Νίκος Ανδρουλάκης: «Άμεσα μέτρα, για αγροτικό τομέα πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης»

Συζήτηση με αγρότες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, είχε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στον Ορχομενό Βοιωτίας.

«Είναι μια πολύ κρίσιμη φάση, διότι παρά τα 11 χρόνια δύσκολης οικονομικής περιπέτειας της χώρας με την οικονομική κρίση και τις δημοσιονομικές περικοπές, ο αγροτικός τομέας άντεξε και αναπτύχθηκε και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές που είχαν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι είναι άρα πολύ κρίσιμο να μη σπάσει αυτή η συνέχεια και να δώσουμε μια προοπτική, αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση που έχει κλιμακώσει το κόστος παραγωγής και έχει επιπτώσεις και στην ανταγωνιστικότητα.

Παρουσιάζοντας τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει μια επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων, η οποία θα έχει να κάνει με το κόστος αύξησης της ενέργειας που μετακυλίεται  στο κόστος παραγωγής του λιπάσματος. Το δεύτερο άμεσο μέτρο είναι αυτό που αφορά την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου για τους πραγματικούς παραγωγούς και το τρίτο μέτρο έχει να κάνει με το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Από τη μία, αυτή την αύξηση των τιμών στην ενέργεια την πληρώνει ο καταναλωτής, αλλά υπάρχει και μια επιδότηση από το κράτος. Γνωρίζουμε ότι θα πέσουν περί τα 2 δισ. ευρώ μέσω των παρόχων στην αγορά, δεν ξέρουμε όμως πότε και σε ποιους κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα εν τέλει, για το πού θα πάνε αυτά τα χρήματα. Λέμε λοιπόν ότι το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, οδηγεί και τους παρόχους να αναλάβουν ένα κόστος της αύξησης του τιμολογίου», σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «ένα δίκαιο μέτρο, αν αναλογιστούμε ότι η τιμή στα τιμολόγια ενέργειας στην Ελλάδα, είναι 100% χρηματιστηριακή», ενώ το ίδιο ποσοστό στην Ιταλία είναι 11%, και στη Γερμανία και στη Γαλλία είναι 29%. «Δεν θα έπρεπε λοιπόν με αυτή την πολιτική που έχουν οι πάροχοι, να σηκώσουν και αυτοί ένα κομμάτι του βάρους που σηκώνει το κράτος και ο καταναλωτής; Όποτε θεωρούμε πάρα πολύ δίκαιο να υπάρχει ένα πλαφόν που να μην οδηγεί στην υπεραύξηση του κόστους», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Πέρα από αυτά τα τρία που έχουν να κάνουν με τα άμεσα ζητήματα στο κόστος παραγωγής, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, «μέτρο που η κυβέρνηση δεν το αποφασίζει διότι θεωρεί ότι είναι μεγάλο το δημοσιονομικό κόστος. Έχει βρει τώρα ο κ. Μητσοτάκης την καραμέλα περί λεφτόδεντρου», είπε υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην τέταρτη παγκοσμίως δημοσιονομική επέκταση. «Όταν κάνανε την τέταρτη παγκοσμίως δημοσιονομική επέκταση, με 43 δισ., δεν υπήρχε λεφτόδεντρο; Τι σημαίνει αυτό; ότι πάρα πολλά χρήματα από την περίοδο της πανδημίας δόθηκαν οριζόντια και χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια, με αποτέλεσμα τώρα να έχουν μείνει από καύσιμο». Επιπλέον, τόνισε πως όσο αυξάνουν οι τιμές στα βασικά αγαθά, το κράτος λόγω των ανατιμήσεων, κερδοσκοπεί από τον ΦΠΑ. «Είδαμε τα δεδομένα Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου και τα έσοδα από το τις ανατιμήσεις μέσω του ΦΠΑ, είναι μεταξύ των 500-600 εκατ. ευρώ», προτείνοντας για αυτά τα χρήματα που εισπράττονται εκτός σχεδιασμού να αξιοποιηθούν, «είτε για τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είτε με άλλους τρόπους για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι και οι παραγωγικές δυνάμεις όπως είναι ο αγροδιατροφικός τομέας».

«Η χώρα μας δυστυχώς, δεσμεύεται υπέρμετρα με το φυσικό αέριο. Όταν έρχονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί που πιέζουν τη χώρα να προσαρμοστεί στην απανθρακοποίηση. Απανθρακοποίηση δεν είναι μόνο απολιγνητοποίηση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. «Φεύγουμε από ένα εθνικό καύσιμο το οποίο είναι βέβαια πάρα πολύ ρυπογόνο και πάμε σε ένα ορυκτό καύσιμο το οποίο δεν είναι δικό μας. Η τιμή αυτή του καυσίμου αυτού είναι πια πολύ μεγάλη λόγω της ενεργειακής κρίσης και αυτή η τιμή εκτινάσσει το κόστος», συμπλήρωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαστρεβλώνει το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου το ποσοστό του φυσικού αερίου δεν έχει αυξηθεί στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ αυξήθηκαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Αντί να δούμε τι έκαναν οι υπόλοιποι, δίνουμε πολύ λίγα στο κακής ποιότητας και χαμηλής διασυνδεσιμότητας δίκτυό μας», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι αυτός ο τομέας έχει αποκλειστεί από μεγάλες επενδύσεις. «Η χώρα είναι ενεργειακά απομονωμένη με το εξωτερικό και ενεργειακά αδύναμη στο δίκτυό της στο εσωτερικό.  Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα μακροπρόθεσμα με την δέσμευσή μας στο φυσικό αέριο,  εις βάρος των ΑΠΕ που θα μπορούσαν να κάνουν την παραγωγή φθηνότερη και την ανθεκτικότητα καλύτερη για όλο τον λαό και για τους παραγωγούς και για τους πιο φτωχούς Έλληνες»

