Το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στη Ανατολική Μεσόγειο βρήκε την ευκαιρία να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε πράξεις της όπως η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφος Nautical Geo στα ανοιχτά της Κρήτης πριν μερικές εβδομάδες.
Η Ελλάδα συνδέει το παραβατικότητα της Τουρκίας στην περιοχή και με την ανάγκη της Ευρώπης για ενεργειακή αυτονομία, και γι’ αυτό τονίστηκε και χθες και σήμερα Παρασκευή στη Σύνοδο ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων αλλά και των ενεργειακών οδών είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, και η Τουρκία είναι ανασταλτικός παράγοντας ως προς αυτό.
Ψηλά στην ατζέντα μπήκε από τους κ. Μητσοτάκη και τον κ. Αναστασιάδη και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Κύπρο με όσα έκανε στα Βαρώσια, αλλά και με την έμμονη της πολιτικής δύο κρατών στο νησί.
Αναφέρθηκε στη μη τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικό και υστέρα από αυτή την αναφορά και την επίμονη της ελληνικής πλευράς μπήκε στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων η ρητή αναφορά για την ανάγκη η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία σε όλες της τις πτυχές.
Στις προσπάθειες να αλλάξει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων και να μπουν οι ελληνικές θέσεις όπως είχε ζητηθεί στις πεντάωρες διαβουλεύσεις, η Δανία ήταν ένας από τους σύμμαχους. Δε γίνεται πολλές χώρες να μη θέλουν μετανάστες, να μη θέλουν να τους δεχθούν, να τους φιλοξενήσουν στο έδαφος τους, και ταυτόχρονος να μη θέλουν να δώσουν και χρήματα για την φύλαξη με κάθε τρόπο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τονίστηκε από τη Δανική πλευρά η οποία ήταν μια από τις φωνές που ενωθήκαν με την ελληνική ώστε να τεθεί το θέμα της χρηματοδότησης του φράχτη του Έβρου και άλλων έργων αποτροπής στα ευρωπαϊκά σύνορα.
Πηγή: skai.gr