«Το θέμα δεν είναι μόνο να ζητάμε εκλογές αλλά να έχουμε μια πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να βγάλει τους πολίτες από το αδιέξοδο» – Κίνημα Αλλαγής

Bασικά σημεία συνέντευξης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στον ρ/σ «Real 97,8» και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Κ. Μακρή:

Αναφορικά με το πλαφόν 3% στην επαγγελματική στέγη: Η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ να εφαρμόσει μέτρα, τα οποία λίγο καιρό πριν ισχυριζόταν ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως περίπτωση να εφαρμόσει, αλλά αργότερα τα σκέφτηκε καλύτερα. Αυτή η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Αξίζει να υπενθυμίσουμε το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά που έχει τεθεί εδώ και τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση τώρα αρχίζει να το σκέφτεται. Δυστυχώς η κυβέρνηση επιδείνωσε μια εξωγενή κρίση και αυτό είναι μια πραγματικότητα που πλέον φαίνεται στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον αγροτικό τομέα, φαίνεται παντού. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει κινήσεις που δεν θα είχαν δημοσιονομικό κόστος. Είμαστε η μόνη χώρα που αύξησε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο κατά 25% εν μέσω κρίσης. Κάθε σοβαρή χώρα θα είχε φροντίσει να συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια για την ενέργεια, όπως έγινε στην Ιταλία και τη Γαλλία. Επίσης, η χώρα μας βιάστηκε πολύ να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες. Το σημερινό πρόβλημα δεν είναι μόνο θέμα κόστους, είναι θέμα επάρκειας του ρεύματος και τώρα η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή λιγνίτη. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, πίστευε ότι είναι κάτι παροδικό και σήμερα καταλήξαμε να έχουμε επισιτιστικό πρόβλημα. Αν οι αγρότες δεν μπορέσουν να σπείρουν, εξαιτίας του κόστους των λιπασμάτων, στο τέλος του χρόνου θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ως χώρα.

Φορολόγηση των υπερκερδών των ηλετροπαραγωγών: Η ΡΑΕ που έχει διορίσει η κυβέρνηση, παρά την κρίση και το διάστημα που έχει παρέλθει, δεν έχει φροντίσει να βγάλει ένα πόρισμα για τα υπερκέρδη των εταιρειών. Αυτή η καθυστέρηση λειτουργεί ανασταλτικά για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Για τις εκλογές: Τόσο ο κος Μητσοτάκης, όσο και ο κος Τσίπρας είναι πρωταθλητές στο να ζητάνε εκλογές όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, υποσχόμενοι πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιήσουν. Σήμερα πληρώνουμε τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης και των δύο τα τελευταία δέκα χρόνια. Πρώτα κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έπειτα με τη Νέα Δημοκρατία το ΑΕΠ της χώρας εμφάνισε συνεχόμενα καθοδική πορεία, βάσει στοιχείων της Eurostat. Το θέμα δεν είναι να ζητάμε εκλογές, το θέμα είναι να βγουν οι πολίτες από το αδιέξοδο. Εμείς έχουμε μια σοσιαλδημοκρατική πρόταση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα των πολιτών, όπως έγινε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό θα απαντήσει ο κόσμος.

Για τον πόλεμο και την Ευρώπη: δυστυχώς για όλους όσους πιστεύουμε στην Ένωση, η Ευρώπη ξύπνησε ένα πρωί και κατάλαβε ότι δεν έχει δυνάμεις, ούτε ευρωστρατό, ούτε διατροφική αυτονομία, ούτε ενεργειακή αυτονομία. Αφού το κατάλαβε γίνονται κινήσεις που προδίδουν αλλαγή κατεύθυνσης με σκοπό την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Η Ευρώπη άργησε αλλά πήρε το μήνυμα: πρέπει να σηκώσει ανάστημα και να γίνει αυτόνομη δύναμη. Δεδομένου ότι έχει τις τεχνολογικές, πολιτιστικές και εξοπλιστικές δυνατότητες για να το κάνει.
Αύριο έχουμε την ομιλία του κ. Ζελένσκι στη Βουλή. Ως λαός έχουμε ανάλογο βίωμα με την Ουκρανία εξαιτίας της εισβολής στην Κύπρο. Είναι σημαντικό όταν είτε ο κ. Ζελένσκι, είτε οι Ευρωπαίοι απευθύνονται σε εμάς, να θυμούνται ότι έχουμε ανάλογη εμπειρία και όταν η Τουρκία λογίζεται ως εγγυήτρια δύναμη να θυμόμαστε ότι η ίδια έχει πραγματοποιήσει εισβολή στην Κύπρο.

Δυστυχώς, δεν πιστεύω ότι ο πόλεμος θα τελειώσει γρήγορα. Εύχομαι να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό που περνούν τα παιδιά και οι άμαχοι στην Ουκρανία. Θα είμαστε μόνο τρία κόμματα στη Βουλή κατά την αυριανή ομιλία. Είναι σεβαστό κάθε κόμμα να έχει δικές του απόψεις και τις ιδεολογικές του θέσεις. Η απουσία κάποιων κομμάτων είναι ανησυχητική, όχι στο βαθμό που δεν συμφωνούν με τον κ. Ζελένσκι, αλλά αναφορικά με το ότι δεν κάθονται καν να τον ακούσουν. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία, θα έπρεπε έστω να τον ακούσουμε καθώς είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ουκρανίας. Η ηγεσία μιας χώρας δεν ταυτίζεται με τον λαό της απαραίτητα, όπως και για τον πόλεμο κανείς δεν κατηγορεί το ρωσικό λαό, αλλά το κ. Πούτιν.


Πηγή

Leave a Reply