη δύναμή της να επηρεάζει καθοριστικά και με θετικό πρόσημο τη ζωή των ανθρώπων, η σημερινή διαδικασία μας τρέφει, μας ενθουσιάζει και μας γεμίζει με ελπίδα και επιμονή για ένα καλύτερο αύριο.

Είμαστε σήμερα εδώ, με τη σκυτάλη στο χέρι, συνεχίζοντας την ιστορική διαδρομή μιας μεγάλης Παράταξης με μακρά ιστορία, βαθιές ρίζες και ένα εξίσου δυναμικό μέλλον. Νεότεροι και εμπειρότεροι, ενθουσιώδεις και σοφότεροι, δυναμικοί και επίμονοι, ίσως διαφορετικοί, αλλά όλοι σε κοινή συμπόρευση και με κοινή πίστη: την αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Εμείς οι νεότεροι, με μεγάλο σεβασμό και τιμή προς τους πολιτικούς μας προγόνους, αναλαμβάνουμε το βάρος της ευθύνης ν ανταποκριθούμε στη βαριά κληρονομία της Δημοκρατικής Παράταξης, ώστε να κάνουμε περήφανους τους χιλιάδες δημοκράτες σε όλη τη χώρα που αφιέρωσαν τη ζωή τους στις ιδέες της δημοκρατίας, της ισότητας, της αξιοκρατίας, του πλουραλισμού, της αξιοπρέπειας.  

Αντλούμε από το σύνολο της ιστορικής μας διαδρομής, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Μελετούμε, εμπνεόμαστε και μαθαίνουμε από το παρελθόν της παράταξης, επιστρέφουμε στα συνθήματα που ενέπνευσαν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες και έφεραν την αλλαγή σε κάθε δομή της ελληνικής κοινωνίας.

Σήμερα, ωστόσο, σε μία εντελώς νέα πραγματικότητα ορίζουμε τη θέση μας με βάση τα σύγχρονα προβλήματα και τις νέες προκλήσεις του καιρού μας. Επιζητούμε με πάθος τη συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στη μεγάλη προσπάθεια για την αναγέννηση της παράταξης μας.

Πιστεύουμε βαθιά στη δύναμη του κυρίαρχου λαού. Άλλωστε αυτή η τριήμερη, σπουδαία από άποψη μεγέθους αλλά και ουσίας, πολιτική διαδικασία δεν θα είχε κανένα νόημα αν δεν την αγκάλιαζαν χιλιάδες πολίτες μέλη και φίλοι της παράταξης μας.

Η αποστασιοποίηση από την πολιτική είναι μία από τις χίμαιρες που πλήττουν το κύρος της και υποβαθμίζουν το έργο της στερώντας της ένα ουσιαστικό και αναγκαίο σύμμαχο, τον πολίτη. Αυτή η αποστασιοποίηση στέρησε τα τελευταία χρόνια από την παράταξη μας ένα πολύ σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο μας έλειψε σε κρίσιμες στιγμές, ίσως γιατί το απογοητεύσαμε, ίσως γιατί παρασύρθηκε από εύκολες λύσεις που δεν είχαν όμως στέρεο έδαφος και οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση και αποστασιοποίηση.

Αποτελεί μεγάλη πρόκληση να δημιουργήσουμε και πάλι τις συνθήκες εκείνες, που θα οδηγήσουν τους πολίτες που πιστεύουν διαχρονικά στις ιδέες μας να επιστρέψουν στο λιμάνι τους, να ενεργοποιηθούν πολιτικά, να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους και να οδηγήσουν την παράταξη σε μία νέα πορεία αναγέννησης και προσφοράς στην πατρίδα.  

Αλλά αυτό δεν αρκεί: Επιζητούμε τη σύνδεση με τις νέες γενιές, οι οποίες καχύποπτες καθόσον μεγαλωμένες σε ένα περιβάλλον διαρκούς κρίσης και προσμονής για κάτι καλύτερο, δεν αρέσκονται στα μεγάλα λόγια και τις αόριστες διακηρύξεις.

