Πυρόπληκτοι: Τι χρειάζεται να γνωρίζεται για την υποβολή της αίτησης για αποζημίωση

Σε 462 ανέρχονται οι ΑΦΜ των πληγέντων από τις πυρκαγιές που έως στιγμής έχουν υποβάλει αιτήσεις αποζημίωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ και δικαιούνται αποζημιώσεων ύψους 2.633.000 ευρώ.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα που άνοιξε σήμερα, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (που επέχουν και θέση υπεύθυνης δήλωσης), ώστε να λαμβάνουν την πρώτη οικονομική αρωγή (προκαταβολή) έναντι των αποζημιώσεων που θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωση του έργου των αρμόδιων εκτιμητικών επιτροπών.

Η στήριξη αυτή περιλαμβάνει:

    *την πρώτη οικονομική αρωγή έναντι των τελικών αποζημιώσεων που θα λάβουν οι πληγέντες,

    *απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ,

    *επιδότηση στέγασης.

Το ποσό της πρώτης οικονομικής αρωγής προκύπτει αυτόματα και συμψηφίζεται με το τελικό ποσό της ζημιάς που υπολογίζεται στη συνέχεια από τις αρμόδιες επιτροπές.

    Στις περιπτώσεις που:

    (α) το ποσό που αιτείται και λαμβάνει ο αιτών με την παρούσα διαδικασία είναι υψηλότερο της ζημιάς που έχει υποστεί από την πυρκαγιά και καλύπτεται από το Δημόσιο σύμφωνα με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, ή

    (β) δεν επιβεβαιωθεί από τις αρμόδιες επιτροπές ότι ο αιτών έχει υποστεί ζημιά από την πυρκαγιά (άρα δεν αντιστοιχεί ποσό στον αιτούντα),

    τότε το ποσό που προκύπτει και υπερβαίνει αυτό που αντιστοιχεί στον αιτούντα, αναζητείται από τη Φορολογική Αρχή ως αχρεωστήτως καταβληθέν εντόκως.

Ταυτόχρονα, στην ενιαία ψηφιακή πύλη περιλαμβάνεται και η επιδότηση προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που- σύμφωνα με το σχετικό πλαίσιο- η κύρια κατοικία έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

    Τα στοιχεία που απαιτούνται για να υποβληθεί η αίτηση είναι:

    *Οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο ΤΑXISNET,

    *Τα στοιχεία για το κτίριο που έχει πληγεί (διεύθυνση, χρήση, καταλληλότητα κτιρίου για χρήση κά),

    *Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού του αιτούντος (ΙΒΑΝ).

    Οι πληγέντες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για τη χορήγηση:

    1.Οικονομικής ενίσχυσης για κατοικίες και κτιριακές εγκαταστάσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, έναντι στεγαστικής συνδρομής.

    2.Οικονομικής ενίσχυσης φυσικών προσώπων για αποζημίωση οικοσκευής.

    3.Οικονομικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών.

    4.Για τη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

    5.Επιδότησης προσωρινής στέγασης στην περίπτωση που η κύρια κατοικία σας έχει χαρακτηριστεί προσωρινά ακατάλληλη ή επικίνδυνη για χρήση.

Πηγή: skai.gr


Πηγή

Leave a Reply