«Όχι στα εκβιαστικά διλήμματα» – Κίνημα Αλλαγής

Άρθρο του Κώστα Σκανδαλίδη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»:

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εγκλωβίσουν το ΠΑΣΟΚ στο δίλημμα «με ποιο μεγάλο κόμμα θα συμπράξει». Και παράλληλα το εγκαλούν αν πράγματι θέλει να κυβερνηθεί η χώρα. Παράλληλα συναγωνίζονται στην καταγγελία ότι η άρνηση του Κινήματος να αποδεχτεί τον εγκλωβισμό σημαίνει ότι προσδένεται στο άρμα του αντιπάλου.

Ο Πρωθυπουργός επί τρία χρόνια απαξιώνει τη λαϊκή ετυμηγορία την οποία προσπερνά για να πετύχει αυτοδυναμία σε δεύτερη εκλογή. Και όταν αντιλήφθηκε ότι τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος του άρχισε να προβάλλει το αίτημα της σταθερότητας. Σε κάθε εκδοχή το δίλημμα είναι σαφές : Ή αυτοδύναμη ΝΔ ή ακυβερνησία. Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι φυσικό αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα για να μην τρωθεί η αδιατάρακτη ηγεμονία του.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επί χρόνια συνεργάστηκε με την ακροδεξιά και που  τα αποτελέσματα της Κυβέρνησης του έχουν διαρρήδην  αποδοκιμαστεί εγκαλεί το ΠΑΣΟΚ να συμπήξει  μέτωπο προοδευτικό μαζί του. Και αυτό εκ των υστέρων και για λόγους προεκλογικής κατανάλωσης όταν γνωρίζει καλά ότι απώλεσε στην πράξη τα εχέγγυα της προοδευτικότητας.

Και οι δύο αγνοούν επιδεικτικά το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της αυτόνομης πορείας του Κινήματος, το οποίο φιλοδοξεί να γίνει ο καταλύτης που θα ανατρέψει τους υπάρχοντες συσχετισμούς και θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη μέρα των εκλογών. Ότι αρνείται πεισματικά να παίξει ρόλο κομπάρσου ή συμπληρώματος που θα το συρρικνώσει ξανά στο όνομα της άσκησης μιας πολιτικής ξεπερασμένης από τα πράγματα. Μιας πολιτικής που με το υπόδειγμα της χθεσινής εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και το παράδειγμα της σημερινής της ΝΔ κάθε άλλο παρά ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του τόπου και των πολιτών και πολύ περισσότερο σ΄ αυτές που έρχονται από το άμεσο μέλλον και τις τεκτονικές αλλαγές που ζει ο πλανήτης.

Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις που πεισματικά η ΝΔ παρά τις διαδοχικές αποτυχίες της επιμένει να τις αντιμετωπίζει με επίπλαστη αυτάρκεια και κομπασμό, εγγυώνται κατά πάσα πιθανότητα προϊούσα φθορά που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανταπεξέλθει. Ενώ η στασιμότητα και η συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εγγυάται οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής.

Το να απαιτείς από το μόνο κόμμα που εμφανίζει σαφή δημοσκοπική ανάκαμψη και χειροπιαστή νέα λαϊκή συσπείρωση να συμβάλλει ώστε να υλοποιήσεις ανέφικτους ίσους στόχους και με επιμονή στις ίδιες πολιτικές είναι τουλάχιστο αφελές.

Οι πολίτες στις πρώτες εκλογές θα ψηφίσουν με βάση τις προγραμματικές προτάσεις, την αξιοπιστία και την επάρκεια των κομμάτων που μπορούν να εγγυηθούν μια νέα σελίδα για τον τόπο. Θα αναδείξουν νικητές και ηττημένους. Με την ισχυρή πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι νικητής, θα προβάλλει στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας του την αναγκαιότητα να συγκροτηθεί Κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατική φυσιογνωμία που θα αλλάξει τα δεδομένα. Το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται τις συνεργασίες ή τις προγραμματικές συγκλίσεις και το έχει αποδείξει. Και δεν πρέπει να διαφεύγει το γεγονός ότι η πρώτη εκλογή είναι με απλή αναλογική και άρα με άδηλο αποτέλεσμα και η πιθανή δεύτερη δεν εγγυάται την αυτοδυναμία κανενός. Αρνείται, όμως, η  χώρα να εγκλωβιστεί στο αδιέξοδο δίλημμα Μητσοτάκης ή Τσίπρας εκβιαστικά όπως πρόσφατα τόνισε με έμφαση ο Νίκος Ανδρουλάκης.  


Πηγή

Leave a Reply