«Ο τομέας αυτός, τα προβλήματα τα ξέρετε πιο καλά από εμάς, γιατί τα ζείτε καθημερινά. Έχουμε διαμορφώσει τις συνθήκες, ώστε μακροπρόθεσμα οι καλλιέργειες μας να είναι βιώσιμες, εκμεταλλευόμενοι με ορθολογισμό τους φυσικούς μας πόρους χωρίς να τους σπαταλούμε; Υπάρχει εθνική στρατηγική στον αγροδιατροφικό τομέα, για να διασυνδεθεί με τον τουρισμό, ώστε τα προϊόντα μας να είναι ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές;», αναρωτήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης. «Γιατί λοιπόν εμείς να μην μπορούμε να ασκήσουμε τέτοιες πολιτικές και να έχουν οι αγρότες μας αξιοπρεπές εισόδημα, με διεθνή ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα ανοίξουν καλές θέσεις δουλειάς και ο νέος αγρότης θα έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και από την παραγωγή και από την μεταποίηση;»

«Εμείς θέλουμε αυτόν τον τομέα, τον οποίο τον στήριξε η παράταξή μας, διαχρονικά, από την εποχή της ίδρυσής της, πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσο στο νέο μοντέλο ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, εξαγγέλλοντας τους επόμενους μήνες μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, ένα μεγάλο, μονοθεματικό συνέδριο. «Πρωτογενής τομέας, ανταγωνιστικότητα, κόστος παραγωγής, εξωστρέφεια, ώστε να προκύψει ένα εγχειρίδιο, που θα είναι για εμάς ένα ευαγγέλιο για το μέλλον.  Και αυτό είναι μια προσωπική μου δέσμευση, για να σας δείξω με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι θα είναι προτεραιότητά μας, η επένδυση στους αγρότες μας και στην αγροτική παραγωγή, μακροπρόθεσμα για τον Ελληνικό λαό και για όλους εσάς που κάνετε πολύ μεγάλους κόπους και μεγάλες θυσίες, να μείνετε εδώ, να τα καταφέρετε μαζί με τις οικογένειές σας».

Μετά το τέλος της συζήτησης, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έγινε μια γόνιμη συζήτηση με τους εκπροσώπους των αγροτών. Τα προβλήματα από τις ανατιμήσεις είναι πάρα πολύ μεγάλα και τα οποία αυξάνουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, γι’αυτό θεωρούμε ότι άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα στηρίξουν τον αγροτικό τομέα, είναι: Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο γι’αυτούς που παράγουν, το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ώστε να μην υπάρχει τόσο μεγάλη αύξηση στο τιμολόγιο, και βέβαια η επιδότηση στο κόστος αγοράς των λιπασμάτων για την τιμή που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους παραγωγής από την αύξηση της τιμής της ενέργειας. Αυτά είναι βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Πρέπει να υπάρχουν όμως και μακροπρόθεσμα μέτρα, που έχουν να κάνουν με την πολιτική διάχυσης των ΑΠΕ στους παραγωγούς μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αγρότες μας. Πρέπει να υπάρχει η πολιτική εκατοντάδων ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε μέσα από την εμπειρία της ενεργειακής κρίσης, να θωρακίσουμε τους παραγωγούς μας για να έχουν χαμηλό κόστος. Πρέπει να κάνουμε τη χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες περιπέτειες, ώστε μακροπρόθεσμα να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί εντός ΕΕ.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Είναι 72 δισ. ευρώ στο σύνολο που θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα έξι χρόνια. Ας τα χρησιμοποιήσουμε σωστά για να μην υπάρχει ξανά χαμένη ευκαιρία για τον τόπο. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης σήμερα, που τα πρώτα έργα που εντάσσει, δείχνουν ότι δεν υπάρχει μακρόπνοο σχέδιο και στρατηγική, για να γίνει η χώρα μας ανθεκτική σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Έχουμε καταθέσει πολλές προτάσεις, που αφορούν και την ενέργεια, που αφορούν και τα θέματα της κοινωνικής κατοικίας, ώστε να μπορούν νέα ζευγάρια να νοικιάσουν με χαμηλό κόστος, σπίτια στα αστικά κέντρα. Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση των ενοικίων και βέβαια της ενίσχυσης του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει σε όλους αυτούς τους τομείς να αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα, για να έχει η χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον.»


Πηγή

Leave a Reply