Βασίλης Κεγκέρογλου: «Νιώθουμε δικαιωμένοι, που με επιμονή υποστηρίζαμε την ανάγκη ύπαρξης Πανελλαδικού Οργάνου εκπροσώπησης των Ρομά στην χώρα μας»

Χαιρετισμός Γραμματέα Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου, εκπροσωπώντας την Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά, στη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά (1971-2021) που διοργανώνει η «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ».

Παναγιώτατε,

Εξοχότατη κυρία  Πρόεδρε της  Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ»,

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Φέτος κλείνουν 50 χρόνια,  από το  Α΄ Διεθνές Συνέδριο Ρομά που έγινε στο Λονδίνο 8 Απριλίου 1971 και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Πρόεδρος, το Διοικητικό Συμβούλιο και οι συνεργάτες της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν  καλύτερη χρονική συγκυρία για να διοργανώσουν  τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021, τιμώντας την πατρίδα μας αλλά και όλο το λαό των Ρομά απανταχού στον κόσμο. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια. Τα εκφράζω εκ μέρους της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κ. Φώφης Γεννηματά  και σας ευχαριστούμε για την ιδιαίτερα τιμητική για εμάς πρόσκληση.

Η Προέδρος και το Κίνημα Αλλαγής είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία της Συνδιάσκεψης Ρομά (1971-2021).

Ως Κίνημα Αλλαγής, νιώθουμε δικαιωμένοι, που με επιμονή υποστηρίζαμε την ανάγκη ύπαρξης Πανελλαδικού  Οργάνου εκπροσώπησης των Ρομά στην χώρα μας. 

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Σήμερα τιμούμε την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ρομά. Αιώνες τώρα, η ιστορία των Ρομά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των χωρών διαμονής και διαβίωσής τους αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης. Έξι (6) εκατομμύρια Ρομά διαβιούν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέσσερα (4) εκατομμύρια σε χώρες υπό ένταξη στην Ε.Ε. Μεγάλος αριθμός. Κι όμως εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Εξακολουθούν να διαπιστώνονται σοβαρές  δυσκολίες πρόσβασης στην  Εκπαίδευση, στην Εργασία, στις βασικές υπηρεσίες Υγείας , στη  Στέγαση και σε άλλα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Συχνά, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η τσιγγανοφοβία επανέρχονται. Ακραίες πολιτικές ομάδες, πολίτες ακραίων αντιλήψεων, ΜΜΕ,  ακόμη και πολιτικοί του δημοκρατικού φάσματος, με τη στάση τους, τις θέσεις και  τις απόψεις τους,  διεγείρουν τη μισαλλοδοξία.  Ο στιγματισμός και τα στερεότυπα συμβάλουν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου του κοινωνικού αποκλεισμού.

Θα μας βρουν σταθερά απέναντι γιατί  οι Δημοκρατικοί Πολίτες πρέπει να μην εφησυχάζουν. Το μίσος γεννάει βία. Το Κίνημα Αλλαγής, σταθερά και διαχρονικά, είναι απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό. Αγωνιζόμαστε για ίδιες ευκαιρίες και ίδια δικαιώματα για όλες τις μειονότητες.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Καμία παγκόσμια ημέρα γιορτής δεν πρέπει να είναι  μέρα μόνο τιμής.

Ιδιαίτερα η   Παγκόσμια Ημέρα Ρομά θα πρέπει να είναι εκτός από μέρα τιμής και περισυλλογής και μέρα αποτίμησης, αξιολόγησης των μέτρων που λαμβάνονται τόσο στην ΕΕ όσο και σε Εθνικό επίπεδο ώστε να αρθούν οι διακρίσεις  σε βάρος τους  και να διευκολυνθεί η ένταξή τους. Είναι η μέρα που πρέπει όλοι  να πούμε τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε την ίση μεταχείριση και την διασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η προσπάθεια μας δεν πρέπει να τελειώσει «την επαύριον». Πρέπει να είναι συνεχής .

Ίση  μεταχείριση όλων και ανθρώπινα δικαιώματα είναι συστατικά στοιχεία της Δημοκρατίας.

