Συνάντηση με εκπροσώπους των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

Συνάντηση με εκπροσώπους των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κ.Ο., Τομεάρχης Εσωτερικών και Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, ο Διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Γλαβίνας και η Γραμματέας του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Έφη Στεφοπούλου.

Από την πλευρά των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, συμμετείχαν οι Γεώργιος Σπανουδάκης, Κωνσταντίνος Τρακόσας, Μαρία Παπαδημητράκη, Βασίλειος Δελής, Γεώργιος Τσιάντας, Αντώνιος Σακελλάρης και Πάνος Τζανετόπουλος.

Στη συνάντηση ετέθησαν θέματα που αφορούν στην απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος, την εξέλιξη και σταδιοδρομία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Διοίκησης, καθώς και το θέμα της μισθολογικής καθήλωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, επανειλημμένα, έχει ασκήσει έντονη κριτική στην απαράδεκτη τακτική της Κυβέρνησης να δημιουργεί πολίτες δύο κατηγοριών και προτείνει την απαλλαγή και των Δημοσίων Υπαλλήλων από την εισφορά αλληλεγγύης. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισαν επίσης, ότι αντί να γυρνά η Κυβέρνηση στην εποχή των επιδομάτων, θεσπίζοντας επιδόματα για μετακλητούς και ημετέρους, θα έπρεπε να αναζητήσει τον δημοσιονομικό χώρο, ώστε να εξεταστεί η επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, άδειας στο Δημόσιο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνέχεια της συζήτησης, επισημάνθηκαν οι κοινοβουλευτικές προσπάθειες που έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για να αναδείξει το διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα των μετακλητών, οι οποίοι όχι μόνο έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά πλέον καταλαμβάνουν και θέσεις ευθύνης καταστρατηγώντας κάθε αρχή περί λογοδοσίας. Οι φαιδρές αιτιάσεις της Κυβέρνησης που προσπαθεί να πετάξει το μπαλάκι των μετακλητών στην αυτοδιοίκηση δεν ευσταθούν, δεδομένου ότι είναι η ίδια η Κυβέρνηση που ρουσφετολογικά χαρίζει θέσεις μετακλητών σε δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους ΔΣ νομικών προσώπων κ.λπ.

Ένα ακόμα πρόβλημα που συντελεί στην υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών είναι η χρονίζουσα πρακτική να μην επιλέγονται προϊστάμενοι κατόπιν κρίσεων, αλλά με ανάθεση από τον πολιτικό τους προϊστάμενο. Η τακτική αυτή όχι μόνο έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανισοτήτων στο εσωτερικό της διοίκησης αλλά έχει μεταφέρει και το πεδίο εφαρμογής των πελατειακών σχέσεων στο θέμα της εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων.

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα βασικών αγαθών, όπως π.χ. η υγεία. Παρόλη την ανάδειξη της αναγκαιότητας για ένα ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, η Κυβέρνηση επιλέγει την προϊούσα αύξηση των ιδιωτικοοικονομικών κριτήριων για την οργάνωση της Δημόσιας Δοίκησης, επιδεικνύοντας μια εμμονική δαιμονοποίηση του Δημόσιου Τομέα.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πιστεύει σε ένα νέο ισχυρό Κοινωνικό Κράτος, με μια επαγγελματική δημοσιοϋπαλληλία στην οποία θα μετέχουν στελέχη με γνώση, αντίληψη και προσόντα, τα οποία θα σχεδιάσουν και να διαμορφώσουν την αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα μας. Όπως υπογραμμίστηκε, είναι σημαντικόνα επιλέγονται αξιοκρατικά οι διοικήσεις των φορέων, τη στιγμή που η Κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τον σχετικό νόμο που η ίδια ψήφισε (Ν4735/2020). Το Δημόσιο έχει ανάγκη από καλά εκπαιδευμένους δημοσίους υπαλλήλους, και όχι από τις στρατιές συμβασιούχων-ομήρων που οικοδομεί συστηματικά η ΝΔ.

Τα στελέχη τουΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, αφού άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις των αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, δεσμεύτηκαν σε τακτική επικοινωνία και διαρκή διαβούλευση επί θέσεων και προτάσεων, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών αλλά και την ανάδειξη του πλούτου του ανθρώπινου κεφαλαίου που υπηρετεί στη Δημόσια Διοίκηση».


Πηγή

Leave a Reply