Απογοητευμένοι από την πολιτική της αντιπαράθεσης για το θεαθήναι και τις ανέξοδες κοκορομαχίες, με τα μάτια στραμμένα έξω από τη χώρα, στο ευρωπαϊκό, στο διεθνές, που δεν είναι σήμερα και πολύ μακρινό, προσβλέπουν  σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που με αυταπάρνηση και πατριωτικό καθήκον θα επιφέρουν τις πολιτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Αναζητούν την στέρεη και ρεαλιστική απάντηση, σε όσα τους προβληματίζουν, στα ακριβά ενοίκια, στη δύσκολη καθημερινότητα των αστικών πόλεων, στις χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, στο υποβαθμισμένο περιβάλλον, στα δυσλειτουργικά μέσα μεταφοράς, στην προβληματική παιδεία, στη δυσπρόσιτη δημόσια υγεία, στο αβέβαιο ασφαλιστικό του μέλλον σε όσα οδήγησαν χιλιάδες νέες και νέους εκτός της χώρας για ένα καλύτερο μέλλον, απογοητευμένοι από όσα η χώρα μας παρέλειψε να τους προσφέρει. 

Ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει με τις ανοιχτές πολιτικές διαδικασίες, όπως αυτές εκδηλώθηκαν τους προηγούμενους μήνες με επιτυχία. Ανοιχτήκαμε στην κοινωνία χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις, ανοίξαμε το κόμμα σε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα χωρίς να φαντασιωνόμαστε παιχνίδια όψιμης δημοκρατίας.

Ο λόγος δόθηκε στη βάση της παράταξης η οποία με συνεργό την κοινωνία διαμόρφωσε με καθοριστικό τρόπο τη φυσιογνωμία του κόμματος. Ένα θεσμικό κόμμα, με εκλεγμένα όργανα, στα οποία ο λόγος της βάσης θα έχει σημαίνοντα ρόλο κατά τη διαδικασία λήψης των μεγάλων αποφάσεων. Ένα κόμμα ζωντανό, παλλόμενο οργανισμό, που θα αλληλεπιδρά με την κοινωνία, αγωγό των πολιτικών αιτημάτων και χρήσιμο για τη χώρα.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες: το δημογραφικό, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας, η μεγάλη ακρίβεια, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η μάχη κατά της ακρίβειας, η ανάσχεση της εξόδου χιλιάδων νέων στο εξωτερικό για την εξεύρεση αξιοπρεπούς θέσης εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης, η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας στο διεθνές στερέωμα, η ενίσχυση της ασφάλειάς της, η υπεράσπιση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων απέναντι σε ένα διεθνή ταραξία την Τουρκία και η περαιτέρω εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Το μέλλον προδιαγράφεται δύσκολο, απαιτητικό, θα απαιτήσει ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις δύσκολες αλλά αναγκαίες. Όμως επιστρέψαμε. Από μόνα τους η επαναφορά των συμβόλων και του ονόματος δεν αποτελεί ικανή συνθήκη για την ανάταξη της παράταξης και την επανάκτηση του πρωταγωνιστικού της ρόλου.

Δεν κάνουμε αυτό το συνέδριο απλά για να θυμηθούμε τις ένδοξες στιγμές του παρελθόντος, να απευθυνθούμε στο θυμικό των Ελλήνων πολιτών. Απαιτείται επαναπροσέγγιση της κοινωνίας με σύγχρονους όρους σαφείς πολιτικές θέσεις σε όλα τα καίρια ζητήματα της εποχής και απαντήσεις σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα.

Το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας μας δίνει τις θέσεις που θα μας διαχωρίσουν τόσο από τον νεοσυντηρισμό της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τον δημαγωγικό και αποστεωμένο λαϊκιστικό ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο δρόμος θα είναι μακρύς. Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συνεχίσουμε την πετυχημένη ιστορική πορεία της παράταξης, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού, για μία ελλάδα ισχυρή, για μία κοινωνία αξιοπρεπή, για τον σεβασμό σε κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα, για την πίστη μας στην ίδια τη δημοκρατία, για την ειρήνη που σήμερα απειλείται .

Μπορούμε και θα ξαναγίνουμε η ισχυρή παράταξη της ελπίδας ,της ευθύνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Η ισχυρή παράταξη της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Πηγή

Leave a Reply