Τίποτε δεν θα βελτιωθεί αν δεν βελτιωθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά. Από το κεντρικό-εθνικό επίπεδο μέχρι το τοπικό πρέπει να βοηθήσουμε έμπρακτα στην άρση των προκαταλήψεων μεταξύ Ρομά και μη Ρομά. Πρέπει να συμβάλλουν Κυβέρνηση, Κόμματα, Πολιτικοί, Περιφερειακοί και Δημοτικοί άρχοντες στην εμπέδωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα ανοίξει το δρόμο της  συνεργασίας και  της ομαλής συνύπαρξης. Η επανάληψη διακηρύξεων του παρελθόντος και οι αποσπασματικές πολιτικές δεν προσφέρουν λύσεις. Η ολιστική προσέγγιση είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές για τη στέγαση  και την πρόσβαση στην υγεία και την εκπαίδευση. Απαιτούνται  βιώσιμες πολιτικές απασχόλησης. Υπήρξαν πετυχημένα παραδείγματα εφαρμοσμένων πολιτικών και ολιστικό σχέδιο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με την αποφασιστική συμβολή των Κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει πρόοδος αλλά δεν είναι αρκετή. Αν και περάσαμε από την εποχή της απόλυτης σχολικής διαρροής και αποφυγής στην εποχή των Ρομά αποφοίτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Πρέπει να  στηρίξουμε τους νέους Ρομά επιστήμονες. Να επενδύσουμε στο θεσμό των πολιτισμικών διαμεσολαβητών.

Χρειάζεται να συνεχιστούν οι πολιτικές για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την προαγωγή της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των κοινοτήτων Ρομά, καθώς και  για τη χειραφέτηση των γυναικών Ρομά και την υποστήριξη των  θυμάτων διακρίσεων .

Προγράμματα που βοηθούν την κοινότητα Ρομά, υποστηρίζοντας τις τοπικές αρχές σε  Δήμους της ΕΕ με χρηματοδότηση  για εφαρμογή πολιτικών και δημόσιων υπηρεσιών που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας για τους Ρομά, είναι αναγκαία και πρέπει να συμπεριλάβουν μεγαλύτερο αριθμό Δήμων σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας.

Η Ε.Ε, στις 7 Οκτωβρίου 2020, προσδιόρισε ένα νέο στρατηγικό πλαίσιο για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά  στις  χώρες μέλη της με χρονοδιάγραμμα από το 2020 έως το 2030. Στις 12 Μαρτίου 2021, το Συμβούλιο της Ε.Ε ενέκρινε σύσταση για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά  στα κράτη μέλη.

Στόχος, οι Ρομά  να έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να ασχοληθούν με την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή. Η νέα στρατηγική εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διασφάλισης της κοινωνικής και πολιτικής  συνοχής

Την περίοδο 2021 έως 2027, πρέπει να καλυφθεί ο  στόχος  για την πρόοδο της κοινωνικής συμπερίληψης περιθωριοποιημένων ομάδων. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα παρέχει υποστήριξη. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν επικεντρώνονται  στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγεία, στη στέγαση και στα έγγραφα προσωπικής κατάστασης, καθώς και σε θέματα που συμβάλλουν στην ισότητα των φύλων και στην καταπολέμηση των διακρίσεων. 

Απαιτείται σχέδιο ολιστικό και  καλά μελετημένο.  Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, να αξιοποιήσουν  και τη παραμικρή δυνατότητα. Απουσία πολιτικής βούλησης, σκοπιμότητες  και ολιγωρία δεν δικαιολογούνται.

Αναποτελεσματικές  πολιτικές, που συρρικνώνουν τις κοινωνικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα  προσλαμβάνονται   στρατιές αχρείαστων συμβούλων θα πρέπει να σταματήσουν.

Απαιτείται, έμπνευση, σχέδιο και όραμα

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» θα πρέπει να έχει λόγο και να συμμετάσχει με προτάσεις και θέσεις εκφράζοντας την βούληση των Ρομά. Υποστηρίζουμε την θεσμική εκπροσώπηση των Ρομά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο για το παρόν και το μέλλον τους.

Η πανδημία σε συνδυασμό με τα ελλείμματα του κράτους πρόνοιας, έχει πλήξει όλους τους πολίτες. Ιδιαίτερα έχει πλήξει τους ασθενέστερους πολίτες. Συνέβαλλε στην αύξηση της περιθωριοποίησης, της φτωχοποίησης και του κοινωνικού αποκλεισμού πολλών ομάδων του πληθυσμού, που οδηγούνται σε μεγαλύτερη απομόνωση και εξαθλίωση. Στην περίοδο «μετά-covid», η ανασυγκρότηση της χώρας δεν πρέπει  να αφήσει  απέξω τις  ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι

Το Κίνημα Αλλαγής είναι πάντα δίπλα σας, στηρίζοντας κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που φέρνει πιο κοντά το στόχο της κοινωνικής και οικονομικής συμπερίληψης των κοινοτήτων Ρομά, δίνοντας παράλληλα αγώνα για τη  διασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων για όλες τις μειονότητες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη στη δύσκολή περίοδο που διανύουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Κορωνοϊου και να ευχηθώ υγεία και ευημερία σε όλους τους Ρομά της χώρας αλλά και απανταχού στον κόσμο.

Βασίλης Κεγκέρογλου

Γραμματέας Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής


Πηγή

Leave a Reply