Μανώλης Όθωνας: «Δε θα επιτραπεί σε κανέναν να ψηφίσει που δεν αποδέχεται και αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις του Καταστατικού μας»

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Όθωνα, μέλους Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ1 στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου

– Για το ποιοι θα ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία.

Η διαδικασία στηρίζεται σε δύο βασικές αρχές. Η μία είναι ότι απευθύνουμε ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που θεωρούν ότι μπορούν να εκφραστούν ιδεολογικά, πολιτικά και στη συνέχεια και εκλογικά  από τον πολιτικό μας φορέα. Ανεξάρτητα μάλιστα και από τις πρόσφατες πολιτικές τους επιλογές και κομματικές προτιμήσεις. Όλοι οι πολίτες δικαιούνται να αναθεωρήσουν την άποψή τους και να θέλουν, αξιολογώντας τα νέα δεδομένα, όπως φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, να ενταχθούν και να συμμετάσχουν σ’ αυτήν την διαδικασία. Εντασσόμενοι όμως έστω και προσωρινά σε μια οργανική σχέση με την παράταξη. Αυτή είναι η δεύτερη βασική αρχή της διαδικασίας. Δε μπορεί και δε θα επιτραπεί σε κανέναν να ψηφίσει στη… ζούλα και μετά “μη τον είδατε τον Παναή” που λέει και ο λαός μας. Γι’ αυτό και υπάρχει και με βάση την απόφαση της Κεντρικής μας Επιτροπής όποιος προσέλθει να ψηφίσει θα εγγράφεται στο μητρώο είτε μελών είτε φίλων δηλώνοντας ρητά και ανεπιφύλακτα ότι μαζί με τα δικαιώματα που η ιδιότητα δίνει σ’ ένα μέλος ή σ’ έναν φίλο του κόμματος, αποδέχεται και αναλαμβάνει και τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις που στο Καταστατικό μας προβλέπονται. 

Υπάρχει μια ακόμα παράμετρος. Πέρα από την εγγραφή στο Μητρώο, θα συναινέσουν υπογράφοντας το σχετικό έντυπο στη διαχείριση των μητρώων από τον πολιτικό φορέα ακόμα και στη δημοσιότητα του καταλόγου ψηφισάντων, σεβόμενοι πάντα το νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

– Για τη διαδικασία σε σχέση με τους εμβολιασμούς 

Θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται και είναι αναγκαίο. Προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης  θα ξέρουμε το τι θα διέπει τη διαδικασία από υγειονομικής πλευράς. Πρέπει να είναι απολύτως επίκαιρο και όσο πιο κοντά γίνεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και στην κατάσταση που θα επικρατεί την 5η Δεκεμβρίου. Επομένως τις επόμενες ημέρες αυτό θα διευκρινιστεί και θα ανακοινωθεί με βάση και τις οδηγίες που το Υπουργείο και η αρμόδια επιτροπή θα δώσει.

– Για τις δημοσκοπήσεις

Λέγαμε και πριν τις τελευταίες εξελίξεις και την απώλεια της Φώφης Γεννηματά ότι οι πολιτικές και οι κοινωνικές προϋποθέσεις για να κάνει η Παράταξη το άλμα πολιτικά και εκλογικά δεν ήταν ούτε το 2015 που υπήρχε η ψευδαίσθηση της ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ ούτε το 2019 που υπήρχε μια αντίστοιχη προσδοκία από την εκλογή του κου Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργού. Είναι τώρα που και οι δύο αυτές προσδοκίες αποδεικνύονται στην πράξη ως μη εκπληρούμενες, για ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Η Φώφη Γεννηματά παρέλαβε αυτήν την Παράταξη, αν μιλήσουμε με δημοσκοπικούς όρους στο 2,8% τον Ιούνιο του 2015 και ο επόμενος Πρόεδρος απ’ αυτήν θα το παραλάβει πάνω από το 10%. Δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι μια Παράταξη που έχει μια καθαρή πολιτική ταυτότητα σε προοδευτική κατεύθυνση, με σημαντικά ανανεωμένο στελεχιακό δυναμικό με μια ολοκληρωμένη πρόταση, το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, για την επόμενη μέρα της χώρας. Αυτό είναι μια προίκα για την Παράταξη και για τον επόμενο Πρόεδρο που πρέπει να αξιοποιηθεί. 

– Για τις αντιπαραθέσεις των υποψηφίων και την ενότητα στον χώρο

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η εσωκομματική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, που ξέρουμε όλοι ότι από τη φύση της  έχει πειρασμούς και παγίδες εσωστρέφειας, έχει κρατηθεί σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο που προοιωνίζει ότι δε θα υπάρχουν ζητήματα ούτε την επόμενη μέρα, κάτι που είναι μια βασική προϋπόθεση για να υπηρετηθεί αυτή η παρακαταθήκη ενότητας της Φώφης Γεννήματα.

Η όποια αντιπαράθεση είναι μέχρι στιγμής εντός πλαισίου. Αν όλοι οι υποψήφιοι συμφωνούσαν σε όλα δεν θα υπήρχε και λόγος να υπάρχουν διαφορετικές υποψηφιότητες. Είναι λοιπόν, θεμιτό και φυσιολογικό ο κάθε υποψήφιος να προβάλει την δική του ατζέντα, ακόμα και την διαφοροποίησή του συγκριτικά σε επιμέρους ζητήματα ή σε διάφορα θέματα αιχμής σε σχέση με άλλους υποψηφίους. Αυτό είναι κάτι όχι μόνο αναπόφευκτο αλλά και επιθυμητό γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία η κοινωνική βάση της παράταξης θα επιλέξει αυτόν που ο καθένας θεωρεί πως εκφράζει καλύτερα το δικό του πιστεύω και τις ανάγκες της συγκυρίας.


Πηγή

Leave a Reply