Σωτήρης Σέρμπος: «Ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, αλλά με συμπεφωνημένη ατζέντα χωρίς τους “λαγούς” της “Γαλάζιας Πατρίδας”»

Σημεία παρέμβασης Σωτήρη Σέρμπου, Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ».

Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Σωτήρης Σέρμπος, σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και τις δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κόμματος AKP για την ατζέντα του τετ-α-τετ των δύο ανδρών, ανέφερε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό, να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο αλλά με συμπεφωνημένη ατζέντα, η οποία θα έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο, κατά την πάγια διεθνή πρακτική. 

Ακολουθεί απόσπασμα της παρέμβασης του κ. Σέρμπου:

«Αυτή τη στιγμή θα σας απαντήσω και με τη διττή ιδιότητα που έχω, ως συμβούλου εξωτερικής πολιτικής του ΚΙΝΑΛ. Επί της αρχής, οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι απολύτως θετικό να είναι ανοιχτοί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Από την άλλη όμως πλευρά και λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την τρέχουσα συγκυρία, αυτό περιλαμβάνει μια ατζέντα συμπεφωνημένη, που έχει προετοιμαστεί καταλλήλως σε χαμηλότερο αν θέλετε επίπεδο. Αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Και δεύτερον: δεν θα υπάρχουν -αν θέλετε- «λαγοί», που θα βγαίνουν, όπως οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ και επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά την τουρκική ανθρωπογεωγραφία, ο «Χ» κύριος Τσελίκ, δεν λαμβάνει μόνος του μια τέτοια πρωτοβουλία. (…) Είναι πολύ σημαντικό ότι έχουμε ένα ανανεωμένο αέρα εθνικής αυτοπεποίθησης, στον πυρήνα του Δυτικού παραδείγματος, απέναντι στους αναθεωρητές όπως ο Ρώσος Πρόεδρος. Σε αυτή τη συγκυρία, το να ακούμε για «Γαλάζια Πατρίδα», από αυτούς που θέλουν να αναθεωρήσουν τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι ένα κακό προηγούμενο και δεν χρειάζεται καμία βιασύνη από ελληνικής πλευράς. Θέλουμε να ακούσουμε ποια ακριβώς είναι η ατζέντα της συνάντησης.»


Πηγή

Leave a Reply