Άρθρο της Ευαγγελίας Λιακούλη, Βουλευτή Νομού Λάρισας και Τομεάρχης Εσωτερικών Κινήματος Αλλαγής στο site «kedenews.gr»:
Στο βαθμό που οι αριθμοί λένε την αλήθεια – και συνήθως τη λένε – ο μέσος όρος των δαπανών περιφερειακών και τοπικών αρχών του ΟΟΣΑ, ως ποσοστό επί του συνόλου του Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης, είναι 40% και είναι ενδεικτικός. Ο δε αντίστοιχος μέσος όρος των δαπανών των περιφερειακών και των τοπικών αρχών των Κρατών – Μελών της Ε.Ε., βρίσκεται στο σχεδόν εξίσου εντυπωσιακό 33,4%.
Και η Ελλάδα; Η χώρα που παραλίγο να κερδίσει την «κούρσα» για την ηγεσία του ΟΟΣΑ, πριν από λίγους μήνες, και ανήκει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο ισχυρό κλαμπ των χωρών της Ένωσης, που βρίσκεται στην σχετική κατάταξη;
Δυστυχώς, πίσω ακόμη και από την Τουρκία, ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ αλλά και στην Ε.Ε., «τελευταία και καταϊδρωμένη» σε σχέση με το ύψος των προϋπολογισμών της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως ποσοστό επί του συνολικού προϋπολογισμού, έρχεται και η χώρα μας με πόρους που αντιστοιχούν, μόλις στο …7,1%!
Πραγματικά λοιπόν, οι ΟΤΑ αποτελούν τους «πτωχούς συγγενείς» των αντίστοιχων τοπικών και περιφερειακών αρχών των Ευρωπαϊκών και των άλλων προηγμένων χωρών, αλλά ας μην πάμε πολύ μακριά.
Όλοι, μετά τις αναμφισβήτητες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, μιλούν πλέον για την τελευταία «ελπίδα» της χώρας, που ακούει στο όνομα «Ταμείο Ανάκαμψης», αφού ευτυχώς η υγειονομική κρίση οδήγησε σε γενναίες αποφάσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα καθ’ ημάς, δυστυχώς, η κουβέντα της αξιοποίησης των 37,5 δις ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας έχει μένει όμως σε επιφανειακό επίπεδο. Η κυβέρνηση τις προάλλες, μάλιστα, επέλεξε να παραμείνει στην ασφάλεια ενός επικοινωνιακού show, με Υπουργούς της και επιλεγμένους μόνο συνομιλητές. Έτσι δεν έπεισε κανέναν ωστόσο – παρά μόνο την ίδια και τους χειροκροτητές της – ότι τα τόσο απαραίτητα αυτά κονδύλια θα κατευθυνθούν τελικά εκεί που πρέπει, δηλαδή τους «πολλούς», και σύμπασες τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας, της Αυτοδιοίκησης συμπεριλαμβανομένης.
Αλλά και ειδικότερα, σε σχέση με την Αυτοδιοίκηση, τι πραγματικά προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση των εν λόγω πόρων; Δυστυχώς …επιεικώς ελάχιστα, από τη στιγμή που οι μόνες ευδιάκριτες δράσεις με περιφερειακή διάρθρωση είναι δράσεις που αφορούν την πολιτική προστασία, με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, καθώς και την προμήθεια πυροσβεστικών και άλλων οχημάτων και εξοπλισμού για τους Δήμους και τις Περιφέρειες…
Κι όμως, όχι πολύ παλιά, μόλις στις 22 Απριλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τους ΟΤΑ, κ. Πέτσας, τόνιζε σε ημερίδα της ΚΕΔΕ πως το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βασικούς άξονες από τους οποίους μπορούν να αντληθούν πόροι σε επίπεδο Δήμων και Περιφερειών ύψους 3,2 δις ευρώ. Από την πλευρά του τονίστηκε, μάλιστα, πως οι πόροι αυτοί θα δεσμευθούν για μεγάλα έργα που θα γίνουν τοπικά, όπως αστικές αναπλάσεις, έργα λυμάτων ή ύδρευσης. Επίσης ανέφερε πως όποιο έργο περισσεύει από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης…
Όλα αυτά θα είναι θετικές κινήσεις από την πλευρά του, αν τελικά θα αποδειχθούν και αληθινές, αφού βέβαια εξειδικευθούν περαιτέρω. Και αυτό γιατί, όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Αυτοδιοίκηση, ακόμη, περιμένουμε να ακούσουμε τι θα γίνει με τα project των «smart cities», από τη στιγμή που πληροφορούμαστε πως μεγάλο τμήμα των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι πανευρωπαϊκά στοχευμένο σε έργα «πράσινων» και «έξυπνων» πόλεων. Αναμένουμε επίσης με ενδιαφέρον το πώς και πότε θα τρέξουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που γνωρίζουμε ότι θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο, όπως το ποιες δημοτικές δομές υγείας, αλλά και δομές προσχολικής αγωγής, που ανήκουν στους ΟΤΑ,θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.
Και στην περίπτωση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως το Κίνημα Αλλαγής έχει επανειλημμένα τονίσει, είναι ζήτημα τιμής για την Αυτοδιοίκηση, να μην αντιμετωπιστεί για ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση, ως «πτωχός συγγενής» που τον ξαποστέλνει, με ένα «φιλικό χτύπημα στην πλάτη», αφού τη γεμίσει με υποσχέσεις …ανέξοδες, που γρήγορα θα ξεχαστούν.
!function(f,b,e,v,n,t,s)
{if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
fbq('init', '2136377169912972');
fbq('track', 'PageView');